Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιχορηγούμενη αντισοβιετική προπαγάνδα — Η Βρετανία χρηματοδοτούσε μυστικά το Reuters το 1960–70

Απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμέ­να κυβερ­νη­τι­κά έγγρα­φα στη Βρε­τα­νία απο­κα­λύ­πτουν πως η βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση χρη­μα­το­δο­τού­σε μυστι­κά το πρα­κτο­ρείο Reuters τις δεκα­ε­τί­ες του 1960 και 1970, στο πλαί­σιο μιας αντι­σο­βιε­τι­κής προ­πα­γάν­δας, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας το BBC για να απο­κρύ­πτει τη χρηματοδότηση.

Τα χρή­μα­τα χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν για τη διεύ­ρυν­ση της δημο­σιο­γρα­φι­κής κάλυ­ψης του Reuters στη Μέση Ανα­το­λή και τη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και δίνο­νταν μέσω αυξη­μέ­νων πλη­ρω­μών συν­δρο­μών στο πρα­κτο­ρείο από το BBC. «Είμα­στε πλέ­ον στη θέση να συνά­ψου­με μια συμ­φω­νία παρο­χής δια­κρι­τι­κής κυβερ­νη­τι­κής στή­ρι­ξης στις υπη­ρε­σί­ες του Reuters στη Μέση Ανα­το­λή και τη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή», υπο­γραμ­μί­ζει ένα δια­βαθ­μι­σμέ­νο κυβερ­νη­τι­κό έγγρα­φο του 1969 με σήμαν­ση «Απόρ­ρη­το» και με τίτλο «Χρη­μα­το­δό­τη­ση του Reuters από την HMG» (Η Κυβέρ­νη­ση της Αυτής Μεγα­λειό­τη­τος). Τα έγγρα­φα απο­τυ­πώ­νουν το επί­πε­δο της εμπλο­κής της κυβέρ­νη­σης που είχε στις υπο­θέ­σεις του Reuters και τη ρητή συμ­φω­νία για να απο­κρύ­ψει τη χρηματοδότηση.

Τη Δευ­τέ­ρα, το BBC δημο­σί­ευ­σε ένα άρθρο για αυτή την κυβερ­νη­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση του πρα­κτο­ρεί­ου. «Πολ­λοί ειδη­σε­ο­γρα­φι­κοί οργα­νι­σμοί λάμ­βα­ναν κάποιας μορ­φής κρα­τι­κή επι­χο­ρή­γη­ση μετά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο», τόνι­σε ο Ντέι­βιντ Κρού­ντ­γου­ελ, ένας εκπρό­σω­πος του πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων. «Αλλά η συμ­φω­νία του 1969 δεν ήταν σε εναρ­μό­νι­ση με τις Αρχές Εμπι­στο­σύ­νης μας και δεν θα το κάνα­με αυτό σήμε­ρα», είπε ο Κρού­ντ­γου­ελ, ανα­φε­ρό­με­νος στις Αρχές Εμπι­στο­σύ­νης του Reuters, που σκο­πό έχουν τη δια­τή­ρη­ση της αξιο­πι­στί­ας, της ανε­ξαρ­τη­σί­ας και της αντι­κει­με­νι­κό­τη­τας του πρα­κτο­ρεί­ου. «Το κατα­στα­τι­κό του BBC εγγυά­ται συντα­κτι­κή ανε­ξαρ­τη­σία ασχέ­τως αν η χρη­μα­το­δό­τη­ση έρχε­ται από την κυβέρ­νη­ση του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου, το τέλος αδεί­ας, ή από εμπο­ρι­κές πηγές», δήλω­σε ένας εκπρό­σω­πος του βρε­τα­νι­κού δικτύ­ου. Μια εκπρό­σω­πος της βρε­τα­νι­κής κυβέρ­νη­σης αρνή­θη­κε να σχο­λιά­σει. Τα έγγρα­φα περι­γρά­φουν πως το Τμή­μα Πλη­ρο­φο­ριών και Ερευ­νών (IRD), μια βρε­τα­νι­κή μονά­δα αντι­σο­βιε­τι­κής προ­πα­γάν­δας με στε­νές σχέ­σεις με τις βρε­τα­νι­κές μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες πλη­ρο­φο­ριών, ηγή­θη­κε των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων με το Reuters.

Η κυβερ­νη­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση του πρα­κτο­ρεί­ου τις δεκα­ε­τί­ες 1960 και 1970 απο­κα­λύ­φθη­κε σε ένα εγκε­κρι­μέ­νο βιβλίο ιστο­ρί­ας του πρα­κτο­ρεί­ου που κυκλο­φό­ρη­σε το 1992, με τίτλο: «Η Δύνα­μη των Ειδή­σε­ων: Η Ιστο­ρία του Reuters». Το 1969, το Reuters χρεια­ζό­ταν χρή­μα­τα για να επε­κτα­θεί στη Μέση Ανα­το­λή και σε δυτι­κές δυνά­μεις, καθώς η Βρε­τα­νία επι­θυ­μού­σε να ενι­σχύ­σει την επιρ­ροή της ενά­ντια στη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση διευ­ρύ­νο­ντας τις ειδη­σε­ο­γρα­φι­κές υπη­ρε­σί­ες σε όλο τον κόσμο, σύμ­φω­να με τα κυβερ­νη­τι­κά έγγρα­φα. «Η νέα σχέ­ση που εγκα­θι­δρύ­θη­κε με το
Reuters στη Μέση Ανα­το­λή και τη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε πολύ­τι­μη εύνοια και συνερ­γα­σία με το Πρα­κτο­ρείο σε παγκό­σμια κλί­μα­κα», δήλω­νε στο έγγρα­φο ο Τζον Πεκ, πρώ­ην επι­κε­φα­λής του IRD.

Τα έγγρα­φα ανα­φέ­ρουν ότι το Reuters «θα μπο­ρού­σε και θα παρεί­χε» ό,τι χρεια­ζό­ταν η κυβέρ­νη­ση, αν και κυβερ­νη­τι­κοί αξιω­μα­τού­χοι παρα­δέ­χο­νταν ότι το πρα­κτο­ρείο δεν ήθε­λε να εμφα­νί­ζε­ται να λαμ­βά­νει απο­φά­σεις υπό τις εντο­λές της βρε­τα­νι­κής κυβέρ­νη­σης. Το Reuters, που ιδρύ­θη­κε στο Λον­δί­νο το 1851 και τώρα ανή­κει στην Thomson Reuters με έδρα το Τορό­ντο, είναι ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους ειδη­σε­ο­γρα­φι­κούς οργα­νι­σμούς στον κόσμο.

Πηγή: Χαραυ­γή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο