Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει το Σωματείο Ενέργειας και το ΠΑΜΕ

Σε ένα ακό­μη εργο­δο­τι­κό έγκλη­μα ανα­δει­κνύ­ε­ται  η τρα­γω­δία στο Γυμνό της Ερέ­τριας στην Εύβοια με τρεις εργά­τες νεκρούς και έναν τραυ­μα­τία σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση από ηλε­κτρο­πλη­ξία κατά τη διάρ­κεια εργα­σιών συντή­ρη­σης και απο­κα­τά­στα­σης βλά­βης της μέσης τάσης του δικτύ­ου του ΔΕΔΔΗΕ.

“Τα αίτια του εργα­τι­κού δυστυ­χή­μα­τος διερευνώνται”.
Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, κόπη­κε κάποιο σύρ­μα και με την ταλά­ντω­ση του, ακού­μπη­σε στη μέση τάση, με απο­τέ­λε­σμα οι εργα­ζό­με­νοι να χτυ­πη­θούν από τα 20.000V του ρεύ­μα­τος και οι τρεις να βρουν ακα­ριαίο θάνα­το.
Μάλι­στα η σορός του ενός εργά­τη εγκλω­βί­στη­κε στο στύ­λο ρεύ­μα­τος και χρειά­στη­κε η συν­δρο­μή της Πυρο­σβε­στι­κής για να τον απε­γκλω­βί­σει με ειδι­κό βραχιονοφόρο .
Στο σημείο επι­χεί­ρη­σαν 12 πυρο­σβέ­στες με πέντε οχή­μα­τα και το ειδι­κό όχημα.

Οι εργα­ζό­με­νοι ήταν μέλη εργο­λα­βι­κού συνερ­γεί­ου του ΑΚΤΩΡΑ, που έχει ανα­λά­βει τις εργα­σί­ες συντή­ρη­σης και απο­κα­τά­στα­σης βλά­βης της μέσης τάσης του δικτύ­ου του ΔΕΔΔΗΕ.
🆘  Με σοβα­ρά εγκαύ­μα­τα και σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση νοση­λεύ­ε­ται ο τέταρ­τος εργα­ζό­με­νος στο Νοσο­κο­μείο Χαλκίδας.

Οι τρεις νεκροί ήταν 4554 και 57 ετών. Πρό­κει­ται για το χει­ρι­στή γερα­νο­φό­ρου, το βοη­θό του και τον έναν ενα­ε­ρί­τη, η σορός του οποί­ου εγκλω­βί­στη­κε στο στύ­λο ρεύ­μα­τος. Και οι τρεις ήταν από τη Χαλ­κί­δα, δύο ελλη­νι­κής κατα­γω­γής και ένας αλβα­νι­κής καταγωγής.
Ο σοβα­ρά τραυ­μα­τι­σμέ­νος είναι 35 ετών και ενα­ε­ρί­της, ο οποί­ος έπε­σε από το στύ­λο. Είναι από το χωριό Μαλα­κώ­ντας, αλβα­νι­κής καταγωγής.

Σύμ­φω­να με το ΑΠΕ — ΜΠΕ η αστυ­νο­μία προ­χώ­ρη­σε στην προ­σα­γω­γή του εργο­δη­γού και του μηχα­νι­κού του έργου καθώς και της επι­βλέ­που­σας από την πλευ­ρά της υπηρεσίας.
Παράλ­λη­λα ανα­ζη­τούν στοι­χεία για να διε­ρευ­νη­θεί αν είχε ζητη­θεί αρμο­δί­ως να γίνει δια­κο­πή του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος στην περιο­χή για να προ­χω­ρή­σουν οι εργασίες.

Εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας

Το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στην Ενέρ­γεια Αττι­κής — Βοιω­τί­ας — Εύβοιας και Κοριν­θί­ας καταγ­γέλ­λει το εργο­δο­τι­κό έγκλη­μα σημειώ­νο­ντας ότι “οι συνά­δελ­φοι εργά­ζο­νταν σε εργο­λά­βο του ΔΕΔΔΗΕ (συνερ­γείο ΑΚΤΩΡ) και δού­λευαν στο δίκτυο χαμη­λής τάσης ενώ η μέση τάση φαί­νε­ται να ήταν ηλεκτρισμένη!”.

Όχι άλλο αίμα στο βωμό της κερδοφορίας.

Η συσ­σώ­ρευ­ση των συχνών «ατυ­χη­μά­των» δεν οφεί­λε­ται σε μια «κακιά στιγ­μή», δεν φταί­ει η «κακιά η ώρα»” τονί­ζει προ­σθέ­το­ντας ότι “πρό­κει­ται για εργο­δο­τι­κά εγκλή­μα­τα. Έχουν ακέ­ραιη την ευθύ­νη όλες οι κυβερ­νή­σεις και όλες οι διοι­κή­σεις του ΔΕΔΔΗΕ των τελευ­ταί­ων χρό­νων που έχουν εργο­λα­βο­ποι­ή­σει μεγά­λο τμή­μα των εργα­σιών του δικτύ­ου, απα­ξιώ­νουν συνε­χώς τα συνερ­γεία και όλα τα τμή­μα­τα του ΔΕΔΔΗΕ.
Εντα­τι­κο­ποιούν συνε­χώς την εργα­σία, ιδιαί­τε­ρα σε εργο­λα­βι­κούς εργα­ζό­με­νους και με πρό­σχη­μα την παν­δη­μία. Δεν έχουν προ­χω­ρή­σει σε προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού εδώ και πολ­λά χρό­νια. Έχουν παγιώ­σει την ευέ­λι­κτη εργα­σία και τις εργο­λα­βί­ες, άλλω­στε και οι συνά­δελ­φοι ήταν εργα­ζό­με­νοι σε εργο­λά­βο στην Εύβοια.
Η πολι­τι­κή της απε­λευ­θέ­ρω­σης στον κλά­δο έχει φέρει κέρ­δη για τους μετό­χους και άθλιες συν­θή­κες για τους εργα­ζό­με­νους, καθώς περί­που το 40% του προ­σω­πι­κού δου­λεύ­ει με τέτοιες απα­ρά­δε­κτες σχέ­σεις εργα­σί­ας.
Οι εργο­λά­βοι μαζί με τη διοί­κη­ση του ΔΕΔΔΗΕ δεν κάνουν τίπο­τα προ­κει­μέ­νου να τηρού­νται τα μέτρα υγιει­νής και ασφά­λειας που απαιτούνται.

Έχουν μόνο στό­χο τους, τον οποίο και δια­φη­μί­ζουν συνε­χώς, τη συνε­χή αύξη­ση των κερ­δών και την υλο­ποί­η­ση των σχε­δια­σμών όλων των κυβερ­νή­σε­ων για την αύξη­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας των μονο­πω­λί­ων του κλά­δου της ενέρ­γειας. Δεν πέρα­σαν άλλω­στε πολ­λές ώρες από τις εξαγ­γε­λί­ες και τα ευχο­λό­για της κυβέρ­νη­σης περί «ανά­πτυ­ξης για όλους», με πολ­λές θέσεις εργα­σί­ας. Το μόνο που τους απα­σχο­λεί είναι το ζεστό χρή­μα των δεκά­δων δις ευρώ για να φάνε. Εμείς οι εργα­ζό­με­νοι βιώ­νου­με τους όρους και τις συν­θή­κες αυτών των θέσε­ων εργασίας.

Θα μας βρουν απέ­να­ντί τους. Με οργά­νω­ση και αγώ­να διεκ­δι­κού­με το αυτο­νό­η­το, στα­θε­ρή δου­λειά με δικαιώ­μα­τα. Δου­λειά με όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα ασφά­λειας ώστε να επι­στρέ­φου­με μετά τη δου­λειά όρθιοι και υγιείς στις οικο­γέ­νειές μας”.

ΠΑΜΕ: Οργή για την εγκληματική πολιτική κυβέρνησης — ΔΕΗ

Το νέο εργο­δο­τι­κό έγκλη­μα ξεχει­λί­ζει την οργή και την αγα­νά­κτη­ση για την εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης και της ΔΕΗ» τονί­ζει το ΠΑΜΕ.

Επι­ση­μαί­νει ότι «τα σωμα­τεία έχουν καταγ­γεί­λει εκα­το­ντά­δες φορές την εντα­τι­κο­ποί­η­ση, την έλλει­ψη μέτρων ασφά­λειας και την ελλι­πή συντή­ρη­ση του δικτύ­ου από τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους που μοι­ρά­στη­καν με εργο­λα­βία το τερά­στιο έργο της ΔΕΗ, σε όλη τη χώρα. Πρό­κει­ται για εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες που δεί­χνουν ότι ο κύριος ένο­χος είναι η ίδια πολι­τι­κή που ενι­σχύ­ει την επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση των μεγά­λων εργο­λά­βων και που ανοί­γει τα πανιά των μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τιών στην Υγεία για να συνε­χί­ζουν να θησαυ­ρί­ζουν πάνω στη ζωή και τον πόνο χιλιά­δων ανθρώπων.

Κοι­νός παρο­νο­μα­στής είναι τα μόνι­μα θύμα­τα: Εργα­ζό­με­νοι και λαός, που είτε αργο­πε­θαί­νουν στους δια­δρό­μους των νοσο­κο­μεί­ων, είτε στις κολό­νες του δικτύ­ου του ΔΕΔΔΗΕ. Η παγί­ω­ση εδώ και χρό­νια της ευέ­λι­κτης εργα­σί­ας και της εργο­λα­βί­ας για να μπου­κώ­σουν τα κέρ­δη μιας χού­φτας μεγα­λο­ερ­γο­λά­βων και αντί­στοι­χα των μετό­χων της ΔΕΗ, τα λει­ψά ως ανύ­παρ­κτα μέτρα ασφά­λειας και η αδια­φο­ρία των ελεγ­κτι­κών αρχών συν­θέ­τουν το σκη­νι­κό για τα πιο απο­τρό­παια εγκλή­μα­τα. Εγκλή­μα­τα που είναι βέβαιο ότι θα πολ­λα­πλα­σια­στούν αν περά­σουν τα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης για 10ωρη απλή­ρω­τη δου­λειά, για χτύ­πη­μα κάθε φωνής που αντι­στέ­κε­ται οργα­νω­μέ­να μέσα από τα σωματεία».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο