Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερωτήματα για την ακύρωση παρασημοφόρησης διασώστη — Οφείλονται απαντήσεις — Ο ρόλος του Μπογδάνου

Ερω­τή­μα­τα προ­κύ­πτουν από την ακύ­ρω­ση παρα­ση­μο­φό­ρη­σης δια­σώ­στη  από την Προ­ε­δρία της Δημο­κρα­τί­ας, με αφορ­μή την 47η επέ­τειο από την απο­κα­τά­στα­ση της Δημοκρατίας.

Συγκε­κρι­μέ­να,  αρχι­κά είχε επι­σή­μως ανα­κοι­νω­θεί η παρα­ση­μο­φό­ρη­ση του δια­σώ­στη προ­σφύ­γων Ιάσω­να Απο­στο­λό­που­λου, ο οποί­ος συμ­με­τέ­χει εδώ και χρό­νια σε πλοία που δια­σώ­ζουν πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, και τώρα είναι συντο­νι­στής του «Mare Ionio».

Μάλι­στα η παρα­ση­μο­φό­ρη­ση είχε ανα­κοι­νω­θεί με κάθε επι­ση­μό­τη­τα από την Προ­ε­δρία της Δημο­κρα­τί­ας ήδη από το από­γευ­μα της Παρα­σκευ­ής. Σύμ­φω­να με το σχε­τι­κό δελ­τίο, οι παρα­ση­μο­φο­ρή­σεις θα γινό­ταν «μετά από πρό­τα­ση του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Νίκου Δέν­δια και σύμ­φω­να με την κεί­με­νη νομοθεσία».

Επρό­κει­το να παρα­ση­μο­φο­ρη­θεί για το ανθρω­πι­στι­κό έργο του ανά­με­σα σε άλλα τα άτο­μα, τα ονό­μα­τα των οποί­ων θα γνω­στο­ποιού­νταν επί­ση­μα σήμε­ρα, Σάβ­βα­το. Ωστό­σο, παρά το γεγο­νός ότι ο ίδιος βρι­σκό­ταν σε επι­κοι­νω­νία επί δύο ημέ­ρες με την ΠτΔ, που του ζητού­σαν τα στοι­χεία του για δημο­σί­ευ­ση στο ΦΕΚ, δέχτη­κε αργά χθες βρά­δυ τηλε­φώ­νη­μα από το ΥΠ.ΕΞ., ενώ βρι­σκό­ταν στη Σικε­λία, κατά το οποίο του ανα­κοι­νώ­θη­κε η ανά­κλη­ση της απόφασης.

Σε χθε­σι­νό τηλε­γρά­φη­μα του Αθη­ναϊ­κού Πρα­κτο­ρεί­ου με τίτλο «Οι προ­σω­πι­κό­τη­τες που θα παρα­ση­μο­φο­ρή­σει η Κατε­ρί­να Σακελ­λα­ρο­πού­λου» ανα­φέ­ρε­ται σχε­τι­κά ότι θα του απο­νε­μη­θεί ο Χρυ­σός Σταυ­ρός του Τάγ­μα­τος του Φοίνικος.

prosklisi

Η πρό­σκλη­ση της ΠτΔ προς τον κ. Απο­στο­λό­που­λο να παρευ­ρε­θεί στο Προ­ε­δρι­κό Μέγα­ρο σήμε­ρα, οπό­τε θα ανα­κοι­νώ­νο­νταν επί­ση­μα τα ονό­μα­τα των βρα­βευ­θέ­ντων (Πηγή: efsyn.gr)

Η υπό­θε­ση δεν έχει διευ­κρι­νι­στεί — απα­ντη­θεί  από την Προ­ε­δρία και το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών και δημιουρ­γού­νται εύλο­γα ερω­τη­μα­τι­κά δεδο­μέ­νης της εμπλο­κής στην υπό­θε­ση του γνω­στού ακρο­δε­ξιού βου­λευ­τή της ΝΔ Κων­στα­ντί­νου Μπό­γδα­νου, ο οποί­ος άφη­σε να εννοη­θεί πως η μη παρα­ση­μο­φό­ρη­ση του δια­σώ­στη οφεί­λε­ται (και) σε δική του παρέμ­βα­ση. Όπως  χαρα­κτη­ρι­στι­κά έγρα­ψε: «έγι­ναν τα δέοντα».

bogdanos

Ο ακρο­δε­ξιός βου­λευ­τής ανέ­δρα­σε σε αρνη­τι­κά σχό­λια σε βάρος του στα social media, λέγο­ντας πως “έγι­ναν τα δέο­ντα” και πως ο ίδιος δεν παρενέβη.

Φαί­νε­ται πως η αιτία που προ­κά­λε­σε «τα δέο­ντα» είναι δημό­σια κρι­τι­κή του δια­σώ­στη, ο οποί­ος έχει απο­κα­λύ­ψει κι επι­κρί­νει τις εγκλη­μα­τι­κές πολι­τι­κές της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης σε συνερ­γα­σία με τη Λιβύη, που έχουν οδη­γή­σει σε θάνα­το μεγά­λων αριθ­μών προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, κι έχει καταγ­γεί­λει επα­νει­λημ­μέ­να την στά­ση του ιτα­λι­κού κρά­τους αλλά και του ελλη­νι­κού Λιμε­νι­κού, οδή­γη­σαν στην ανά­κλη­ση της πρότασης.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο