Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερευνητές εντόπισαν περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την υψηλή πίεση και σχετίζονται με την άνοια

Ερευ­νη­τές εντό­πι­σαν για πρώ­τη φορά συγκε­κρι­μέ­νες περιο­χές του εγκε­φά­λου που έχουν υπο­στεί βλά­βη από την υψη­λή αρτη­ρια­κή πίε­ση και μπο­ρεί να συμ­βά­λουν στη μεί­ω­ση των νοη­τι­κών διερ­γα­σιών και στην ανά­πτυ­ξη άνοιας.

Η υψη­λή αρτη­ρια­κή πίε­ση είναι γνω­στό ότι εμπλέ­κε­ται στην πρό­κλη­ση άνοιας και βλά­βης στη λει­τουρ­γία του εγκε­φά­λου, ωστό­σο μέχρι σήμε­ρα δεν ήταν γνω­στό πώς ακρι­βώς βλά­πτει τον εγκέ­φα­λο και ποιες συγκε­κρι­μέ­νες περιο­χές επη­ρε­ά­ζο­νται. Η μελέ­τη που δημο­σιεύ­ε­ται στο «European Heart Journal» δεί­χνει τον τρό­πο που συμ­βαί­νει αυτό.

Για την έρευ­να συλ­λέ­χθη­καν πλη­ρο­φο­ρί­ες από μαγνη­τι­κές τομο­γρα­φί­ες εγκε­φά­λου, γενε­τι­κές ανα­λύ­σεις και δεδο­μέ­να παρα­τή­ρη­σης από χιλιά­δες ασθε­νείς για να εξε­τα­στεί η επί­δρα­ση της υψη­λής αρτη­ρια­κής πίε­σης στη γνω­στι­κή λει­τουρ­γία. Στη συνέ­χεια οι ερευ­νη­τές έλεγ­ξαν τα ευρή­μα­τά τους σε μια ξεχω­ρι­στή, μεγά­λη ομά­δα ασθε­νών στην Ιταλία.

Οι ερευ­νη­τές εντό­πι­σαν ότι οι αλλα­γές σε εννιά μέρη του εγκε­φά­λου σχε­τί­ζο­νται με την υψη­λό­τε­ρη αρτη­ρια­κή πίε­ση και τη χει­ρό­τε­ρη γνω­στι­κή λει­τουρ­γία. Οι αλλα­γές σε αυτές τις περιο­χές περιε­λάμ­βα­ναν μειώ­σεις στον όγκο του εγκε­φά­λου και στην έκτα­ση της επι­φά­νειας του εγκε­φα­λι­κού φλοιού, αλλα­γές στις συν­δέ­σεις μετα­ξύ δια­φο­ρε­τι­κών τμη­μά­των του εγκε­φά­λου και αλλα­γές στην εγκε­φα­λι­κή δραστηριότητα.

«Χρη­σι­μο­ποιώ­ντας αυτό τον συν­δυα­σμό προ­σεγ­γί­σε­ων απει­κό­νι­σης, γενε­τι­κής και παρα­τή­ρη­σης εντο­πί­σα­με συγκε­κρι­μέ­να μέρη του εγκε­φά­λου που επη­ρε­ά­ζο­νται από την αύξη­ση της αρτη­ρια­κής πίε­σης, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των περιο­χών που ονο­μά­ζο­νται κέλυ­φος φακοει­δούς πυρή­να και συγκε­κρι­μέ­νων περιο­χών λευ­κής ουσί­ας. Πιστεύ­α­με ότι αυτές μπο­ρεί να είναι οι περιο­χές, όπου η υψη­λή αρτη­ρια­κή πίε­ση επη­ρε­ά­ζει τη γνω­στι­κή λει­τουρ­γία, όπως η απώ­λεια μνή­μης, οι δεξιό­τη­τες σκέ­ψης και η άνοια. Όταν ελέγ­ξα­με τα ευρή­μα­τά μας μελε­τώ­ντας μια ομά­δα ασθε­νών στην Ιτα­λία που είχαν υψη­λή αρτη­ρια­κή πίε­ση, δια­πι­στώ­σα­με ότι τα μέρη του εγκε­φά­λου που είχα­με εντο­πί­σει είχαν όντως επη­ρε­α­στεί», δηλώ­νει ο Τόμας Γκού­ζικ, καθη­γη­τής Καρ­διαγ­γεια­κής Ιατρι­κής στο Πανε­πι­στή­μιο του Εδιμ­βούρ­γου και στο Ιατρι­κό Κολέ­γιο του Για­γκε­λό­νιου Πανε­πι­στη­μί­ου της Κρα­κο­βί­ας, ο οποί­ος ηγή­θη­κε της έρευνας.

Ο ίδιος εκφρά­ζει την ελπί­δα ότι τα συγκε­κρι­μέ­να ευρή­μα­τα «μπο­ρεί να μας βοη­θή­σουν να ανα­πτύ­ξου­με νέους τρό­πους για τη θερα­πεία των γνω­στι­κών βλα­βών σε άτο­μα με υψη­λή αρτη­ρια­κή πίεση».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο