Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερώτηση για τον βρώμικο ρόλο των ΜΚΟ στη διαχείριση του Προσφυγικού — Μεταναστευτικού

Μια ακό­μα Ερώ­τη­ση — παρέμ­βα­ση πραγ­μα­το­ποί­η­σε η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ για τον βρώ­μι­κο ρόλο που έχουν οι ΜΚΟ στη δια­χεί­ρι­ση του Προ­σφυ­γι­κού — Μετα­να­στευ­τι­κού με τη στή­ρι­ξη της ΕΕ και των κυβερ­νή­σε­ων τόσο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ και των κατά και­ρούς ακρο­δε­ξιών κυβερ­νη­τι­κών συνε­ταί­ρων τους στη λήψη και δια­χεί­ρι­ση από ΜΚΟ τερά­στιων ευρω­ε­νω­σια­κών κον­δυ­λί­ων. Με αφορ­μή τις συλ­λή­ψεις και διώ­ξεις 4 ΜΚΟ με κατη­γο­ρί­ες για συμ­με­το­χή σε δου­λε­μπο­ρι­κό κύκλω­μα και κατα­σκο­πεία στη Λέσβο, ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ Κώστας Παπα­δά­κης κατέ­θε­σε την εξής Ερώτηση:

«Ένα ακό­μα περι­στα­τι­κό ανά­μει­ξης ΜΚΟ σε οργα­νω­μέ­να κυκλώ­μα­τα δια­κί­νη­σης προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, σύμ­φω­να με το κατη­γο­ρη­τή­ριο, αυτή τη φορά στη Λέσβο ήρθε στο φως απο­κα­λύ­πτο­ντας για μια ακό­μη φορά τον ύπο­πτο ρόλο των ΜΚΟ στη δια­χεί­ρι­ση του Προ­σφυ­γι­κού — Μετα­να­στευ­τι­κού. 33 μέλη από 4 ΜΚΟ συνε­λή­φθη­σαν αντι­με­τω­πί­ζο­ντας κατη­γο­ρί­ες για συμ­με­το­χή σε δου­λε­μπο­ρι­κό κύκλω­μα και κατασκοπεία.

Πέρα από τις όποιες ποι­νι­κές ευθύ­νες των συγκε­κρι­μέ­νων μελών ΜΚΟ, είναι τερά­στιες οι ευθύ­νες ΕΕ — κυβερ­νή­σε­ων. Για­τί αυτές έχουν απο­φα­σί­σει και εφαρ­μό­σει την απα­ρά­δε­κτη ανά­θε­ση δια­χεί­ρι­σης του Προ­σφυ­γι­κού στις διά­φο­ρες ΜΚΟ πρι­μο­δο­τώ­ντας τους με εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ και απα­γο­ρεύ­ο­ντας με σχε­τι­κούς κανο­νι­σμούς τη χρη­μα­το­δό­τη­ση των αρμό­διων κρα­τι­κών οργα­νι­σμών που σχε­δια­σμέ­να υπο­χρη­μα­το­δο­τού­νται και υπο­στε­λε­χώ­νο­νται για να “αλω­νί­ζουν” οι κάθε είδους ΜΚΟ. Κι όταν μάλι­στα είναι γνω­στό ότι η δρά­ση πολ­λών ΜΚΟ είναι ενταγ­μέ­νη σε ευρύ­τε­ρους γεω­πο­λι­τι­κούς σχε­δια­σμούς και επι­κίν­δυ­νους αντα­γω­νι­σμούς και αξιο­ποιούν το Προ­σφυ­γι­κό — Μετα­να­στευ­τι­κό ως “εργα­λείο” για τις επι­διώ­ξεις τους και με την ανο­χή των κυβερ­νή­σε­ων παί­ζουν παι­χνί­δια στις πλά­τες των ξερι­ζω­μέ­νων ανθρώ­πων, αλλά και των κατοί­κων στα νησιά και την ηπει­ρω­τι­κή χώρα. Συνι­στούν, δε, εμπαιγ­μό οι κατά και­ρούς ισχυ­ρι­σμοί της ΕΕ και των κυβερ­νή­σε­ων ότι τάξη στο χάος μπο­ρεί να μπει αν κατα­γρα­φεί… και σε λίστα “Μητρώ­ου ΜΚΟ” η σημε­ρι­νή απα­ρά­δε­κτη κατά­στα­ση. Πρό­κει­ται για κατευ­θύν­σεις που εντάσ­σο­νται στο πλαί­σιο της αντι­δρα­στι­κής πολι­τι­κής της ΕΕ, που υλο­ποιεί η σημε­ρι­νή, αλλά και η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση της Ελλά­δας, που ορί­ζει τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Αιγαί­ου ως τους μόνι­μους χώρους εγκλω­βι­σμού, βάσει της Συμ­φω­νί­ας ΕΕ — Τουρ­κί­ας, με τη λει­τουρ­γία απάν­θρω­πων στρα­το­πέ­δων συγκέ­ντρω­σης των ξερι­ζω­μέ­νων. Είναι η ίδια πολι­τι­κή που δίνει αέρα στα πανιά των ΜΚΟ ώστε να εμπλέ­κο­νται στη δια­χεί­ρι­ση του Προ­σφυ­γι­κού — Μετα­να­στευ­τι­κού. Μάλι­στα, το νέο Σύμ­φω­νο για τη Μετα­νά­στευ­ση και το Άσυ­λο που παρου­σί­α­σε η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή, ενι­σχύ­ει περαι­τέ­ρω τις αντι­δρα­στι­κές κατευ­θύν­σεις ΕΕ — κυβερ­νή­σε­ων που οδη­γούν στον εγκλω­βι­σμό, στις απάν­θρω­πες Μόριες, καθώς το κρι­τή­ριο της χώρας πρώ­της εισό­δου που προ­βλέ­πει ο Κανο­νι­σμός του Δου­βλί­νου παρα­μέ­νει ενώ βαφτί­ζε­ται “αλλη­λεγ­γύη” ο δια­μοι­ρα­σμός των απε­λά­σε­ων και της κατα­στο­λής στα κράτη-μέλη.

Ερω­τά­ται η Επι­τρο­πή, πώς τοπο­θε­τεί­ται στα εξής:

– Να στα­μα­τή­σει η οποια­δή­πο­τε εμπλο­κή των ΜΚΟ και κάθε χρη­μα­το­δό­τη­σή τους άμε­ση ή έμμεση.

– Να κλεί­σουν τώρα όλα τα ΚΥΤ στα νησιά, να απε­γκλω­βι­στούν όλοι οι πρό­σφυ­γες και οι μετα­νά­στες με μετα­φο­ρά τους σε ανθρώ­πι­νες δομές φιλο­ξε­νί­ας στην ενδο­χώ­ρα και στη συνέ­χεια, με γρή­γο­ρες δια­δι­κα­σί­ες, στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους.

– Στην επι­βε­βλη­μέ­νη ανά­γκη ύπαρ­ξης κρα­τι­κών οργα­νι­σμών και υπο­δο­μών με πλή­ρη στε­λέ­χω­ση σε προ­σω­πι­κό, μέσα, προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πί­σουν τις ανά­γκες διά­σω­σης, φιλο­ξε­νί­ας, περί­θαλ­ψης και φρο­ντί­δας των μετα­να­στών, χωρίς καμιά ανά­μει­ξη ΜΚΟ. Οι εργα­ζό­με­νοι στις ΜΚΟ να εντα­χθούν και να αξιο­ποι­η­θούν με μόνι­μη εργα­σία σε ένα δημό­σιο φορέα, ο οποί­ος να εξα­σφα­λί­ζει ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες, μετα­φο­ρά σε προ­σω­ρι­νούς χώρους φιλο­ξε­νί­ας, που πρέ­πει να δημιουρ­γη­θούν στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα μέχρι να μετα­βούν στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο