Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιστροφή στους τίτλους για τον αήττητο Παναθηναϊκό (1963–64)

Μετά το συναρ­πα­στι­κό πρω­τά­θλη­μα της περιό­δου 1962–63, οι 16 ομά­δες της Α΄ Εθνι­κής επέ­στρε­φαν στη δρά­ση. Το Αθη­ναϊ­κό Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων συνε­χί­ζει το αφιέ­ρω­μα στα πρω­τα­θλή­μα­τα της Α΄ Εθνι­κής με τη σεζόν 1963–64. Η ΑΕΚ «έσπα­σε» την κυριαρ­χία του Πανα­θη­ναϊ­κού και όλοι οι φίλα­θλοι περί­με­ναν με αγω­νία τη νέα χρο­νιά.

Οι «πρά­σι­νοι» με νέο προ­πο­νη­τή τον Γιου­γκο­σλά­βο Στέ­φαν Μπό­μπεκ ήταν αστα­μά­τη­τοι κι έγι­ναν η πρώ­τη ομά­δα που κατέ­κτη­σε το πρω­τά­θλη­μα αήτ­τη­τη! Με απο­λο­γι­σμό 24 νίκες και 6 ισο­πα­λί­ες κατέ­κτη­σαν συνο­λι­κά 84 βαθ­μούς και με δια­φο­ρά 7 βαθ­μών από τον Ολυ­μπια­κό επέ­στρε­ψαν στην κορυφή.

Η ΑΕΚ για μια ακό­μη φορά είχε την καλύ­τε­ρη επί­θε­ση πετυ­χαί­νο­ντας 72 τέρ­μα­τα, ενώ ο Ολυ­μπια­κός σημεί­ω­σε την καλύ­τε­ρη άμυ­να δεχό­με­νος μόλις 17 γκολ!

Η ανω­τε­ρό­τη­τα του Πανα­θη­ναϊ­κού δεν αμφι­σβη­τή­θη­κε από κανέ­ναν και όπως προ­α­να­φέ­ρα­με μόλις 6 ομά­δες πήραν τους δύο βαθ­μούς της ισο­πα­λί­ας. Μάλι­στα, οι ισο­πα­λί­ες των «πρα­σί­νων» ήρθαν με το ίδιο σκορ (1–1)! Ολυ­μπια­κός και Ηρα­κλής πήραν τους βαθ­μούς στο Καραϊ­σκά­κη, ενώ το «τρι­φύλ­λι» δεν νίκη­σε εκτός έδρας τις εξής ομά­δες: Δόξα Δρά­μας, Νίκη Βόλου, Ολυ­μπια­κό Χαλ­κί­δας και Παναιγιάλειο.

Στην τελευ­ταία αγω­νι­στι­κή, ο Πανα­θη­ναϊ­κός αντι­με­τώ­πι­ζε στο «Γ. Καραϊ­σκά­κης» τον Ολυ­μπια­κό. Συγκε­κρι­μέ­να, στις 24 Μαΐ­ου 1964, οι «πρά­σι­νοι» επι­κρά­τη­σαν με 1–0, χάρη στο γκολ του Πανά­κη στο 54′ και δια­τή­ρη­σαν το αήττητο.

Την τρί­τη θέση κατέ­κτη­σε η ΑΕΚ με 71 βαθ­μούς, ενώ υπο­βι­βά­στη­καν ο Ολυ­μπια­κός Χαλ­κί­δας και το Αιγάλεω.

Ο ΠΑΟΚ και το Αιγά­λεω είχαν τιμω­ρη­θεί με αφαί­ρε­ση ενός βαθμού.

Η σύν­θε­ση του πρω­τα­θλη­τή Παναθηναϊκού:

Προ­πο­νη­τής: Στέ­φαν Μπόμπεκ.

Ποδο­σφαι­ρι­στές: (Σε παρέν­θε­ση συμμετοχές/τέρματα)

Τερ­μα­το­φύ­λα­κες: Βου­τσα­ράς (9), Οικο­νο­μό­που­λος (16).

Αμυ­ντι­κοί: Αγγε­λό­που­λος (2), Ανδρέ­ου (25/3), Καμά­ρας (30), Παπου­λί­δης (30), Τζου­νά­κος (1).

Μέσοι: Γιαν­να­κό­που­λος (7), Θεο­φά­νης (1/2), Λου­κα­νί­δης (30/7), Πυτι­χού­της (15), Σούρ­πης (29).

Επι­θε­τι­κοί: Δομά­ζος (27/5), Κομια­νί­δης (11/6), Πανα­γιω­τί­δης (12/6), Πανά­κης (24/15), Παπα­εμ­μα­νου­ήλ (21/3), Παπου­τσά­κης (21/12), Του­μπέ­λης (5/1), Χολέ­βας (8).

Στην ομά­δα ανή­καν και οι: Βασι­λά­κης, Βόμ­βας, Δρα­κό­τας, Καρα­γιάν­νης, Κοζα­δί­νος, Λάρ­δας, Μακρής, Μου­σού­λης, Μπε­νάρ­δος, Σπε­τσα­ρί­ας, Φυλακούρης.

Πηγή: ΑΠΕ / Ν. Λάκα­τας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο