Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερχεται η Κακοκαιρία EVA ‑Αναλυτική πρόβλεψη για το τριήμερο

Σύστη­μα κακο­και­ρί­ας με την ονο­μα­σία “EVA” δημιουρ­γεί βαρο­με­τρι­κό χαμη­λό στη βόρεια Ιτα­λία σήμε­ρα Παρα­σκευή, το οποίο θα κινη­θεί νοτιο­α­να­το­λι­κά και θα προ­κα­λέ­σει επι­δεί­νω­ση του και­ρού στην Ελλά­δα, σύμ­φω­να με το Έκτα­κτο Δελ­τίο Επι­κίν­δυ­νων Και­ρι­κών Φαι­νο­μέ­νων που εκδό­θη­κε χθες Πέμ­πτη από την Εθνι­κή Μετε­ω­ρο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία (ΕΜΥ).

Δεδο­μέ­νων των πολ­λών χρό­νιων προ­βλη­μά­των σε πόλεις, χωριά και οικι­σμούς και τις ελλεί­ψεις στον κρα­τι­κό μηχα­νι­σμό, ο φόβος κατα­στρο­φών και απώ­λειας ζωών είναι υπαρκτός.

Από το πρωί του Σαβ­βά­του (05–11-2022) έως και τις βρα­δι­νές ώρες της Κυρια­κής (06–11-2022) θα εκδη­λω­θούν κατά τόπους επι­κίν­δυ­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να που θα έχουν ως κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά τα μεγά­λα ύψη βρο­χής, τοπι­κά τις μεγά­λες ραγδαιό­τη­τες και τη μεγά­λη συχνό­τη­τα κεραυνών.

Οι πολί­τες μπο­ρούν να ενη­με­ρώ­νο­νται καθη­με­ρι­νά για την εξέ­λι­ξη των έκτα­κτων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων στα τακτι­κά δελ­τία και­ρού της ΕΜΥ και στην ιστο­σε­λί­δα της ΕΜΥ στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση www.emy.gr.

Αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα

Γενι­κά αίθριος και­ρός με αραιές νεφώ­σεις στα δυτι­κά και τα βόρεια. Από το βρά­δυ οι νεφώ­σεις στα βορειο­δυ­τι­κά θα πυκνώ­σουν και θα εκδη­λω­θούν τοπι­κές βρο­χές που κατά τη διάρ­κεια της νύχτας θα εντα­θούν. Η ορα­τό­τη­τα τις πρω­ι­νές και τις βρα­δι­νές ώρες θα είναι τοπι­κά περιο­ρι­σμέ­νη και θα σχη­μα­τι­στούν κατά τόπους ομί­χλες. Οι άνε­μοι στα δυτι­κά θα πνέ­ουν από νότιες διευ­θύν­σεις 3 με 5 και στα­δια­κά στο Ιόνιο τοπι­κά 6 μπο­φόρ και στα ανα­το­λι­κά μετα­βλη­τοί 3 με 4 που βαθ­μιαία θα στρα­φούν σε νότιους νοτιο­δυ­τι­κούς έως 5 μπο­φόρ. Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει μικρή πτώ­ση κυρί­ως στα βόρεια. Η μέγι­στη τιμή της θα φτά­σει κατά τόπους στα βόρεια τους 20 με 23 βαθ­μούς και στα υπό­λοι­πα τους 23 με 25 βαθ­μούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Και­ρός: Αραιές νεφώ­σεις που βαθ­μιαία από το από­γευ­μα και από τα δυτι­κά θα πυκνώ­σουν. Ανε­μοι: Μετα­βλη­τοί 3 με 4 και πρό­σκαι­ρα στα ανα­το­λι­κά το πρωί ανα­το­λι­κοί βορειο­α­να­το­λι­κοί έως 4 μπο­φόρ. Θερ­μο­κρα­σία: Από 10 έως 23 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στη δυτι­κή Μακε­δο­νία η ελά­χι­στη θα είναι 3 με 4 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Και­ρός: Αραιές νεφώ­σεις που βαθ­μιαία στα βόρεια θα πυκνώ­σουν και θα σημειω­θούν τοπι­κές βρο­χές. Τη νύχτα τα φαι­νό­με­να θα επε­κτα­θούν και στις υπό­λοι­πες περιο­χές και θα εκδη­λω­θούν και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Ανε­μοι: Από νότιες διευ­θύν­σεις 3 με 5 και στα­δια­κά στο Ιόνιο τοπι­κά 6 μπο­φόρ. Θερ­μο­κρα­σία: Από 14 έως 25 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στο εσω­τε­ρι­κό της Ηπεί­ρου θα είναι 3 με 4 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Και­ρός: Γενι­κά αίθριος με λίγες τοπι­κές νεφώ­σεις τις πρω­ι­νές ώρες. Ανε­μοι: Μετα­βλη­τοί 3 με 4 μπο­φόρ και βαθ­μιαία από νότιες διευ­θύν­σεις 4 με 5 μπο­φόρ. Θερ­μο­κρα­σία: Από 12 έως 25 βαθ­μούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Και­ρός: Γενι­κά αίθριος. Ανε­μοι: Μετα­βλη­τοί 3 με 4 μπο­φόρ και βαθ­μιαία νοτιο­δυ­τι­κοί 3 με 5 μπο­φόρ. Θερ­μο­κρα­σία: Από 16 έως 24 βαθ­μούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ — ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Και­ρός: Γενι­κά αίθριος. Ανε­μοι: Μετα­βλη­τοί 3 με 4 μπο­φόρ και βαθ­μιαία νοτιοί νοτιο­δυ­τι­κοί 3 με 4 μπο­φόρ. Θερ­μο­κρα­σία: Από 17 έως 25 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στα βόρεια η μέγι­στη 2 με 3 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Και­ρός: Γενι­κά αίθριος με λίγες τοπι­κές νεφώ­σεις τις πρω­ι­νές ώρες. Ανε­μοι: Μετα­βλη­τοί 3 με 4 μπο­φόρ και βαθ­μιαία νοτιο­δυ­τι­κοί 3 με 5 μπο­φόρ. Θερ­μο­κρα­σία: Από 15 έως 24 βαθ­μούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Και­ρός: Γενι­κά αίθριος. Ανε­μοι: Μετα­βλη­τοί 3 με 4 και βαθ­μιαία νότιοι νοτιο­δυ­τι­κοί 3 με 5 μπο­φόρ. Θερ­μο­κρα­σία: Από 15 έως 25 βαθ­μούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Και­ρός: Γενι­κά αίθριος με λίγες νεφώ­σεις τις πρω­ι­νές ώρες. Από το από­γευ­μα αραιές νεφώ­σεις που το βρά­δυ θα πυκνώ­σουν. Ανε­μοι: Νότιοι νοτιο­α­να­το­λι­κοί 3 με 4 μπο­φόρ. Θερ­μο­κρα­σία: Από 12 έως 22 βαθ­μούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 05-11-2022

Αρχι­κά στα δυτι­κά και βαθ­μιαία στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά, αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Τα φαι­νό­με­να από τις πρω­ι­νές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπει­ρο, από το μεση­μέ­ρι στα υπό­λοι­πα τμή­μα­τα του Ιονί­ου, τη δυτι­κή Στε­ρεά, και τη δυτι­κή Πελο­πόν­νη­σο και από το βρά­δυ στην ανα­το­λι­κή Πελο­πόν­νη­σο, την κεντρι­κή Στε­ρεά, την ανα­το­λι­κή Θεσ­σα­λία, τη δυτι­κή και την κεντρι­κή Μακε­δο­νία, θα είναι κατά τόπους ισχυ­ρά και θα έχουν ως χαρα­κτη­ρι­στι­κά τα μεγά­λα ύψη βρο­χής, τις μεγά­λες ραγδαιό­τη­τες και τη μεγά­λη συχνό­τη­τα κεραυ­νών. Κατά τη διάρ­κεια της νύχτας τα ισχυ­ρά φαι­νό­με­να θα επε­κτα­θούν στην ανα­το­λι­κή Στε­ρεά (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Αττι­κής), την Εύβοια και στα υπό­λοι­πα τμή­μα­τα της Θεσ­σα­λί­ας. Στην υπό­λοι­πη χώρα αραιές νεφώ­σεις, οι οποί­ες στα­δια­κά θα πυκνώσουν.

Η ορα­τό­τη­τα τις πρω­ι­νές ώρες θα είναι τοπι­κά περιο­ρι­σμέ­νη και στα ανα­το­λι­κά θα σχη­μα­τι­στούν κατά τόπους ομίχλες.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από νότιες διευ­θύν­σεις 4 με 6 και τοπι­κά στα πελά­γη 7 μποφόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία δεν θα σημειώ­σει αξιό­λο­γη μετα­βο­λή και η μέγι­στη τιμή της θα φτά­σει τους 22 με 24 βαθ­μούς και κατά τόπους στα ηπει­ρω­τι­κά τους 25 με 26 βαθ­μούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 06-11-2022

Σε όλη τη χώρα αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις με βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Τα φαι­νό­με­να θα είναι κατά τόπους ισχυ­ρά, στις Σπο­ρά­δες, στις Κυκλά­δες, στην Κρή­τη, μέχρι το μεση­μέ­ρι στο Ιόνιο, μέχρι το από­γευ­μα στα ηπει­ρω­τι­κά (πλην της Θρά­κης), ενώ από το μεση­μέ­ρι θα επη­ρε­ά­σουν και τα Δωδε­κά­νη­σα. Επι­ση­μαί­νε­ται ότι τα φαι­νό­με­να στη δυτι­κή και την κεντρι­κή Μακε­δο­νία, την ανα­το­λι­κή Θεσ­σα­λία και τις Σπο­ρά­δες θα είναι ιδιαί­τε­ρα έντονα.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από νότιες διευ­θύν­σεις 5 με 6 και τοπι­κά στο Αιγαίο 7 μπο­φόρ. Στα­δια­κά στα δυτι­κά θα στρα­φούν σε βορεί­ων διευ­θύν­σε­ων 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπι­κά έως 6 μποφόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει πτώση.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ στους πολίτες

Συστά­σεις στους πολί­τες να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί, μερι­μνώ­ντας για τη λήψη μέτρων αυτο­προ­στα­σί­ας από κιν­δύ­νους που προ­έρ­χο­νται από την εκδή­λω­ση έντο­νων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων απευ­θύ­νει η Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας ενό­ψει της κακο­και­ρί­ας με την ονο­μα­σία “EVA” και θα προ­κα­λέ­σει επι­δεί­νω­ση του και­ρού σε όλη σχε­δόν τη χώρα.

Ειδι­κό­τε­ρα, σε περιο­χές όπου προ­βλέ­πε­ται η εκδή­λω­ση έντο­νων βρο­χο­πτώ­σε­ων, καται­γί­δων ή θυελ­λω­δών ανέ­μων η ΓΓΠΠ συστή­νει στους πολίτες:

  • Να ασφα­λί­σουν αντι­κεί­με­να τα οποία αν παρα­συρ­θούν από τα έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να ενδέ­χε­ται να προ­κα­λέ­σουν κατα­στρο­φές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιω­θούν ότι τα λού­κια και οι υδρορ­ρο­ές των κατοι­κιών δεν είναι φραγ­μέ­να και λει­τουρ­γούν κανονικά.
  • Να απο­φεύ­γουν να δια­σχί­ζουν χει­μάρ­ρους και ρέμα­τα, πεζή ή με όχη­μα, κατά τη διάρ­κεια καται­γί­δων και βρο­χο­πτώ­σε­ων, αλλά και για αρκε­τές ώρες μετά το τέλος της εκδή­λω­σής τους.
  • Να απο­φεύ­γουν τις εργα­σί­ες υπαί­θρου και δρα­στη­ριό­τη­τες σε θαλάσ­σιες και παρά­κτιες περιο­χές κατά τη διάρ­κεια εκδή­λω­σης των έντο­νων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων (κίν­δυ­νος από πτώ­σεις κεραυνών).
  • Να προ­φυ­λα­χτούν αμέ­σως κατά τη διάρ­κεια μιας χαλα­ζό­πτω­σης. Να κατα­φύ­γουν σε κτί­ριο ή σε αυτο­κί­νη­το και να μην εγκα­τα­λεί­πουν τον ασφα­λή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιω­θούν ότι η καται­γί­δα πέρα­σε. Η χαλα­ζό­πτω­ση μπο­ρεί να είναι πολύ επι­κίν­δυ­νη και για τα ζώα.
  • Να απο­φύ­γουν τη διέ­λευ­ση κάτω από μεγά­λα δέντρα, κάτω από αναρ­τη­μέ­νες πινα­κί­δες και γενι­κά από περιο­χές, όπου ελα­φρά αντι­κεί­με­να (π.χ. γλά­στρες, σπα­σμέ­να τζά­μια κλπ.) μπο­ρεί να απο­κολ­λη­θούν και να πέσουν στο έδα­φος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακο­λου­θούν πιστά τις οδη­γί­ες των κατά τόπους αρμο­δί­ων φορέ­ων, όπως Τρο­χαία κλπ.

Επί­σης, σε περιο­χές που εκδη­λώ­νε­ται έντο­νη κεραυ­νι­κή δραστηριότητα:

Αν βρί­σκε­στε στο σπίτι:

  • Μην κρα­τά­τε ηλε­κτρι­κές συσκευ­ές ή το τηλέ­φω­νο διό­τι ο κεραυ­νός μπο­ρεί να περά­σει μέσα από τα καλώ­δια. Απο­συν­δέ­στε τις συσκευ­ές τηλε­ό­ρα­σης από την κεραία και την παρο­χή του ηλε­κτρι­κού ρεύματος.
  • Απο­φύ­γε­τε να αγγί­ξε­τε τις σωλη­νώ­σεις των υδραυ­λι­κών (κου­ζί­να, μπά­νιο) καθώς συνι­στούν καλούς αγω­γούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρί­σκε­στε στο αυτοκίνητο:

  • Ακι­νη­το­ποιεί­στε το στην άκρη του δρό­μου και μακριά από δέντρα που ενδέ­χε­ται να πέσουν πάνω του.
  • Μεί­νε­τε μέσα και ανάψ­τε τα προει­δο­ποι­η­τι­κά φώτα στά­σης (φώτα έκτα­κτης ανά­γκης) μέχρι να κοπά­σει η καταιγίδα.
  • Κλεί­στε τα τζά­μια και μην ακου­μπά­τε σε μεταλ­λι­κά αντικείμενα.
  • Απο­φύ­γε­τε τους πλημ­μυ­ρι­σμέ­νους δρόμους.

Αν βρί­σκε­στε σε εξω­τε­ρι­κό χώρο:

  • Κατα­φύ­γε­τε σε κτί­ριο ή σε αυτο­κί­νη­το δια­φο­ρε­τι­κά καθί­στε αμέ­σως στο έδα­φος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προ­στα­τευ­τεί­τε κάτω από συμπα­γή κλα­διά χαμη­λών δέντρων στην περί­πτω­ση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην κατα­φύ­γε­τε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοι­χτό χώρο.
  • Απο­φύ­γε­τε τα χαμη­λά εδά­φη για τον κίν­δυ­νο πλημμύρας.
  • Μην στέ­κε­στε πλάι σε πυλώ­νες, γραμ­μές μετα­φο­ράς ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, τηλε­φω­νι­κές γραμ­μές και φράκτες.
  • Μην πλη­σιά­ζε­τε μεταλ­λι­κά αντι­κεί­με­να (π.χ. αυτο­κί­νη­τα, ποδή­λα­τα, σύνερ­γα κατα­σκή­νω­σης κλπ.).
  • Απο­μα­κρυν­θεί­τε από ποτά­μια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασ­σα βγεί­τε αμέ­σως έξω.
  • Αν βρί­σκε­στε απο­μο­νω­μέ­νοι σε μια επί­πε­δη έκτα­ση και νιώ­σε­τε να σηκώ­νο­νται τα μαλ­λιά σας (γεγο­νός που δηλώ­νει ότι σύντο­μα θα εκδη­λω­θεί κεραυ­νός), κάντε βαθύ κάθι­σμα με το κεφά­λι ανά­με­σα στα πόδια (ώστε να ελα­χι­στο­ποι­ή­σε­τε την επι­φά­νεια του σώμα­τός σας και την επα­φή σας με το έδα­φος) πετώ­ντας τα μεταλ­λι­κά αντι­κεί­με­να που έχε­τε επά­νω σας.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο