Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ: Για τις καταστροφές δεν φταίει ο Ιανός αλλά οι αντιλαϊκές πολιτικές

Τη συμπα­ρά­στα­σή της στους δεκά­δες χιλιά­δες κατοί­κους της πόλης και του νομού Καρ­δί­τσας, των Φαρ­σά­λων και του Αλμυ­ρού εκφρά­ζει η Επι­τρο­πή Περιο­χής Θεσ­σα­λί­ας του ΚΚΕ. Σημειώ­νει ότι λόγω των μεγά­λων πλημ­μυ­ρών που ακο­λού­θη­σαν την έντο­νη χθε­σι­νή βρο­χό­πτω­ση, έχουν κατα­κλυ­στεί από τα νερά χιλιά­δες σπί­τια, κατα­στή­μα­τα, οχή­μα­τα, δρό­μοι, χωρά­φια, έχουν υπο­στεί μεγά­λες κατα­στρο­φές οι υπο­δο­μές και τα δίκτυα ηλε­κτρο­δό­τη­σης, άρδευ­σης. Έχει απο­κο­πεί η συγκοι­νω­νία μετα­ξύ πολ­λών περιο­χών και δύο χωριά στην Καρ­δί­τσα (Ορφα­νά, Λεύ­κη) εκκε­νώ­θη­καν, ενώ χάθη­καν και δυο ανθρώ­πι­νες ζωές.

Η ΕΠ Θεσ­σα­λί­ας του ΚΚΕ σημειώνει:

«Σήμε­ρα δε, η πόλη και πολ­λά χωριά της Καρ­δί­τσας, βιώ­νουν επι­πλέ­ον τις ελλεί­ψεις του κεντρι­κού κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού και της τοπι­κής διοί­κη­σης, αφού δεν μπο­ρούν να μετα­κι­νη­θούν για μια σει­ρά σημα­ντι­κές ανά­γκες (πρό­σβα­ση σε δομές Yγεί­ας, σε δου­λειές τους, δια­κο­πές ηλε­κτρο­δό­τη­σης και ύδρευσης)

Η τρα­γι­κή αυτή κατά­στα­ση που βιώ­νουν χιλιά­δες κάτοι­κοι αυτών των περιο­χών, δεν μπο­ρεί να απο­δί­δε­ται απλά στα έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να, αλλά είναι απόρ­ροια της εγκλη­μα­τι­κής πολι­τι­κής όλων των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν φρό­ντι­σαν να σχε­διά­σουν και να θωρα­κί­σουν με σύγ­χρο­να αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα και υπο­δο­μές και τις συγκε­κρι­μέ­νες περιο­χές που έχουν ξανα­ζή­σει τέτοια προ­βλή­μα­τα, να οργα­νώ­σουν την πολι­τι­κή προ­στα­σία και όλες τις υπη­ρε­σί­ες, ώστε να αντι­με­τω­πί­ζουν αυτά τα προ­βλή­μα­τα που δημιουρ­γούν τα και­ρι­κά φαι­νό­με­να. Μεγά­λες είναι και οι ευθύ­νες των στε­λε­χών τους στην Περι­φέ­ρεια και στους δήμους, που συνέρ­γη­σαν σ’ αυτές τις πολι­τι­κές και δεν έχουν σε πρώ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα τα ανα­γκαία αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα.

Οι κάτοι­κοι και άλλων περιο­χών της Θεσ­σα­λί­ας, έχουν πικρή πεί­ρα δια­χρο­νι­κά από μεγά­λες ή μικρό­τε­ρες κατα­στρο­φές, λόγω πλημ­μυ­ρών. Αιτία η έλλει­ψη των απα­ραί­τη­των αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων, η μη συντή­ρη­ση και επι­και­ρο­ποί­η­σή τους. Συνή­θως μετά από κάποιες πλημ­μύ­ρες, γινό­ταν κάποια αντι­πλημ­μυ­ρι­κά, αλλά όχι αυτά που χρειά­ζο­νταν και όχι σε όλες τις περιο­χές, με απο­τέ­λε­σμα να υπάρ­χουν πολ­λά χωριά, αλλά και πόλεις της Θεσ­σα­λί­ας σήμε­ρα, σε μεγά­λο βαθ­μό ανοχύρωτες.

Σήμε­ρα η πρό­ο­δος της τεχνο­λο­γί­ας και της επι­στή­μης μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­σει τα απο­τε­λέ­σμα­τα των και­ρι­κών συν­θη­κών με ανά­λο­γη πολι­τι­κή πρό­λη­ψης και τα σύγ­χρο­να αντι­πλημ­μυ­ρι­κά, αντι­δια­βρω­τι­κά και αντι­πυ­ρι­κά έργα που πρέ­πει να γίνουν. Τα απα­ραί­τη­τα αυτά έργα θα έδι­ναν διέ­ξο­δο και σε χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους που μαστί­ζο­νται από την ανεργία.

Όμως αυτά, για τη δική τους πολι­τι­κή, δεν είναι έργα ανά­πτυ­ξης, δεν έχουν επι­χει­ρη­μα­τι­κό ενδια­φέ­ρον, δεν εξα­σφα­λί­ζουν κέρ­δη στο κεφά­λαιο, δεν χρη­μα­το­δο­τού­νται από την ΕΕ, καθώς χαρα­κτη­ρί­ζο­νται ως “μη επι­λέ­ξι­μα”. Αυτές τις επι­λο­γές πλη­ρώ­νει ο λαός, ακό­μα και με τη ζωή του.

Να μην επι­τρέ­ψου­με να παί­ζουν άλλο με την ίδια τη ζωή μας. Οι εργα­ζό­με­νοι, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα όχι μόνο δεν έχουν τίπο­τα να κερ­δί­σουν από αυτή την πολι­τι­κή, αλλά αντί­θε­τα κιν­δυ­νεύ­ουν να χάσουν και ό,τι τους έχει απομείνει.

Άμε­σα να μετα­φερ­θούν σε ασφα­λή μέρη οι κάτοι­κοι των πλημ­μυ­ρι­σμέ­νων περιο­χών, με την εξα­σφά­λι­ση τρο­φής, υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης, των μέσων προ­στα­σί­ας από την παν­δη­μία, τη χορή­γη­ση κλι­νο­σκε­πα­σμά­των και ό,τι άλλο χρειά­ζο­νται, μέχρι να αντλη­θούν τα νερά από τις κατοι­κί­ες τους.

Να κηρυ­χθούν όλες αυτές οι περιο­χές σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης. Άμε­σα να παρέμ­βουν συντο­νι­σμέ­να κυβέρ­νη­ση, Περι­φέ­ρεια, δήμοι, με την κινη­το­ποί­η­ση όλων των αρμό­διων υπη­ρε­σιών για την απά­ντλη­ση των νερών από τις πλημ­μυ­ρι­σμέ­νες κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές. Να υπάρ­ξει άμε­ση μέρι­μνα για την απο­κα­τά­στα­ση της ηλε­κτρο­δό­τη­σης και της ύδρευ­σης. Άμε­σα να απο­κα­τα­στα­θεί η οδι­κή σύν­δε­ση μετα­ξύ κατοι­κη­μέ­νων περιοχών.

Να παρ­θούν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα οικο­νο­μι­κής ανα­κού­φι­σης των κατοί­κων των περιο­χών που πλή­γη­καν, με την χορή­γη­ση έκτα­κτου βοη­θή­μα­τος σε κάθε οικο­γέ­νεια, να κατα­γρα­φούν και να απο­κα­τα­στα­θούν οι ζημιές σε σπί­τια, κατα­στή­μα­τα, αυτο­κί­νη­τα, χωρά­φια, να δοθούν άμε­σα απο­ζη­μιώ­σεις στο 100% των ζημιών.

Να παρ­θούν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για να χαθούν άλλες ανθρώ­πι­νες ζωές, σπί­τια και ο κόπος μιας ολό­κλη­ρης ζωής.

Να ξεκι­νή­σουν άμε­σα οι μελέ­τες και η υλο­ποί­η­ση, η επι­τά­χυν­ση εκεί που ξεκί­νη­σε η κατα­σκευή, όλων των απα­ραί­τη­των αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων σε όλους τους δήμους της Θεσ­σα­λί­ας, στον Πηνειό, στους παρα­πο­τά­μους, χει­μάρ­ρους και ρέμα­τα, να γίνουν άμε­σα οι επεμ­βά­σεις για τη διευ­θέ­τη­σή τους κύρια μέσα και γύρω από κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές, στα σημεία που το πλά­τος τους μειώ­νε­ται αισθητά.

Να γίνουν άμε­σα αντι­δια­βρω­τι­κά, αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα σε καμέ­νες περιο­χές όπως στις δασι­κές εκτά­σεις των ορει­νών όγκων της δυτι­κής και ανα­το­λι­κής Θεσσαλίας.

Καλού­με τους εργα­ζό­με­νους, τους μικρο­με­σαί­ους αγρό­τες και επαγ­γελ­μα­τί­ες, να οργα­νώ­σουν από τα κάτω τον αγώ­να της προ­στα­σί­ας της ζωής τους και των περιου­σιών τους. Όχι άλλος χρό­νος χαμέ­νος. ΤΩΡΑ λαϊ­κή οργά­νω­ση και αντε­πί­θε­ση, για έναν δρό­μο ανά­πτυ­ξης που θα έχει στο επί­κε­ντρο την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων λαϊ­κών ανα­γκών. Οι κομ­μου­νι­στές (βου­λευ­τές, εκλεγ­μέ­νοι στην Περι­φέ­ρεια και στους δήμους και όλες οι ΚΟ της Θεσ­σα­λί­ας, ήταν από την πρώ­τη ώρα και θα συνε­χί­σουν να βρί­σκο­νται κοντά στο λαό σ’ αυτή τη δύσκο­λη κατά­στα­ση που αντι­με­τω­πί­ζει, διεκ­δι­κώ­ντας λύσεις στα προβλήματα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο