Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό: Απαίτησαν τη διασφάλιση του εισοδήματός τους

Με συγκέ­ντρω­ση έξω από το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας οι εργα­ζό­με­νοι σε Επι­σι­τι­σμό — Του­ρι­σμό απαί­τη­σαν τη δια­σφά­λι­ση του εισο­δή­μα­τός τους.

Αντι­προ­σω­πεία του Συν­δι­κά­του Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού — Ξενο­δο­χεί­ων Ν. Αττι­κής, το οποίο είχε κηρύ­ξει για σήμε­ρα 24ωρη απερ­γία, έχει συνά­ντη­ση με εκπρο­σώ­πους του υπουργείου.

Στην κινη­το­ποί­η­ση συμ­με­τεί­χαν πολ­λά επι­χει­ρη­σια­κά σωμα­τεία καθώς και η Επι­τρο­πή Αγώ­να Επαγ­γελ­μα­τιών στην Εστί­α­ση, τονί­ζο­ντας: «Απαι­τού­με άμε­σα μέτρα προ­στα­σί­ας των εισο­δη­μά­των των επαγ­γελ­μα­τιών της Εστί­α­σης, απαλ­λα­γή από υπο­χρε­ώ­σεις προς εφο­ρία — ασφα­λι­στι­κά ταμεία — δημο­τι­κά τέλη —  δια­γρα­φή χρε­ών για όλο το διά­στη­μα της απα­γό­ρευ­σης λει­τουρ­γί­ας των καταστημάτων».

Στην κινη­το­ποί­η­ση παρα­βρέ­θη­καν ο Χρή­στος Κατσώ­της, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βου­λευ­τής και αντι­προ­σω­πεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Την ανά­γκη για καθη­με­ρι­νό αγώ­να στους χώρους δου­λειάς, με αιχ­μή τη διεκ­δί­κη­ση εισο­δή­μα­τος με βάση τις ΣΣΕ για όλους τους εργα­ζό­με­νους ανε­ξάρ­τη­τα από σχέ­ση εργα­σί­ας, τόνι­σε ο Νίκος Παπα­γε­ωρ­γί­ου, μέλος της Εκτε­λε­στι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του ΠΑΜΕ και της διοί­κη­σης της ΠΟΕΕΤ, μιλώ­ντας στους συγκε­ντρω­μέ­νους έξω από το υπουρ­γείο. Κάλε­σε παράλ­λη­λα σε ετοι­μό­τη­τα για απερ­για­κή απά­ντη­ση απέ­να­ντι στις «ανα­τρο­πές του αιώ­να» που ετοι­μά­ζει η κυβέρνηση.

episitismos athina 17

Νωρί­τε­ρα οι εργα­ζό­με­νοι συγκε­ντρώ­θη­καν στην πλ. Κλαυθμώνος.

Ο Νίκος Κερα­μί­δης, μέλος του ΔΣ του Συν­δι­κά­του και εργα­ζό­με­νος στον Επι­σι­τι­σμό, σημεί­ω­σε ότι «η κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στα εστια­τό­ρια, στις καφε­τέ­ριες και τα κέτε­ρινγκ ξεπερ­νά κάθε προη­γού­με­νο πλέ­ον», προ­σθέ­το­ντας ότι «όσοι δου­λεύ­ου­με σε εστια­τό­ρια και καφέ καλού­μα­στε να επι­λέ­ξου­με την ανερ­γία ή τα 10ωρα, 6ήμερα με μισθούς πεί­νας. Πολ­λοί κάνου­με δύο δου­λειές για να τα βγά­λου­με πέρα, χωρίς ένση­μα, οι delivery βάζου­με από την τσέ­πη μας τις βεν­ζί­νες και για τη συντή­ρη­ση των οχη­μά­των, για τα ατο­μι­κά μέσα προ­στα­σί­ας». Επι­σή­μα­νε ότι «οι μάγει­ρες, οι ψήστες, οι σερ­βι­τό­ροι δου­λεύ­ου­με όλοι χωρίς μέτρα προ­στα­σί­ας στην πλειο­ψη­φία των περι­πτώ­σε­ων ή με 1 ζευ­γά­ρι γάντια και 1 μάσκα στο 10ωρο και τώρα καλού­μα­στε να ζήσου­με με ψίχου­λα» και τόνι­σε πως «δεν θέλου­με τα χει­ρο­κρο­τή­μα­τά τους, θέλου­με μισθό και δικαιώ­μα­τα που θα μας επι­τρέ­πουν να ζού­με με αξιοπρέπεια!».

Την αγω­νία της επι­βί­ω­σης που αντι­με­τω­πί­ζουν οι επο­χι­κοί εργα­ζό­με­νοι, μαζί με τις διεκ­δι­κή­σεις για επί­δο­μα ανερ­γί­ας για όλους και δια­σφά­λι­ση του δικαιώ­μα­τος στην επα­να­πρό­σλη­ψη, μετέ­φε­ρε από το βήμα της κινη­το­ποί­η­σης η Σία Μάρη, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων στο ξενο­δο­χείο «Grand Resort Lagonisi». Οι επο­χι­κοί εργά­στη­καν για ελά­χι­στο χρο­νι­κό διά­στη­μα είτε έβγα­λαν όλη τη σεζόν σε καθε­στώς ανα­στο­λής ενώ τώρα πετιού­νται στην ανερ­γία και δικαιού­νται το πενι­χρό επί­δο­μα μόλις για 3 μήνες.

«Το νέο διάγ­γελ­μα κυβέρ­νη­σης — πρω­θυ­πουρ­γού ξεχεί­λι­σε το ποτή­ρι», τόνι­σε ο Δημή­τρης Κάτσα­ρος, από την Επι­τρο­πή Αγώ­να Επαγ­γελ­μα­τιών στην Εστί­α­ση. Μετά το «γκρί­ζο καλο­καί­ρι», έκα­νε λόγο για «μαύ­ρο χει­μώ­να» για τους μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους στον κλά­δο. Την ώρα που στα ταμεία των μεγά­λων επι­χει­ρή­σε­ων εισ­ρέ­ουν παχυ­λές επι­δο­τή­σεις, οι μικροί επαγ­γελ­μα­τί­ες ‑όπως εξή­γη­σε- βλέ­πουν τη θηλιά να σφίγ­γει, τα χρέη να συσ­σω­ρεύ­ο­νται και να μένουν χωρίς εισό­δη­μα για την επι­βί­ω­σή τους.

«Εμείς οι εργα­ζό­με­νοι σε αυτές τις συν­θή­κες απαι­τού­με να έχου­με δου­λειά με δικαιώ­μα­τα, με υγεία και ασφά­λεια και όχι κλει­στά μαγα­ζιά, επι­δό­μα­τα πεί­νας και ελε­η­μο­σύ­νης» τόνι­σε ο Γιώρ­γος Στε­φα­νά­κης, πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού — Ξενο­δο­χεί­ων Ν. Αττι­κής. Σημεί­ω­σε ότι το νέο λοκντά­ουν το μόνο που εξα­σφα­λί­ζει «είναι να κατα­στρέ­ψει τα χιλιά­δες μικρά καφέ και εστια­τό­ρια στην Αττι­κή και τη Βόρεια Ελλά­δα, πετώ­ντας τους εργα­ζό­με­νους στην ανερ­γία και τους μικρο­μα­γα­ζά­το­ρες στη χρε­ο­κο­πία». Ο Γ. Στε­φα­νά­κης κάλε­σε σε αγώ­να για να μη μεί­νει κανέ­νας χωρίς αξιο­πρε­πές εισό­δη­μα που να καλύ­πτει τις ανά­γκες, να δια­γρα­φούν όλα τα χρέη σε δημό­σιο και τρά­πε­ζες, να δια­κο­πεί κάθε χρέ­ω­ση σε λογα­ρια­σμούς ΔΕΚΟ. Να γίνουν μαζι­κές προ­σλή­ψεις για­τρών και νοση­λευ­τών, να θωρα­κι­στεί έστω και τώρα το σύστη­μα Υγεί­ας. Άμε­ση επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας και Πρό­νοιας, για να εξα­σφα­λι­στούν ΜΕΘ και μαζι­κά τεστ. Εδώ και τώρα άμε­σα μέτρα στην Παι­δεία και στα μέσα μεταφοράς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο