Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ θα συνεδριάσει αύριο για το εμβόλιο της AstraZeneca — Η Ελλάδα αναμένει τις αποφάσεις του ΕΜΑ

Ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας δήλω­σε σήμε­ρα πως τα συστή­μα­τα που είναι επι­φορ­τι­σμέ­να με την προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας εργά­ζο­νται, καθώς πολ­λές χώρες ανα­στέλ­λουν τη χρή­ση του εμβο­λί­ου της AstraZeneca κατά της COVID-19 προ­κει­μέ­νου να διε­ρευ­νή­σουν ενδε­χό­με­νες παρενέργειες.

“Αυτό δεν σημαί­νει απα­ραί­τη­τα ότι τα γεγο­νό­τα αυτά συν­δέ­ο­νται με τον εμβο­λια­σμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνη­θι­σμέ­νη πρα­κτι­κή να τα διε­ρευ­νού­με, και δεί­χνει ότι το σύστη­μα επι­τή­ρη­σης λει­τουρ­γεί και πως υπάρ­χουν απο­τε­λε­σμα­τι­κοί έλεγ­χοι”, δήλω­σε ο Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γέ­σους σε δια­δι­κτυα­κή συνέ­ντευ­ξη Τύπου.

Συμ­βου­λευ­τι­κή επι­τρο­πή του ΠΟ Υγεί­ας σχε­διά­ζει να συνα­ντη­θεί αύριο, Τρί­τη, προ­κει­μέ­νου να συζη­τή­σει για το εμβό­λιο, την ανα­στο­λή χρή­σης του οποί­ου ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα η Γερ­μα­νία, η Γαλ­λία και η Ιτα­λία αφού αρκε­τές χώρες ανέ­φε­ραν σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα σε ανθρώ­πους που είχαν λάβει το εμβόλιο.

Η Δανία και η Νορ­βη­γία στα­μά­τη­σαν να χορη­γούν το εμβό­λιο την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα έπει­τα από ανα­φο­ρές για μεμο­νω­μέ­νες περι­πτώ­σεις θρόμ­βων αίμα­τος ή χαμη­λού αριθ­μού αιμο­πε­τα­λί­ων. Η Ισλαν­δία και η Βουλ­γα­ρία ακο­λού­θη­σαν και η Ιρλαν­δία και η Ολλαν­δία ανα­κοί­νω­σαν χθες, Κυρια­κή, ανα­στο­λή χρή­σης του εμβολίου.

Παρ’ όλ’ αυτά, η ανώ­τα­τη επι­στή­μο­νας του ΠΟ Υγεί­ας επα­νέ­λα­βε σήμε­ρα πως δεν έχουν κατα­γρα­φεί θάνα­τοι που να συν­δέ­ο­νται με εμβό­λια κατά της COVID-19.

“Δεν θέλου­με ο κόσμος να πανι­κο­βλη­θεί”, δήλω­σε η επι­κε­φα­λής επι­στή­μο­νας του ΠΟ Υγεί­ας Σου­μία Σουα­μι­νά­θαν στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου, και πρό­σθε­σε πως δεν έχει βρε­θεί μέχρι τώρα καμία σύν­δε­ση ανά­με­σα στα “θρομ­βο­εμ­βο­λι­κά γεγο­νό­ντα” που κατα­γρά­φη­καν σε ορι­σμέ­νες χώρες και σε εμβό­λια κατά της COVID-19.

“Απ΄ό,τι έχου­με δει μέχρι τώρα στα προ­κα­ταρ­κτι­κά δεδο­μέ­να, δεν υπάρ­χει αύξη­ση των περι­πτώ­σε­ων θρομ­βο­εμ­βο­λι­κών γεγο­νό­των”, δήλω­σε από την πλευ­ρά της η Μαριάν­τζε­λα Σιμάο, υπο­διευ­θύ­ντρια του ΠΟ Υγεί­ας, υπεύ­θυ­νη για την πρό­σβα­ση σε φάρ­μα­κα και σε προ­ϊ­ό­ντα υγεί­ας. Η επι­στή­μο­νας υπο­γράμ­μι­σε επί­σης πως, για την ώρα, το όφε­λος από τον εμβο­λια­σμό υπε­ρέ­χει των κιν­δύ­νων που συν­δέ­ο­νται με την Covid-19.

Μπο­ρεί μερι­κές χώρες να ανέ­στει­λαν τη χρή­ση του εμβο­λί­ου της AstraZeneca, όμως άλλες συνε­χί­ζουν να το χρη­σι­μο­ποιούν και άλλοι οργα­νι­σμοί λένε πως τα οφέ­λη υπε­ρέ­χουν οποιων­δή­πο­τε κινδύνων.

Η Βρε­τα­νία, όπου ανα­πτύ­χθη­κε το εμβό­λιο της AstraZeneca σε συνε­ται­ρι­σμό με το Πανε­πι­στή­μιο της Οξφόρ­δης, λέει ότι δεν ανη­συ­χεί, ενώ η φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία είπε πως μια ανα­θε­ώ­ρη­ση των δεδο­μέ­νων ασφα­λεί­ας έδει­ξε πως δεν υπάρ­χει από­δει­ξη για αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο θρόμ­βων αίματος.

Η Ελλάδα αναμένει τις αποφάσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Οι αρμό­διες αρχές στη χώρα μας, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από το υπουρ­γείο Υγεί­ας, παρα­κο­λου­θούν τις ευρω­παϊ­κές εξε­λί­ξεις γύρω από την υπό­θε­ση με το εμβό­λιο της AstraZeneca και η αρμό­δια Εθνι­κή Επι­τρο­πή Εμβο­λια­σμών βρί­σκε­ται σε επα­γρύ­πνη­ση και σε επα­φή με τον Ελλη­νι­κό Οργα­νι­σμό Φαρμάκων.

Οι ελλη­νι­κές υγειο­νο­μι­κές αρχές ανα­μέ­νουν τις απο­φά­σεις του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Φαρ­μά­κων (ΕΜΑ), ο οποί­ος ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα πως θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει «έκτα­κτη συνά­ντη­ση» την Πέμ­πτη μετά την ανα­στο­λή από πολ­λές χώρες της χρή­σης του εμβο­λί­ου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανη­συ­χιών που συν­δέ­ο­νται με θρόμ­βους αίμα­τος, και πρό­σθε­σε πως τα πλε­ο­νε­κτή­μα­τα του εμβο­λί­ου εξα­κο­λου­θούν να υπε­ρέ­χουν των κινδύνων.

Έως ότου υπάρ­ξουν νεό­τε­ρες οδη­γί­ες εκ μέρους του ΕΜΑ, οι εμβο­λια­σμοί με το εμβό­λιο της AstraZeneca συνε­χί­ζο­νται κανο­νι­κά στην Ελλά­δα, όπως ανέ­φε­ρε και σε χθε­σι­νή ανα­κοί­νω­ση η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Εμβολιασμών.

Κύπρος: Αναβολή εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι την Πέμπτη 18 Μαρτίου

Tην προ­σω­ρι­νή ανα­βο­λή των εμβο­λια­σμών με το εμβό­λιο της AstraZeneca μέχρι την Πέμ­πτη 18 Μαρ­τί­ου ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Κύπρου.

Σχε­τι­κό δελ­τίο Τύπου ανα­φέ­ρει: «Εν ανα­μο­νή της γνω­μο­δό­τη­σης από την Επι­τρο­πή Αξιο­λό­γη­σης Κιν­δύ­νων Φαρ­μα­κο­ε­πα­γρύ­πνη­σης (PRAC) του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Φαρ­μά­κων, η οποία διε­ρευ­νά μια σει­ρά από περι­στα­τι­κά θρόμ­βων αίμα­τος σε άτο­μα που είχαν λάβει το εμβό­λιο της AstraZeneca σε χώρες της ΕΕ, απο­φα­σί­στη­κε σήμε­ρα η προ­σω­ρι­νή ανα­βο­λή στην Κύπρο των εμβο­λια­σμών με το εμβό­λιο της AstraZeneca μέχρι την Πέμ­πτη, 18 Μαρ­τί­ου. Διευ­κρι­νί­ζε­ται ότι τα προ­γραμ­μα­τι­σμέ­να ραντε­βού για εμβο­λια­σμό με τα εμβό­λια της Moderna και της Pfizer/BioNTech θα διε­νερ­γη­θούν κανονικά».

Πρό­κει­ται για ανα­βο­λή εμβο­λια­σμών για 3 ημέ­ρες και όχι ανα­στο­λή εμβολιασμών.

Πορτογαλία: Αναστέλλεται προσωρινά η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19

Η Πορ­το­γα­λία ανέ­στει­λε προ­σω­ρι­νά τη χρή­ση του εμβο­λί­ου της AstraZeneca κατά της COVID-19, όπως και αρκε­τές άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες εν μέσω ανη­συ­χιών για ενδε­χό­με­νες σοβα­ρές παρενέργειες.

Η Γκρά­σα Φρέι­τας, επι­κε­φα­λής της υπη­ρε­σί­ας υγεί­ας DGS, δήλω­σε σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου ότι αν και οι παρε­νέρ­γειες είναι “εξαι­ρε­τι­κά σοβα­ρές”, είναι “εξαι­ρε­τι­κά σπά­νιες” και πρό­σθε­σε πως δεν έχουν κατα­γρα­φεί μέχρι τώρα παρό­μοιες περι­πτώ­σεις στην Πορτογαλία.

Η Πορ­το­γα­λία, που έχει κατα­γρά­ψει 814.513 μολύν­σεις και 16.694 θανά­τους, έχει χορη­γή­σει μέχρι τώρα περί­που 1,1 εκατ, δόσεις εμβο­λί­ων, με την πλειο­νό­τη­τα των εμβο­λί­ων που έχουν χορη­γη­θεί να είναι εκεί­να που παρή­γα­γαν οι Pfizer-BioNTech.

Ο Ενρί­κε Γκου­βέια ε Μέλο, επι­κε­φα­λής της πορ­το­γα­λι­κής ειδι­κής ομά­δας για τους εμβο­λια­σμούς, δήλω­σε πως τα εμβό­λια της AstraZeneca που έχουν φθά­σει μέχρι τώρα στην Πορ­το­γα­λία θα παρα­μεί­νουν σε απο­θη­κευ­τι­κούς χώρους μέχρι νεω­τέ­ρας. Μέχρι τώρα έχουν χορη­γη­θεί περί­που 400.000 δόσεις του εμβο­λί­ου αυτού και υπάρ­χει από­θε­μα άλλων 200.000, όπως είπε.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο