Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να ληφθούν άμεσα μέτρα πυροπροστασίας

Ερώ­τη­ση προς τους υπουρ­γούς Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, Εσω­τε­ρι­κών, Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας με θέμα «Μέτρα της κυβέρ­νη­σης για την αντι­με­τώ­πι­ση των προ­βλη­μά­των στην πυρο­προ­στα­σία της χώρας και της τρέ­χου­σας αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου» κατέ­θε­σαν οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ Θανά­σης Παφί­λης, Γιάν­νης Γκιό­κας, Γιάν­νης Δελής, Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, Χρή­στος Κατσώ­της, Μαρία Κομνη­νά­κα, Γιώρ­γος Λαμπρού­λης, Δια­μά­ντω Μανω­λά­κου, Γιώρ­γος Μαρί­νος, Νίκος Παπα­να­στά­σης και Μανώ­λης Συντυχάκης.

Το πλή­ρες κεί­με­νο της Ερώ­τη­σης έχει ως εξής:

«Έχο­ντας νωπές τις μνή­μες από την κατα­στρο­φι­κό­τε­ρη αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δο από πλευ­ράς ανθρώ­πι­νων απω­λειών που έζη­σε ποτέ η χώρα μας, συνέ­πεια των αντι­δα­σι­κών πολι­τι­κών που εφαρ­μό­ζο­νται δια­χρο­νι­κά, το ΚΚΕ εκφρά­ζει και για την τρέ­χου­σα αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δο την έντο­νη ανη­συ­χία του.

Η αγω­νία πηγά­ζει από το γεγο­νός ότι ενώ είμα­στε πλέ­ον στην καρ­διά της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου, γίνε­ται ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο αντι­λη­πτό το γεγο­νός ότι συνε­χί­ζουν να μη λαμ­βά­νο­νται ουσια­στι­κά μέτρα για την ενί­σχυ­ση της πυρο­προ­στα­σί­ας της χώρας, όπως επι­βάλ­λο­νταν υπό το βάρος των τρα­γι­κών συνε­πειών από την πυρ­κα­γιά ιδιαί­τε­ρα στην Ανα­το­λι­κή Αττική.

Η απου­σία προ­λη­πτι­κών παρεμ­βά­σε­ων στα δασι­κά οικο­συ­στή­μα­τα, καθώς και η ουσια­στι­κή ενί­σχυ­ση του μηχα­νι­σμού πυρό­σβε­σης, επι­βε­βαιώ­νε­ται συνε­χώς από τις αλλε­πάλ­λη­λες πυρ­κα­γιές που ξεσπούν σε καθη­με­ρι­νή βάση πριν ακό­μη την έναρ­ξη της αντι­πυ­ρι­κής περιόδου.

Ο βαθ­μός ετοι­μό­τη­τας του μηχα­νι­σμού πυρο­προ­στα­σί­ας και δασο­πυ­ρό­σβε­σης, που υπο­φέ­ρει χρό­νια από την έλλει­ψη μόνι­μου προ­σω­πι­κού, υπο­δο­μών, κατάλ­λη­λου μηχα­νο­λο­γι­κού και ατο­μι­κού εξο­πλι­σμού, γίνε­ται εύκο­λα αντι­λη­πτός αν λάβου­με υπό­ψη ότι:

Οι πιστώ­σεις του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για το Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα που δια­τέ­θη­καν για το 2019 είναι αυξη­μέ­νες σε σχέ­ση με το 2018 μόνο κατά 18.528.000 ευρώ και δεν λύνουν το πρόβλημα.

Μόνο από το Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα έχουν περι­κο­πεί σωρευ­τι­κά από το 2010 μέχρι και σήμε­ρα 1.153.894.800 ευρώ, με σημείο ανα­φο­ράς τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2009 που και αυτός υπο­λει­πό­ταν σε σχέ­ση με τις πραγ­μα­τι­κές και σύγ­χρο­νες ανά­γκες του.

Επί­σης σχε­τι­κά με τη Δασι­κή Υπη­ρε­σία από το 1998 και μετά που έγι­νε ο αντιε­πι­στη­μο­νι­κός και κατα­στρο­φι­κός δια­χω­ρι­σμός πρό­λη­ψης — κατα­στο­λής, περιο­ρί­στη­καν τρα­γι­κά οι προ­λη­πτι­κές παρεμ­βά­σεις στα δασι­κά οικο­συ­στή­μα­τα. Αυτές οι πολι­τι­κές εφαρ­μό­στη­καν απα­ρέ­γκλι­τα από όλες τις προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ. Υπό το πρί­σμα των τρα­γι­κών συνε­πειών που δημιούρ­γη­σαν μπο­ρού­με να αντι­λη­φθού­με τις βαριές ευθύ­νες που τους αναλογούν.

Η υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση του μηχα­νι­σμού πυρο­προ­στα­σί­ας και πυρό­σβε­σης έχει την αντα­νά­κλα­σή της στον νέο σχε­δια­σμό του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος που ανα­κοι­νώ­θη­κε για την τρέ­χου­σα αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δο από την προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση και περιο­ρί­στη­κε απο­κλει­στι­κά στη δημιουρ­γία ενός μηχα­νο­κί­νη­του τμή­μα­τος από τις ίδιες δυνά­μεις και υπο­δο­μές, με εμφα­νή στό­χο τη δημιουρ­γία εντυ­πώ­σε­ων και τίπο­τε περισσότερο.

Τα προ­βλή­μα­τα σε επί­πε­δο διοι­κη­τι­κής μέρι­μνας για παρο­χή αξιο­πρε­πούς σίτι­σης και νερού στους πυρο­σβέ­στες όταν επι­χει­ρούν μακριά από τις εστί­ες τους όχι μόνο παρα­μέ­νουν, αλλά έθε­σαν μάλι­στα σε κίν­δυ­νο την υγεία δύο πυρο­σβε­στών στην πρό­σφα­τη πυρ­κα­γιά στον Κιθαιρώνα.

Δια­πι­στώ­νου­με όμως ότι στις προ­γραμ­μα­τι­κές δηλώ­σεις της νέας κυβέρ­νη­σης, εκτός από τις γενι­κό­λο­γες ανα­φο­ρές για την ανα­γκαιό­τη­τα αλλα­γής μοντέ­λου στην πολι­τι­κή προ­στα­σία, δεν ανα­φέρ­θη­κε κανέ­να συγκε­κρι­μέ­νο μέτρο που θα ήταν ικα­νό να αντι­στρέ­ψει την υπάρ­χου­σα ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κή οργά­νω­ση της πυρο­προ­στα­σί­ας και δασο­προ­στα­σί­ας της χώρας.

Το γεγο­νός αυτό από μόνο του εντεί­νει την ανη­συ­χία του Κόμ­μα­τός μας ότι η πολι­τι­κή της νέας κυβέρ­νη­σης θα κινη­θεί πάνω στις ίδιες κατευ­θύν­σεις που εφάρ­μο­σαν και οι προ­κά­το­χοί της για περαι­τέ­ρω μεί­ω­ση δαπα­νών, μετα­φο­ρά αρμο­διο­τή­των πυρα­σφά­λειας σε δήμους και ιδιώ­τες με παράλ­λη­λη συρ­ρί­κνω­ση του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού και των υποδομών.

Το ΚΚΕ επα­νει­λημ­μέ­να έχει προει­δο­ποι­ή­σει τον ελλη­νι­κό λαό ότι δεν μπο­ρούν να προ­στα­τευ­τούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊ­κή περιου­σία, χωρίς ριζι­κή αλλα­γή πολι­τι­κής. Στο πλαί­σιο του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανά­πτυ­ξης δεν μπο­ρούν να καλυ­φθούν βασι­κές λαϊ­κές ανά­γκες, να προ­στα­τευ­θούν και να δια­χει­ρι­στούν η γη, το φυσι­κό περι­βάλ­λον, τα δάση, οι πόλεις, η φυτι­κή και ζωι­κή παρα­γω­γή και γενι­κά αυτή η τερά­στια περιου­σία υπέρ του λαού.

Το ΚΚΕ θεω­ρεί ότι πρέ­πει να δυνα­μώ­σει ο προ­σα­να­το­λι­σμός, του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος, με απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα μπο­ρεί να παλέ­ψει για άμε­σα ζητή­μα­τα, σήμε­ρα, που επεί­γει η αντι­με­τώ­πι­ση και η λύση τους, όπως:

  • Να καταρ­γη­θούν όλοι οι αντι­δα­σι­κοί νόμοι, που ψήφι­σαν οι κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να εξα­σφα­λι­σθούν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για ολο­κλη­ρω­μέ­νη δια­χεί­ρι­ση και προ­στα­σία των δασών.
  • Να απο­ζη­μιω­θούν οι πυρό­πλη­κτοι στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί.
  • Να γίνει ριζι­κή αλλα­γή και εκσυγ­χρο­νι­σμός του αντι­πυ­ρι­κού σχε­δια­σμού και της πυροπροστασίας.
  • Να γίνει αύξη­ση του προ­σω­πι­κού στις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες, με πλή­ρω­ση των ανα­γκαί­ων οργα­νι­κών θέσε­ων στην Πυρο­σβε­στι­κή και τη Δασι­κή Υπηρεσία.
  • Να ενι­σχυ­θούν οι αρμό­διες δυνά­μεις πυρο­προ­στα­σί­ας με τα ανα­γκαία μέσα και να εξα­σφα­λι­σθούν τα απα­ραί­τη­τα χρή­μα­τα για τη βελ­τί­ω­ση των υπο­δο­μών των τεχνι­κών μέσων και επί­γειων, με ενί­σχυ­ση και ανα­νέ­ω­ση του μηχα­νο­λο­γι­κού εξο­πλι­σμού του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος σε πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα και σύγ­χρο­να πλω­τά μέσα για τους Λιμε­νι­κούς Πυρο­σβε­στι­κούς Σταθμούς.
  • Να ενι­σχυ­θεί και να ανα­νε­ω­θεί ο ενα­έ­ριος στό­λος αερο­πυ­ρό­σβε­σης και διά­σω­σης, παίρ­νο­ντας υπό­ψη την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της χρή­σης ως μέσο, καθώς και τις ιδιαί­τε­ρες γεω­μορ­φο­λο­γι­κές συν­θή­κες της χώρας μας.
  • Η οργά­νω­ση της πυρα­σφά­λειας της χώρας σε επί­πε­δο δομής, υπο­δο­μών, εξο­πλι­σμού, σχε­δια­σμού και αντι­με­τώ­πι­σης να είναι απο­κλει­στι­κή μέρι­μνα και ευθύ­νη του κρά­τους, μέσω του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος. Καμία εμπλο­κή των ιδιω­τών, αλλά και της Τοπι­κής Διοίκησης.
  • - Να υπάρ­ξει ριζι­κή αλλα­γή στον τρό­πο εκπαί­δευ­σης των πυρο­σβε­στών, μέσα από ένα τρί­χρο­νο πλά­νο εκπαι­δευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας που θα συμπε­ρι­λαμ­βά­νει και την πρα­κτι­κή εκπαί­δευ­ση. Η εκπαί­δευ­ση να γίνε­ται με αξιο­ποί­η­ση της σύγ­χρο­νης επι­στη­μο­νι­κής γνώ­σης και όλων των απα­ραί­τη­των μέσων σε κατάλ­λη­λες κτι­ρια­κές εγκαταστάσεις.
  • - Να γίνει σχε­δια­σμός των απα­ραί­τη­των δασο­τε­χνι­κών — αντι­δια­βρω­τι­κών — αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων και εξα­σφά­λι­ση των ανα­γκαί­ων πιστώ­σε­ων, στο πλαί­σιο της συνο­λι­κής δια­χεί­ρι­σης των δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των και των ορει­νών — ημιο­ρει­νών περιο­χών. Η εξα­σφά­λι­ση της επαρ­κούς χρη­μα­το­δό­τη­σης, μέσω του Κρα­τι­κού Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, για την κάλυ­ψη των ελλεί­ψε­ων, καθώς και του Εθνι­κού Συστή­μα­τος Υγεί­ας, με το απα­ραί­τη­το προ­σω­πι­κό και υπο­δο­μές, που να μπο­ρούν να αντα­πο­κρι­θούν στις απαι­τή­σεις μεγά­λων βιο­μη­χα­νι­κών ατυ­χη­μά­των και κατα­στρο­φών από πλημ­μύ­ρες, πυρ­κα­γιές, σεισμούς.

Επι­πρό­σθε­τα να πάρει μέτρα η κυβέρ­νη­ση για:

  • Την εφαρ­μο­γή ενός σύγ­χρο­νου μισθο­λο­γί­ου, που θα λαμ­βά­νει υπό­ψη και το σημε­ρι­νό κόστος ζωής. Την εφαρ­μο­γή πεν­θή­με­ρης εβδο­μά­δας εργα­σί­ας με πλή­ρη απο­ζη­μί­ω­ση των υπε­ρω­ριών, των νυχτε­ρι­νών, των εξαι­ρέ­σι­μων και αργιών, όπως προ­βλέ­πε­ται για τους υπό­λοι­πους δημό­σιους υπαλλήλους.
  • Τη μονι­μο­ποί­η­ση με στα­θε­ρές εργα­σια­κές σχέ­σεις όλων των διε­τούς θητεί­ας και των επο­χι­κών πυρο­σβε­στών. Να ανα­πλη­ρώ­σει το κρά­τος τις απώ­λειες-ληστεία που έγι­νε στα απο­θε­μα­τι­κά των Ταμεί­ων, με το χρη­μα­τι­στή­ριο και με το περι­βό­η­το “κού­ρε­μα” και για τα οποία δεν έχουν ανα­ζη­τη­θεί ευθύ­νες μέχρι σήμερα.

Υπο­στη­ρί­ζου­με τον αγώ­να για την κατο­χύ­ρω­ση του δικαιώ­μα­τος της απερ­γί­ας. Μπο­ρεί να ασκεί­ται και από τους πυρο­σβέ­στες, με τους ίδιους όρους που το ασκούν οι διοι­κη­τι­κοί υπάλ­λη­λοι της Πυρο­σβε­στι­κής και γενι­κό­τε­ρα οι δημό­σιοι υπάλ­λη­λοι και μέσα από την κατο­χύ­ρω­ση συγκε­κρι­μέ­νων προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων που θα κάνουν εφι­κτή την άσκη­σή του και δεν θα το κατα­στούν στην πρά­ξη ανεφάρμοστο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί,

1. Τι μέτρα προ­τί­θε­ται να πάρει η κυβέρ­νη­ση, έστω και την τελευ­ταία στιγ­μή, για να μην ξανα­ζή­σει ο τόπος μας παρό­μοιες τρα­γω­δί­ες και κατα­στρο­φές όπως το Μάτι, η Κινέ­τα, η Μάνδρα;

2. Τι μέτρα προ­τί­θε­ται να πάρει γενι­κό­τε­ρα για την προ­στα­σία της ζωής και της υγεί­ας των πυρο­σβε­στών από τους επαγ­γελ­μα­τι­κούς κιν­δύ­νους και για να εξα­σφα­λί­σει αξιο­πρε­πείς συν­θή­κες διοι­κη­τι­κής μέρι­μνας με σίτι­ση, δια­μο­νή και νερό κατά τη διάρ­κεια επέμ­βα­σης των πυρο­σβε­στι­κών δυνάμεων;

3. Είναι στις προ­θέ­σεις της κυβέρ­νη­σης η ορι­στι­κή εργα­σια­κή απο­κα­τά­στα­ση όλων των πεντα­ε­τών και συμ­βα­σιού­χων πυρο­σβε­στών με μόνι­μες και στα­θε­ρές σχέ­σεις εργασίας;».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο