Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εργατικό Κέντρο Λάρισας: Απάντηση στις εμετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΠΟΑΣΥ Θ. Νταβούρα

Εμε­τι­κές χαρα­κτη­ρί­ζει το Εργα­τι­κό Κέντρο Λάρι­σας τις πρό­σφα­τες δηλώ­σεις του Θανά­ση Ντα­βού­ρα, Α’ αντι­προ­έ­δρου της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Αστυ­νο­μι­κών Υπαλ­λή­λων (ΠΟΑΣΥ) και προ­έ­δρου της Ένω­σης Αστυ­νο­μι­κών Λάρι­σας, σε τοπι­κό ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό, προ­σθέ­το­ντας ότι προ­κα­λούν το κοι­νό λαϊ­κό αίσθημα.

Το Εργα­τι­κό Κέντρο σημειώ­νει ότι «Αυτούς που απο­κα­λεί ως “αντι­κοι­νω­νι­κά κομπλε­ξι­κά απο­βρά­σμα­τα”, είναι το εργα­τι­κό και λαϊ­κό κίνη­μα, οι επί­ση­μοι φορείς και τα Σωμα­τεία των εργα­ζο­μέ­νων που από την πρώ­τη στιγ­μή της παν­δη­μί­ας δεν κάτσα­νε με σταυ­ρω­μέ­να τα χέρια και κάνα­νε πρά­ξη το σύν­θη­μα “τα καλυμ­μέ­να στό­μα­τα έχου­νε φωνή”.

Η εικό­να του αστυ­νο­μι­κού στη Ν. Σμύρ­νη να χτυ­πά­ει έναν απλό συνά­δελ­φό μας ούτε τυχαία ήταν ούτε άσχη­μη. Έρχε­ται και αυτή να προ­στε­θεί στα τόσα πολ­λά πλέ­ον και όχι μεμο­νω­μέ­να επει­σό­δια κατα­στο­λής που συμ­βαί­νουν σε όποιον σηκώ­νει κεφά­λι, σε όποιον αγω­νί­ζε­ται και διεκ­δι­κεί. Για αυτό τον λόγο και ο ίδιος ο κ. Ντα­βού­ρας στις δηλώ­σεις του άλλα­ζε συνέ­χεια τον χαρα­κτη­ρι­σμό για αυτά τα γεγο­νό­τα. Την μία ήταν “μία πολύ άσχη­μη εικό­να”, μετά από λίγο έγι­νε “μία ατυ­χής στιγ­μή” και στο τέλος ήταν “μία άσκη­ση υπέρ­με­τρης ίσως βίας”. Για εμάς και το ταξι­κό εργα­τι­κό κίνη­μα συνο­λι­κό­τε­ρα όμως είναι μόνο ένα πράγ­μα: βίαιη και άγρια κατα­στο­λή σε κάθε αγω­νι­στι­κή μορ­φή και δράση.

Όμως ο κ. Ντα­βού­ρας συνέ­χι­σε, βάζο­ντας στην ομι­λία του κάτι το οποίο δεν ανα­φέ­ρε­ται συχνά και έχει αξία. Ότι “η αστυ­νο­μία υπη­ρε­τεί την νόμι­μη εκλεγ­μέ­νη κυβέρ­νη­ση” και ότι είναι “η μονα­δι­κή συγκρο­τη­μέ­νη ομά­δα στα πλαί­σια της αστι­κής δημο­κρα­τί­ας που μπο­ρεί να ασκή­σει νόμι­μη βία”. Συνέ­χι­σε, λέγο­ντας ότι σε όποιον δεν αρέ­σει μπο­ρεί απλώς “να πάρει ξυδά­κι και να πάει στην Β. Κορέα. Εμείς έχου­με αστι­κή δημο­κρα­τία και όποιος γου­στά­ρει”. Ο μηχα­νι­σμός δηλα­δή του αστι­κού κρά­τους, το μακρύ του χέρι που το προ­φυ­λάσ­σει από τον εχθρό λαό.

Θα θέλα­με να υπεν­θυ­μί­σου­με στον κ. Ντα­βού­ρα ότι δεν ξεκι­νή­σα­με να διεκ­δι­κού­με όλα αυτά που μας ανή­κουν με την αρχή της παν­δη­μί­ας, απλώς δεν στα­μα­τή­σα­με ποτέ. Φυσι­κά τηρώ­ντας όλα τα μέτρα προ­στα­σί­ας και χωρίς να “φτυ­νό­μα­στε μετα­ξύ μας”, όπως δήλωσε.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ το μόνο που έχει κάνει όλο αυτό το διά­στη­μα (εκτός από το να ενι­σχύ­ει στα­θε­ρά τους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους) είναι να προ­σλαμ­βά­νει αστυ­νο­μι­κούς, αντί να πραγ­μα­το­ποιεί προ­σλή­ψεις για το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας και να μονι­μο­ποι­ή­σει τους ήδη εργα­ζό­με­νους συμ­βα­σιού­χους. Να δαπα­νά 30 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ για πανε­πι­στη­μια­κή αστυ­νο­μία αντί να ανοί­ξει τις σχο­λές και να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η εκπαι­δευ­τι­κή δια­δι­κα­σία με τρό­πο ασφα­λή για τα παι­διά μας. Αντί να ανοί­ξει όλες τις απα­ραί­τη­τες ΜΕΘ για να αντι­με­τω­πι­στεί η παν­δη­μία και να επι­τά­ξει τον ιδιω­τι­κό τομέα της Υγεί­ας, δαπα­νά χρή­μα­τα για να αγο­ρα­στούν περι­πο­λι­κά και άλλα μηχα­νο­κί­νη­τα οχή­μα­τα άμε­σης επέμβασης.

Αντί λοι­πόν η κυβέρ­νη­ση σε κάθε μας κινη­το­ποί­η­ση να στέλ­νει τις δυνά­μεις κατα­στο­λής, μπο­ρεί να κάνει ακό­μη και τώρα (παρό­λο που έχει περά­σει ένας χρό­νος ακρι­βώς) πρά­ξη τα δίκαια και ανα­γκαία αιτή­μα­τα των υγειο­νο­μι­κών και των υπό­λοι­πων φορέων.

Θέλου­με να δηλώ­σου­με και να τονί­σου­με για μία ακό­μη φορά το εξής. Τέτοιες δηλώ­σεις δεν τρο­μο­κρα­τούν το οργα­νω­μέ­νο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα. Αντί­θε­τα, μας πει­σμώ­νουν και μας δεί­χνουν με τον πιο εκκω­φα­ντι­κό τρό­πο για­τί πρέ­πει να ριχτού­με ακό­μη περισ­σό­τε­ρο με όλες μας τις δυνά­μεις στην μάχη για τη ζωή που μας αξίζει!».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο