Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερντογάν: «Καταστροφικός ο αντίκτυπος» της αμερικανικής αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα για τον «κατα­στρο­φι­κό αντί­κτυ­πο» που θα έχει στις τουρ­κο-αμε­ρι­κα­νι­κές σχέ­σεις η ανα­γνώ­ρι­ση από την Ουά­σινγ­κτον της γενο­κτο­νί­ας των Αρμε­νί­ων, κίνη­ση την οποία χαρα­κτή­ρι­σε «αβά­σι­μη».

«Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ χρη­σι­μο­ποί­η­σε αβά­σι­μες, άδι­κες και αντί­θε­τες με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα φρά­σεις», ανα­γνω­ρί­ζο­ντας τη γενο­κτο­νία των Αρμε­νί­ων το Σάβ­βα­το, είπε ο Ερντο­γάν σε ένα τηλε­ο­πτι­κό του διάγ­γελ­μα, προει­δο­ποιώ­ντας για τον «κατα­στρε­πτι­κό αντί­κτυ­πο» της κίνη­σης του Τζο Μπάι­ντεν στις ήδη τετα­μέ­νες σχέ­σεις Άγκυ­ρας και Ουάσινκγτον.

Η παρα­δο­σια­κή ανα­κοί­νω­ση του Λευ­κού Οίκου για την ημέ­ρα μνή­μης στις 24 Απρι­λί­ου ανέ­φε­ρε το Σάβ­βα­το για πρώ­τη φορά τη λέξη «γενο­κτο­νία». «Οι Αμε­ρι­κα­νοί τιμούν όλους τους Αρμέ­νιους που χάθη­καν στη γενο­κτο­νία η οποία άρχι­σε σαν σήμε­ρα πριν από 106 χρό­νια», έγρα­ψε ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Τζο Μπάιντεν.

«Αυτά τα ζητή­μα­τα απο­φα­σί­ζο­νται από ιστο­ρι­κούς όχι από πολι­τι­κούς», τόνι­σε ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος, συμπλη­ρώ­νο­ντας αιχ­μη­ρά ότι οι ΗΠΑ θα πρέ­πει να κοι­τά­ξουν τον εαυ­τό τους στον καθρέπτη.

Κάλε­σε την Ουά­σινγ­κτον να πάρει άμε­σα πίσω την ανα­κοί­νω­ση, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την «λάθος βήμα».

Εντού­τοις, ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος πρό­σθε­σε πως ανα­μέ­νει «να ανοί­ξει μια νέα πόρ­τα» στις σχέ­σεις των δύο χωρών και να συζη­τή­σει όλες τις συμ­φω­νί­ες με τον πρό­ε­δρο Μπάι­ντεν στη σύνο­δο κορυ­φής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο