Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας ΚΚΕ: Αποχαιρετά τον αγωνιστή του ΔΣΕ Θανάση Καραγιάννη

Η Επι­τρο­πή Περιο­χής Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ με βαθιά θλί­ψη απο­χαι­ρε­τά τον σ. Καρα­γιάν­νη Θανά­ση που έφυ­γε από τη ζωή πλή­ρης ημερών.

Ο σ. Θανά­σης Καρα­γιάν­νης γεν­νή­θη­κε στο Λιτό­χω­ρο Πιε­ρί­ας το 1930, από φτω­χή οικο­γέ­νεια κομ­μου­νι­στών. Από μικρό παι­δά­κι για τις ανά­γκες της επι­βί­ω­σης δού­λε­ψε σαν βοσκός. Οι άθλιες συν­θή­κες δου­λειάς και το κυνη­γη­τό που έζη­σε η οικο­γέ­νειά του από τους ταγ­μα­τα­σφα­λί­τες της περιο­χής, τον οδή­γη­σαν στο να κατα­τα­γεί στον Δημο­κρα­τι­κό Στρα­τό Ελλά­δας το 1946, στον οποίο υπη­ρε­τού­σε και ο αδερ­φός του. Στις συν­θή­κες της τρί­χρο­νης επο­ποι­ί­ας του ΔΣΕ, μέσα στη φωτιά και το ατσά­λι, γίνε­ται μέλος του Κόμ­μα­τος το 1949.

Ο σ. Καρα­γιάν­νης υπήρ­ξε πολυ­βο­λη­τής αρχι­κά και μετέ­πει­τα σύν­δε­σμος στο Γενι­κό Αρχη­γείο του ΔΣΕ. Με την υπο­χώ­ρη­ση πέρα­σε από τη θέση Μπάρ­τα στο Ελ Μπα­σάν και συνέ­χι­σε με καθή­κο­ντα κομ­μα­τι­κού συν­δέ­σμου Μπου­ρέ­λι — Ελ Μπασάν.

Πήρε μέρος σε όλες τις κορυ­φαί­ες μάχες, στη μάχη του Γράμ­μου, στην ανα­κα­τά­λη­ψη του Γράμ­μου, στον ελιγ­μό στο Βίτσι.

Στη μάχη του Κλέ­φτη τραυ­μα­τί­στη­κε από όλμο που έπε­σε στο πολυ­βο­λείο του. Εκεί από ένα βλή­μα που πετά­χτη­κε έπα­θε μόνι­μη βλά­βη στο δεξί χέρι. Μετά από τον τραυ­μα­τι­σμό του μετα­φέρ­θη­κε στο νοσο­κο­μείο του ΔΣΕ όπου χει­ρουρ­γή­θη­κε από τον σ. Πέτρο Κόκκαλη.

Από το Μπου­ρέ­λι της Αλβα­νί­ας μετα­φέρ­θη­κε στο Πρου­έ­στι της ΛΔ Ρου­μα­νί­ας. Ο σ. Καρα­γιάν­νης συμ­με­τεί­χε στην ομά­δα που κινη­το­ποι­ή­θη­κε για τη διά­σω­ση του Αρχεί­ου του Κόμ­μα­τος και του σταθ­μού της Ελεύ­θε­ρης Ελλά­δας από τους οπορτουνιστές.

Μετά τον επα­να­πα­τρι­σμό του, το 1989, ανέ­λα­βε χρε­ώ­σεις στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, ήταν μέλος της Αχτι­δι­κής Επι­τρο­πής Βορειο­δυ­τι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης και για πολ­λά χρό­νια γραμ­μα­τέ­ας της ΚΟΒ Νεάπολης.

Η ΕΠ απο­χαι­ρε­τά ένα σεμνό σύντρο­φο, έναν πραγ­μα­τι­κό μαχη­τή, που σε όλη του τη ζωή τίμη­σε τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ. Το δικό του παρά­δειγ­μα, μαζί με το παρά­δειγ­μα ολό­κλη­ρης της δρα­κο­γε­νιάς της Εθνι­κής Αντί­στα­σης και του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας θα συνε­χί­ζει να μας εμπνέ­ει, για να πορευ­τού­με ακό­μα πιο απο­φα­σι­στι­κά στον δρό­μο που αυτοί ακο­λού­θη­σαν, μέχρι την τελι­κή νίκη, τον σοσια­λι­σμό — κομμουνισμό.

Αντίο σύντρο­φε Θανάση.

Η ΕΠ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ εκφρά­ζει τα θερ­μά της συλ­λυ­πη­τή­ρια στο γιο του και στους συγ­γε­νείς του. Η κηδεία του σ. Θανά­ση θα είναι πολι­τι­κή και θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το Σάβ­βα­το 6 Ιού­νη στις 12.30 στα κοι­μη­τή­ρια του Ευό­σμου. Το πούλ­μαν από τα Ρου­μά­νι­κα Νεά­πο­λης θα ανα­χω­ρή­σει στις 12 το μεσημέρι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο