Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“Ερμητικές Λαμπίδες” του Κώστα Ευαγγελάτου

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

“ΕΡΜΗΤΙΚΕΣ ΛΑΜΠΙΔΕΣ”

ΠΟΙΗΣΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ “ΑΠΑΡΣΙΣ”,  ΑΘΗΝΑ 2017.

Κυκλο­φό­ρη­σε από τις εκδό­σεις “Άπαρ­σις” η νέα ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή του εικα­στι­κού, λογο­τέ­χνη Κώστα Ευαγ­γε­λά­του, με τίτλο “Ερμη­τι­κές Λαμπί­δες”. Η συλ­λο­γή περι­λαμ­βά­νει τρεις ποι­η­τι­κές ενό­τη­τες  που ανα­δει­κνύ­ουν με επα­γω­γι­κό τρό­πο την κοι­νω­νι­κή και φιλο­σο­φι­κή συνεί­δη­ση του σύγ­χρο­νου ανθρώ­που. Με έντο­νες αντι­θέ­σεις, συνειρ­μούς, ορά­μα­τα και ιδέ­ες που μας κυκλώ­νουν μυστι­κι­στι­κά, αλλά και ρεα­λι­στι­κά σαν “λαμπί­δες γνώ­σης” η συλ­λο­γή αυτή είναι το ποι­η­τι­κό από­σταγ­μα μιας πορεί­ας πνευ­μα­τι­κής ανα­μό­χλευ­σης και λυρι­κών συναι­σθη­μά­των επι­γραμ­μα­τι­κού ύφους. Τα ποι­ή­μα­τα “Απο­γεί­ω­ση”, “Έκτα­κτο Ανα­κοι­νω­θέν: Οι πρό­σφυ­γες θα ζού­νε στα Μου­σεία”, “Η αρχή”, “Επι­γρά­φη­μα για την Μαρία Κάλ­λας”, “Νόρ­μα”, έχουν δημο­σιευ­τεί στο ετή­σιο λογο­τε­χνι­κό τεύ­χος «Λογο­τε­χνι­κή Χρο­νιά» της Εται­ρί­ας Ελλή­νων Λογοτεχνών.

Το εξώ­φυλ­λο και τα σχέ­δια της έκδο­σης είναι του Κώστα Ευαγγελάτου.

H Άννα Χ. Μαρ­κο­πού­λου, Δρ. Επι­στη­μών της Αγω­γής του Παν/μίου της Σορ­βόν­νης (Paris V — René Descartes) επι­ση­μαί­νει σε κεί­με­νο της: Η λέξη που κλεί­νε­ται ερμη­τι­κά στον εαυ­τό της, ενώ ταυ­τό­χρο­να, ανα­δύ­ε­ται στο φως σαν λαμπί­δα, συνυ­φαί­νει την ποι­η­τι­κή δια­λε­κτι­κή του Κώστα Ευαγ­γε­λά­του στην νέα του ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή με τίτλο: «Ερμη­τι­κές Λαμπί­δες». Το ερμη­τι­κά κλει­στό φώς των «λαμπί­δων» είναι παρά­δο­ξο: Το ξεκλει­δώ­νει ο χρό­νος με τα κλει­διά της «στα­θε­ρής συμ­με­τρί­ας», μέσα από την ηρα­κλεί­τεια «παλί­ντρο­πον αρμο­νί­ην» της ποί­η­σης και της λογι­κής. Έτσι ξεπρο­βάλ­λει, σαν σε «ξέφω­το δάσους», ο χρό­νος του ανθρώ­που, μέσα από «σπα­σμέ­να κομ­μά­τια» και «παλίμ­ψη­στα μνή­μης» που «ανα­ζη­τούν δίχτυ» για να συνυ­φά­νουν «το τακτι­κό και το άτα­κτο», τις «αναλ­λοί­ω­τες ιδέ­ες» με τα μετα­βλη­τά και «ατε­λή συναισθήματα»…

 

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ I

Μέρα μνη­μό­συ­νης αγάπης

σκόρ­πι­σα άνθια στα πωριά

και άλει­ψα τα κάγκελα

με συλ­λα­βές συγγνώμης.

 

 

 

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ II

Τρέ­μουν διά­σπαρ­τοι αρμοί

στη σει­σμι­κή φορά της γης.

Στο κάτο­πτρο της μνήμης

τα χνώ­τα των εγκά­των της.

 

 

 

ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ

Γλυ­πτά στο δημό­σιο χώρο

αρι­στουρ­γή­μα­τα της τέχνης

τα κατα­στρέ­φουν βάνδαλοι…

Έργα φτιαγ­μέ­να από σκουπίδια

φυλάσ­σο­νται νυχθημερόν

σε συλ­λο­γές μουσείων…

Το ελλι­πές της σύλληψης

σε είδω­λα πραγμάτων

αντε­στραμ­μέ­νου κόσμου

χτί­ζουν σαθρά μα σταθερά

το εχθρι­κό της «τέχνης» έργο

σπα­σμέ­νο κάτο­πτρο ιδεών

σε κάτα­σπρες αίθουσες

με σκο­τει­νές οθόνες.

 

Εκδό­σεις “Άπαρ­σις”

Μυκη­νών 9, Κερα­μει­κός, 104 35 Αθή­να / τηλ: 215 5155 600 

[email protected]

(Κεντρι­κή διά­θε­ση του βιβλί­ου «Ερμη­τι­κές Λαμπί­δες» από τα Βιβλιο­πω­λεία: ΠΟΛΙΤΕΙΑ, Αθή­να, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, Αθή­να και Πάτρα, ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ, Αθή­να, ΓΡΑΦΙΔΑ / ΚΕΙΜΕΝΟ Κου­κά­κι, ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ, Θες/νίκη. Επί­σης σε όλα τα Βιβλιο­πω­λεία με παραγγελία.)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο