Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιφυλακτική η Νορβηγία αναστέλλει για άλλες τρεις εβδομάδες τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca 

Η Νορ­βη­γία θα καθυ­στε­ρή­σει την από­φα­σή της για το κατά πόσον θα επα­να­λά­βει ή όχι τη χρή­ση του εμβο­λί­ου της AstraZeneca κατά της COVID-19 έως και τρεις εβδο­μά­δες, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το Νορ­βη­γι­κό Ινστι­τού­το Δημό­σιας Υγεί­ας (FHI).

Οι αρχές ανέ­στει­λαν στις 11 Μαρ­τί­ου τη χρή­ση του εμβο­λί­ου αφό­του ένας μικρός αριθ­μός νεώ­τε­ρων ανθρώ­πων που είχαν εμβο­λια­στεί νοση­λεύ­θη­καν για έναν συν­δυα­σμό θρόμ­βων αίμα­τος, αιμορ­ρα­γί­ας και χαμη­λού αριθ­μού αιμο­πε­τα­λί­ων, κάποιοι από τους οποί­ους πέθα­ναν αργότερα.

“Απο­φα­σί­σα­με να συνε­χί­σου­με την προ­σω­ρι­νή δια­κο­πή και να λάβου­με μια νέα από­φα­ση έως τις 15 Απρι­λί­ου”, δήλω­σε η επι­κε­φα­λής του FHI, Καμί­λα Στόλ­τεν­μπεργκ, στο δίκτυο NRK.

“Αρχί­σα­με δια­δι­κα­σί­ες προ­κει­μέ­νου να δού­με αν υπάρ­χει αιτιό­τη­τα και να έχου­με μια καλύ­τε­ρη βάση ώστε να καθο­ρί­σου­με τον πραγ­μα­τι­κό κίν­δυ­νο και μια ανά­λυ­ση κόστους-οφέ­λους για δια­φο­ρε­τι­κές ηλι­κια­κές ομά­δες. Για να έχου­με περισ­σό­τε­ρη γνώ­ση, είναι απα­ραί­τη­το να έχου­με περισ­σό­τε­ρο χρόνο”.

Η Νορ­βη­γία είναι μία από τις δώδε­κα και πλέ­ον ευρω­παϊ­κές χώρες που ανέ­στει­λαν τη χρή­ση του εμβο­λί­ου λόγω ανη­συ­χιών για την ασφά­λειά του, αν και οι περισ­σό­τε­ρες επα­νέ­λα­βαν από τότε τη χρή­ση του με σύστα­ση του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Φαρ­μά­κων (EMA).

Η χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου παρα­μέ­νει ωστό­σο σε ανα­στο­λή στη Δανία, ενώ η Φιν­λαν­δία, η Ισλαν­δία και η Σου­η­δία επα­νέ­λα­βαν τη χρή­ση του αλλά για μεγα­λύ­τε­ρες ηλι­κια­κές ομάδες.

Ο EMA ανα­κοί­νω­σε ότι τα οφέ­λη του εμβο­λί­ου στην προ­στα­σία των ανθρώ­πων από θάνα­το ή νοση­λεία που σχε­τί­ζο­νται με τον κορο­νο­ϊό υπερ­τε­ρούν ενδε­χό­με­νων κιν­δύ­νων. Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας υπο­στή­ρι­ξε επί­σης το εμβόλιο.

Η AstraZeneca έχει πει πως μια ανα­θε­ώ­ρη­ση των δεδο­μέ­νων για την ασφά­λεια του εμβο­λί­ου σε περισ­σό­τε­ρους από 17 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους που έχουν εμβο­λια­στεί στη Βρε­τα­νία και στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση με το εμβό­λιό της δεν έδει­ξε να υπάρ­χουν στοι­χεία για αυξα­νό­με­νο κίν­δυ­νο αιμα­τι­κών θρόμβων.

Η Νορ­βη­γία έχει κατα­γρά­ψει πέντε περι­πτώ­σεις στις οποί­ες άνθρω­ποι κάτω των 55 ετών και σε καλή υγεία που εμβο­λιά­στη­καν με το AstraZeneca εισή­χθη­σαν αργό­τε­ρα στο νοσο­κο­μείο με έναν συν­δυα­σμό αιμα­τι­κών θρόμ­βων, αιμορ­ρα­γιών και χαμη­λού αριθ­μού αιμο­πε­τα­λί­ων, τρεις από τους οποί­ους πέθα­ναν αργότερα.

Ένας έκτος ασθε­νής, ο οποί­ος είχε λάβει το εμβό­λιο, σχε­τι­κά νέος επί­σης και χωρίς γνω­στά προ­βλή­μα­τα υγεί­ας, πέθα­νε από εγκε­φα­λι­κή αιμορ­ρα­γία σε συν­δυα­σμό με χαμη­λό αριθ­μό αιμο­πε­τα­λί­ων, δήλω­σαν οι υγειο­νο­μι­κές αρχές.

Μέχρι τώρα δεν έχει απο­δει­χθεί οποια­δή­πο­τε σχέ­ση με το εμβό­λιο της σου­η­δο­βρε­τα­νι­κής εται­ρί­ας, αλλά μια νορ­βη­γι­κή ιατρι­κή ομά­δα είπε πως βλέ­πει σε αυτές τις σπά­νιες αλλά σοβα­ρές περι­πτώ­σεις τη συνέ­πεια μιας “ισχυ­ρής ανο­σο­α­πό­κρι­σης” που προ­κα­λεί­ται από τον ορό αίματος.

“Το πιο σημα­ντι­κό είναι να καθο­ρι­στεί αν υπάρ­χει σχέ­ση αιτιό­τη­τας ανά­με­σα στον εμβο­λια­σμό και αυτές τις πολύ σοβα­ρές παρε­νέρ­γειες, όπως υπο­ψια­ζό­μα­στε”, είπε η Στόλτενμπεργκ.

Η ανα­στο­λή ανα­μέ­νε­ται να καθυ­στε­ρή­σει από μία έως δύο εβδο­μά­δες το νορ­βη­γι­κό πρό­γραμ­μα εμβο­λια­σμού, ανέ­φε­ρε το ινστι­τού­το. Όσοι έχουν λάβει ήδη μια πρώ­τη δόση του εμβο­λί­ου δεν θα λάβουν σε αυτό το στά­διο μια δεύ­τε­ρη δόση, διευκρίνισε.

Η Νορ­βη­γία χρη­σι­μο­ποιεί εμβό­λια που ανέ­πτυ­ξαν οι Pfizer/BioNTech και η Moderna και ευελ­πι­στεί να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει και εκεί­νο της Johnson & Johnson όταν η προ­μή­θειά του κατα­στεί δια­θέ­σι­μη στην Ευρώπη.

Η χώρα, που δεν είναι μέλος της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, παίρ­νει τα εμβό­λιά της μέσω του ευρω­παϊ­κού προ­γράμ­μα­τος προ­μη­θειών χάρη στη Σου­η­δία, η οποία αγο­ρά­ζει περισ­σό­τε­ρα εμβό­λια από όσα χρειά­ζε­ται και προ­μη­θεύ­ει στη συνέ­χεια τη γει­το­νι­κή της χώρα.

Η Νορ­βη­γία έχει από τα χαμη­λό­τε­ρα στην Ευρώ­πη ποσο­στά μολύν­σε­ων και θανά­των αφό­του ξεκί­νη­σε η παν­δη­μία στις αρχές του περα­σμέ­νου έτους, αλλά βλέ­πει τώρα μια ραγδαία αύξη­ση των εισα­γω­γών στα νοσο­κο­μεία λόγω πιο μετα­δο­τι­κών παραλ­λαγ­μέ­νων στε­λε­χών του ιού.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο