Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιχείρηση για τη διάσωση 14.600 προβάτων από πλοίο που έχει πάρει κλίση στη Μαύρη Θάλασσα

Στρα­τιώ­τες, αστυ­νο­μι­κοί και δύτες κινη­το­ποι­ή­θη­καν για να σωθούν 14.600 πρό­βα­τα τα οποία βρί­σκο­νται μέσα σε ένα πλοίο που έχει πάρει κλί­ση στα ανοι­χτά του λιμα­νιού Μιντία, στη νοτιο­α­να­το­λι­κή Ρου­μα­νία, όπως έγι­νε γνω­στό από την υπη­ρε­σία αντι­με­τώ­πι­σης επει­γό­ντων περι­στα­τι­κών (ISU).

«Η επι­χεί­ρη­ση διά­σω­σης είναι σε εξέ­λι­ξη, 32 πρό­βα­τα που βρέ­θη­καν έξω από το πλοίο σώθη­καν», είπε η Άνα-Μαρία Στόι­κα, η εκπρό­σω­πος της ISU στην Κων­στάν­τζα. Τα δύο από τα ζώα ανα­σύρ­θη­καν από τα παγω­μέ­να νερά της Μαύ­ρης Θάλασσας.

Τα σωστι­κά συνερ­γεία, με τη βοή­θεια αστυ­νο­μι­κών και δυτών, προ­σπα­θούν επί­σης να επα­να­φέ­ρουν το πλοίο ώστε να το ρυμουλ­κή­σουν πίσω στο λιμάνι.

«Ελπί­ζου­με τα πρό­βα­τα που βρί­σκο­νταν στο αμπά­ρι να είναι ακό­μη ζωντα­νά», συμπλή­ρω­σε η εκπρόσωπος.

Τα 21 μέλη του πλη­ρώ­μα­τος, 20 Σύροι και ένας Λιβα­νέ­ζος, είναι καλά στην υγεία τους και έχουν ήδη μετα­φερ­θεί στην ξηρά.

Το πλοίο, που φέρει σημαία του Παλά­ου και κατευ­θυ­νό­ταν στη Σαου­δι­κή Αρα­βία, ανα­τρά­πη­κε λίγο μετά τον από­πλου του από το λιμά­νι της Μιντία, για άγνω­στους μέχρι στιγ­μής λόγους.

Ο τομέ­ας εκτρο­φής προ­βα­τοει­δών της Ρου­μα­νί­ας είναι ο τρί­τος σε μέγε­θος μετα­ξύ των χωρών της ΕΕ. Η Ρου­μα­νία είναι επί­σης από τους μεγα­λύ­τε­ρους εξα­γω­γείς προ­βά­των στις αρα­βι­κές χώρες. Τα δύο τελευ­ταία χρό­νια έχουν εξα­χθεί συνο­λι­κά 2 εκα­τομ­μύ­ρια πρό­βα­τα, κυρί­ως στην Ιορ­δα­νία, τη Λιβύη και τον Λίβανο.

Οι ακτι­βι­στές για τα δικαιώ­μα­τα των ζώων καταγ­γέλ­λουν τις συν­θή­κες μετα­φο­ράς των ζώων δια θαλάσ­σης, με τα «πλοία του θανά­του», όπως τα απο­κα­λούν. Μετα­ξύ άλλων, έχουν ανα­φέ­ρει περι­πτώ­σεις όπου χιλιά­δες πρό­βα­τα πέθα­ναν από τη δίψα ή στην κυριο­λε­ξία ψήθη­καν ζωντα­νά το καλο­καί­ρι κατά τη διάρ­κεια του ταξιδιού.

Οι Βρυ­ξέλ­λες έχουν ζητή­σει να γίνει έρευ­να για τις πρα­κτι­κές που ακο­λου­θεί η Ρου­μα­νία και απει­λούν τη χώρα με κυρώ­σεις αν δια­πι­στω­θεί ότι παρα­βιά­ζε­ται συστη­μα­τι­κά η ευρω­παϊ­κή νομο­θε­σία για την ορθή μετα­χεί­ρι­ση των ζώων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο