Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία: Με απεργία κλιμακώνουν τον αγώνα για την υγεία του λαού

  • Για σοβα­ρούς κιν­δύ­νους που απει­λούν την υγεία, ακό­μα και τη ζωή ασθε­νών προει­δο­ποιεί η ΟΕΝΓΕ και καλεί σε μαζι­κή συμ­με­το­χή στην 24ωρη πανελ­λα­δι­κή απερ­γία την Τρί­τη 23 Φλε­βά­ρη και στη συγκέ­ντρω­ση στο υπουρ­γείο Υγεί­ας στις 10.30 π.μ.
  • Απαι­τεί: Να γίνουν όλες οι ανα­γκαί­ες μόνι­μες προ­σλή­ψεις, με συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες και με παρά­καμ­ψη της γρα­φειο­κρα­τί­ας | Μονι­μο­ποί­η­ση όλων των επι­κου­ρι­κών και συμ­βα­σιού­χων | Επί­τα­ξη άνευ όρων των ιδιω­τι­κών θερα­πευ­τη­ρί­ων, που μόνο στην Αττι­κή δια­θέ­τουν σχε­δόν 200 κλί­νες ΜΕΘ

Κλι­μα­κώ­νο­ντας τον αγώ­να τους για πραγ­μα­τι­κή ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, απέ­να­ντι στην πολι­τι­κή που αφή­νει τον λαό πολ­λα­πλά εκτε­θει­μέ­νο, οι υγειο­νο­μι­κοί προ­χω­ρούν σε απερ­για­κή κινη­το­ποί­η­ση την Τρί­τη 23/2.

Η Ομο­σπον­δία Ενώ­σε­ων Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών Ελλά­δας (ΟΕΝΓΕ) έχει προ­κη­ρύ­ξει 24ωρη πανελ­λα­δι­κή απερ­γία και συγκέ­ντρω­ση στο υπουρ­γείο Υγεί­ας στις 10.30 π.μ. Η Ομο­σπον­δία Εργα­ζο­μέ­νων στα Δημό­σια Νοσο­κο­μεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προ­κη­ρύ­ξει πανελ­λα­δι­κή στά­ση εργα­σί­ας (9 π.μ. — 3 μ.μ.), ενώ ήδη Σωμα­τεία Εργα­ζο­μέ­νων σε Νοσο­κο­μεία («Ευαγ­γε­λι­σμός», ΚΑΤ, «Αττι­κόν» κ.ά.) παίρ­νουν απο­φά­σεις για επέ­κτα­ση της στά­σης σε όλη την πρω­ι­νή βάρδια.

ΟΕΝΓΕ: Σοβαροί κίνδυνοι από τη νέα μετατροπή του ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα

Σε ανα­κοί­νω­σή της, με αφορ­μή τις νέες εντο­λές της κυβέρ­νη­σης για βεβια­σμέ­νη μετα­τρο­πή των κλι­νών ΜΕΘ λοι­πών νοση­μά­των σε ΜΕΘ-Covid και για νέες μετα­κι­νή­σεις προ­σω­πι­κού, η ΟΕΝΓΕ σημειώ­νει τα εξής:

«Οι υπουρ­γοί Υγεί­ας και οι διοι­κη­τές της 1ης και 2ης ΥΠΕ, με τις απα­ρά­δε­κτες ενέρ­γειές τους των τελευ­ταί­ων ημε­ρών, δια­ψεύ­δουν στην πρά­ξη το κυβερ­νη­τι­κό προ­πα­γαν­δι­στι­κό αφή­γη­μα περί δήθεν “θωρά­κι­σης” και περί δήθεν “πραγ­μα­το­ποί­η­σης των ανα­γκαί­ων προ­σλή­ψε­ων υγειο­νο­μι­κού προσωπικού”.
Συγκε­κρι­μέ­να, μπρο­στά στην ασφυ­κτι­κή κατά­στα­ση που έχει δημιουρ­γη­θεί στις ΜΕΘ της Αττι­κής (85% έως 90% του συνό­λου των κλι­νών είναι ήδη καλυμ­μέ­νες) βεβια­σμέ­να και πρό­χει­ρα μετα­τρέ­πουν κλί­νες ΜΕΘ non-Covid σε κλί­νες ΜΕΘ Covid (μόνο στο “Αττι­κόν” και στο “Θριά­σιο” 15 συνο­λι­κά) και μάλι­στα για άλλη μια φορά δίνουν εντο­λές για ανα­γκα­στι­κές μετα­κι­νή­σεις υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού (π.χ. 2 Επι­με­λη­τών ΜΕΘ από το Νοσο­κο­μείο Νίκαιας και 2 Επι­με­λη­τών ΜΕΘ από το “Τζά­νειο” προς το “Αττι­κόν”).

Ετσι:
1. Υπάρ­χει σοβα­ρός κίν­δυ­νος και για τους βαρέ­ως πάσχο­ντες ασθε­νείς Covid-19 αλλά και για τους βαρέ­ως πάσχο­ντες ασθε­νείς λοι­πής νοσηρότητας.
2. Πάλι ανα­κυ­κλώ­νε­ται με ανα­γκα­στι­κές μετα­κι­νή­σεις το ίδιο ολι­γά­ριθ­μο, εξα­ντλη­μέ­νο και απο­δε­κα­τι­σμέ­νο προ­σω­πι­κό, για να κου­κου­λω­θούν όπως όπως κενά, δημιουρ­γώ­ντας όμως έτσι άλλα κενά, για­τί απλού­στα­τα οι ανα­γκαί­ες προ­σλή­ψεις δεν έχουν γίνει.
3. Μετα­τρέ­πε­ται ακό­μα περισ­σό­τε­ρο η δημό­σια περί­θαλ­ψη σε μονο­θε­μα­τι­κό σύστη­μα αντι­με­τώ­πι­σης ενός μόνο νοσή­μα­τος, ενώ παρα­μέ­νουν στο απυ­ρό­βλη­το οι ιδιώ­τες μεγαλοκλινικάρχες.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι η ανοι­κτή επι­στο­λή που είχα­με απευ­θύ­νει προς τον πρω­θυ­πουρ­γό και τους υπουρ­γούς Υγεί­ας από το πρωί της 9ης Φλε­βά­ρη, ζητώ­ντας τηλε­διά­σκε­ψη μαζί τους, δεν έχει τύχει μέχρι στιγ­μής καμιάς απο­λύ­τως απά­ντη­σης από την κυβέρ­νη­ση. Αντί­θε­τα, οι διεκ­δι­κή­σεις μας έχουν συνα­ντή­σει την ευρεία απο­δο­χή και αντα­πό­κρι­ση από τον λαό μας. Πάνω από 200 Εργα­τι­κά Κέντρα, Ομο­σπον­δί­ες, σωμα­τεία και μαζι­κοί φορείς στέ­κο­νται αλλη­λέγ­γυοι στον αγώ­να που δίνου­με και στη­ρί­ζουν τα αιτή­μα­τά μας που είναι και δικά τους αιτήματα.

Απαι­τού­με:

  • Να γίνουν επι­τέ­λους όλες οι ανα­γκαί­ες μόνι­μες προ­σλή­ψεις με συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες και με παρά­καμ­ψη της γρα­φειο­κρα­τί­ας, σύμ­φω­να με το από τον Μάρ­τη 2020 αίτη­μα της ΟΕΝΓΕ για πρό­σλη­ψη όλων των για­τρών που έχουν υπο­βά­λει αίτη­ση στις διά­φο­ρες κατά και­ρούς προκηρύξεις.
  • Μονι­μο­ποί­η­ση όλων των επι­κου­ρι­κών και συμ­βα­σιού­χων όλων των κλάδων.
  • Επί­τα­ξη άνευ όρων και για όσο χρο­νι­κό διά­στη­μα χρεια­στεί των ιδιω­τι­κών θερα­πευ­τη­ρί­ων, τόσο για τη νοση­λεία ασθε­νών Covid όσο και για τη νοση­λεία ασθε­νών λοι­πής νοσηρότητας.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με εδώ ότι στην Αττι­κή το σύνο­λο των κλι­νών ΜΕΘ των ιδιω­τι­κών θερα­πευ­τη­ρί­ων είναι σχε­δόν 200.

Οι όποιες αρνη­τι­κές επι­πτώ­σεις στην υγεία του πλη­θυ­σμού θα είναι για άλλη μια φορά απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης, παρά τις κωμι­κο­τρα­γι­κές της προ­σπά­θειες να μετα­κυ­λί­σει τις ευθύ­νες στους νοσο­κο­μεια­κούς για­τρούς και στους λοι­πούς υγειονομικούς».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ — ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ — ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ — ΦΟΡΕΙΣ
Πλατιά στήριξη στα αιτήματα και τις πρωτοβουλίες των υγειονομικών

Την υπο­στή­ρι­ξή τους στα δίκαια και κρί­σι­μα αιτή­μα­τα της Ομο­σπον­δί­ας Ενώ­σε­ων Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών (ΟΕΝΓΕ), την αλλη­λεγ­γύη τους στις αγω­νι­στι­κές της πρω­το­βου­λί­ες, μετα­ξύ των οποί­ων και στην απερ­γία στις 23/2, καθώς και την κατα­δί­κη τους για τις διώ­ξεις με τις οποί­ες η κυβέρ­νη­ση επι­διώ­κει να φιμώ­σει τη φωνή των αγω­νι­ζό­με­νων υγειο­νο­μι­κών, συνε­χί­ζουν να εκφρά­ζουν Ομο­σπον­δί­ες, Εργα­τι­κά Κέντρα, Συν­δι­κά­τα και άλλοι μαζι­κοί φορείς από όλη τη χώρα.

Στις εκα­το­ντά­δες ανα­κοι­νώ­σεις που έχουν ήδη συγκε­ντρω­θεί, προ­στί­θε­νται και οι εξής συν­δι­κα­λι­στι­κές οργανώσεις:

Το Εργα­τι­κό Κέντρο Ιωαν­νί­νων και το Νομαρ­χια­κό Τμή­μα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ.
Τα Σωμα­τεία Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Κομο­τη­νής, Κοζά­νης, Λέσβου, Αργο­λί­δας, Μισθω­τών Δικη­γό­ρων, Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων και Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Καρ­δί­τσας, Οικο­δό­μων Καρ­δί­τσας, Οικο­δό­μων Ιωαν­νί­νων, Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων και Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Ιωαν­νί­νων, Επι­σι­τι­σμού και Του­ρι­στι­κών Επαγ­γελ­μά­των Ιωαν­νί­νων, Εργα­ζο­μέ­νων στον Πει­ραϊ­κό Φαρ­μα­κευ­τι­κό Συνε­ται­ρι­σμό ΠΕ, Βοη­θών Φαρ­μα­κεί­ων, Φαρ­μα­κο­ϋ­παλ­λή­λων και Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων Φαρ­μα­κευ­τι­κών και Συνα­φών Επαγ­γελ­μά­των Ιωαν­νί­νων, Εργα­ζο­μέ­νων στην Ιδιω­τι­κή Υγεία — Πρό­νοια Ιωαν­νί­νων, Εργα­ζο­μέ­νων στην Ιδιω­τι­κή Εκπαί­δευ­ση Ιωαν­νί­νων «Ρόζα Ιμβριώ­τη», Εργα­το­τε­χνι­τών Οικο­δό­μων Επαρ­χί­ας Ελασ­σό­νας, Εργα­ζο­μέ­νων «Cosmote — eValue» Αττι­κής, Συντα­ξιού­χων ΙΚΑ Ιωαν­νί­νων, Εργα­ζο­μέ­νων Δήμου Βύρω­να, και η ΕΛΜΕ Λήμνου — Αγ. Ευστρατίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο