Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εργαζόμενοι ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αρνούνται να «βάλουν πλάτη» στη μεταφορά ΝΑΤΟικών αρμάτων

«Πιέσεις» από τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ — Εργατικά σωματεία Θεσσαλονίκης: Καμία εμπλοκή του ελληνικού σιδηρόδρομου στη μεταφορά πολεμικού υλικού

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απει­λεί εργα­ζό­με­νους από το μηχα­νο­στά­σιο της Θεσ­σα­λο­νί­κης που αρνή­θη­καν να μετα­κι­νη­θούν στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη για να συμ­με­τά­σχουν στην τεχνι­κή εξα­σφά­λι­ση — υπο­στή­ρι­ξη των μηχα­νών που αυτές τις μέρες μετα­φέ­ρουν άρμα­τα του ΝΑΤΟ από το λιμά­νι της Αλεξανδρούπολης!

Εδώ και περί­που δυο βδο­μά­δες ασκεί­ται πίε­ση στους εργα­ζό­με­νους στο μηχα­νο­στά­σιο της Θεσ­σα­λο­νί­κης να μετα­βούν στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη. Αρχι­κά η εργο­δο­σία υπο­δεί­κνυε ποιος εργα­ζό­με­νος θα πρέ­πει να πάει και, όταν εισέ­πρα­ξε την άρνη­σή τους, τους είπε «να τα βρουν μετα­ξύ τους». Όταν πάλι κανέ­νας δεν δέχτη­κε να μετα­κι­νη­θεί «εθε­λο­ντι­κά», ενερ­γο­ποί­η­σε την «υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τα», επι­κα­λού­με­νη ότι στη σύμ­βα­ση εργα­σί­ας τους ανα­φέ­ρε­ται πως «ο εργα­ζό­με­νος μπο­ρεί να δια­τα­χθεί ανά­λο­γα με τις ανά­γκες» της εται­ρεί­ας. Έτσι, έστει­λε έναν εργα­ζό­με­νο με ειδι­κό­τη­τα ηλε­κτρο­λό­γου, ο οποί­ος επέ­στρε­ψε και πρέ­πει να αντι­κα­τα­στα­θεί από άλλον.

Ο ηλε­κτρο­λό­γος που δια­τά­χθη­κε να βρί­σκε­ται το Σάβ­βα­το 2/4 στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη δήλω­σε ξεκά­θα­ρα στον προϊ­στά­με­νό του ότι δεν δέχε­ται να μετα­κι­νη­θεί, τονί­ζο­ντας πως οι εργα­ζό­με­νοι στον σιδη­ρό­δρο­μο δεν γίνε­ται να αξιο­ποιού­νται για τη μετα­φο­ρά ΝΑΤΟι­κού πολε­μι­κού υλι­κού στα περί­χω­ρα της Ουκρα­νί­ας και να γίνο­νται συνέ­νο­χοι στη διέ­λευ­ση της πολε­μι­κής μηχα­νής. Η απά­ντη­ση του προϊ­στα­μέ­νου ήταν ότι τάχα δεν πρέ­πει να ενδια­φέ­ρει τους εργα­ζό­με­νους τι κου­βα­λά­νε τα τρέ­να, ότι είναι δου­λειά τους και πρέ­πει να την εκτε­λέ­σουν κανονικά.

Μπρο­στά σ’ αυτήν την εξέ­λι­ξη, παρεμ­βά­σεις πραγ­μα­το­ποί­η­σαν συν­δι­κα­λι­στές, ενώ εργα­τι­κά σωμα­τεία της Θεσ­σα­λο­νί­κης με ψηφί­σμα­τά τους απαι­τούν καμία συμ­με­το­χή, καμία εμπλο­κή του ελλη­νι­κού σιδη­ρό­δρο­μου για τη μετα­φο­ρά πολε­μι­κού υλι­κού, να στα­μα­τή­σουν οι απει­λές στους εργα­ζό­με­νους που αρνού­νται να συναι­νέ­σουν στη μετα­φο­ρά ΝΑΤΟι­κού πολε­μι­κού υλικού.

Στο ψήφι­σμά τους τα Σωμα­τεία Εργα­ζο­μέ­νων στη Χημι­κή Βιο­μη­χα­νία Βόρειας Ελλά­δας, Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Θεσ­σα­λο­νί­κης, Εργα­ζο­μέ­νων στη «Speedex», Οικο­δό­μων Θεσ­σα­λο­νί­κης, Εργα­ζο­μέ­νων Συντη­ρη­τών Ανελ­κυ­στή­ρων, Εργα­ζο­μέ­νων Τηλε­πι­κοι­νω­νιών και Πλη­ρο­φο­ρι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης, Τρο­φί­μων — Ποτών Κ. Μακε­δο­νί­ας, Μετάλ­λου και Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας Κ. Μακε­δο­νί­ας, Ένω­ση Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Νομού Θεσ­σα­λο­νί­κης, Εργα­ζο­μέ­νων στις επι­χει­ρή­σεις «Praktiker Hellas» (παράρ­τη­μα Θεσ­σα­λο­νί­κης), Εργα­ζο­μέ­νων στις επι­χει­ρή­σεις «Σκλα­βε­νί­της» Β. Ελλά­δος, Συν­δι­κά­το Ξύλου Θεσ­σα­λο­νί­κης, Σύλ­λο­γος εργα­ζο­μέ­νων ΟΤΑ και δημο­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων Ν. Θεσ­σα­λο­νί­κης, Σωμα­τείο εργα­ζο­μέ­νων στο ξενο­δο­χείο THE MET Θεσ­σα­λο­νί­κης, Σωμα­τείο εργα­ζο­μέ­νων efood Θεσ­σα­λο­νί­κης, Συν­δι­κά­το εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων του­ρι­στι­κών επι­σι­τι­στι­κών επι­χει­ρή­σε­ων Θεσ­σα­λο­νί­κης Πιε­ρί­ας Χαλ­κι­δι­κής ανα­φέ­ρουν: «Καμία εμπλο­κή της χώρας μας στις πολε­μι­κές συγκρού­σεις στην Ουκρα­νία που γίνο­νται για τα κέρ­δη των λίγων σε βάρος των λαών. Συγκε­κρι­μέ­να, απαι­τού­με καμία αξιο­ποί­η­ση σιδη­ρο­δρο­μι­κού τρο­χαί­ου υλι­κού της χώρας μας για τη μετα­φο­ρά αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κού οπλο­στα­σί­ου στις γει­το­νι­κές χώρες.

Καταγ­γέλ­λου­με στον λαό τις απει­λές της εργο­δο­σί­ας σε εργα­ζό­με­νους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που αρνή­θη­καν να συμ­με­τά­σχουν στην τεχνι­κή εξα­σφά­λι­ση των μηχα­νών που αυτές τις μέρες μετα­φέ­ρουν άρμα­τα του ΝΑΤΟ από το λιμά­νι της Αλεξανδρούπολης.

Είναι κοροϊ­δία να λέει η εργο­δο­σία ότι “δεν σας ενδια­φέ­ρει τι θα κου­βα­λή­σου­νε τα τρέ­να, εσάς είναι η δου­λειά σας και πρέ­πει να πάτε”, ή ότι “στη σύμ­βα­ση της εται­ρεί­ας ανα­φέ­ρε­ται πως ο εργα­ζό­με­νος θα δια­τα­χθεί ανά­λο­γα με τις ανά­γκες της”. Οι εργα­ζό­με­νοι στον σιδη­ρό­δρο­μο δου­λεύ­ου­με για φτη­νή και ποιο­τι­κή μετα­φο­ρά του λαού και για μετα­φο­ρά εμπο­ρευ­μά­των που να αξιο­ποιού­νται για την κάλυ­ψη των ανα­γκών του και ΟΧΙ για να γινό­μα­στε μέρος της εμπλο­κής της χώρας σε επι­κίν­δυ­νους για τον λαό σχε­δια­σμούς, με τη μετα­φο­ρά ΝΑΤΟι­κού πολε­μι­κού υλι­κού στα περί­χω­ρα της Ουκρανίας.

Δεν θα γίνου­με συνέ­νο­χοι στη διέ­λευ­ση της πολε­μι­κής μηχα­νής από τα εδά­φη της χώρας μας.

Η πραγ­μα­τι­κή αλλη­λεγ­γύη για τον λαό της Ουκρα­νί­ας είναι σήμε­ρα η πάλη για: Καμία αξιο­ποί­η­ση του σιδη­ρό­δρο­μου για μετα­φο­ρά πολε­μι­κού υλι­κού σε ξένες χώρες. Να γυρί­σουν στη βάση τους οι μηχα­νές που αξιο­ποιού­νται για αυτόν τον σκο­πό. Καμία απει­λή εργα­ζό­με­νου στον σιδη­ρό­δρο­μο που αρνεί­ται να συναι­νέ­σει για να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η μετα­φο­ρά ΝΑΤΟι­κού πολε­μι­κού υλι­κού από τη χώρα μας».

Αλεξανδρούπολη

Την επι­κίν­δυ­νη εμπλο­κή της χώρας μας με χρή­ση των υπο­δο­μών της περιο­χής στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς  σχε­δια­σμούς ανέ­δει­ξαν εκπρό­σω­ποι εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων του Έβρου που το πρωί του Σαβ­βά­του επι­σκέ­φτη­καν το μηχα­νο­στά­σιο του ΟΣΕ στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη και συζή­τη­σαν με εργαζόμενους

Τους κάλε­σαν να ακο­λου­θή­σουν την παρα­δειγ­μα­τι­κή  στά­ση  συνα­δέλ­φων τους από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη  και μαζί με όλους τους εργα­ζό­με­νους και ειδι­κά αυτούς που δου­λεύ­ουν στο σιδη­ρό­δρο­μο, στο λιμά­νι, στο αερο­δρό­μιο να εκδη­λώ­σουν την πραγ­μα­τι­κή αλλη­λεγ­γύη τους στον λαό της Ουκρα­νί­ας, να μη διευ­κο­λύ­νουν τη φονι­κή μηχα­νή του ΝΑΤΟ.

Τέλος τους κάλε­σαν να συμ­με­τά­σχουν στην απερ­γία στις 6 Απρί­λη και στη συγκέ­ντρω­ση που διορ­γα­νώ­νουν σωμα­τεία και μαζι­κοί φορείς του Έβρου στις 10.30 π.μ., μπρο­στά στο Δημαρ­χείο της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, κατά της ακρί­βειας, για αυξή­σεις στους μισθούς και συγκοι­νω­νί­ες ασφα­λείς, φθη­νές και ποιο­τι­κές για τον λαό της περιο­χής που χρό­νια τώρα βλέ­πει τη μετα­κί­νη­ση  με το τρέ­νο να υποβαθμίζεται!

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο