Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή: Να προσληφθούν άμεσα χειρουργός και αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Λήμνου

Να προ­σλη­φθεί άμε­σα μόνι­μος αναι­σθη­σιο­λό­γος και χει­ρουρ­γός στο Νοσο­κο­μείο της Λήμνου ζητά με Επί­και­ρη Ερώ­τη­ση που επα­να­κα­τέ­θε­σε το ΚΚΕ. Συγκε­κρι­μέ­να, στην Επί­και­ρη Ερώ­τη­ση προς τον υπ. Υγεί­ας, που κατέ­θε­σε η βου­λευ­τής Μαρία Κομνη­νά­κα, ανα­φέ­ρο­νται τα εξής: 

«Οι τρα­γι­κές ελλεί­ψεις στο Νοσο­κο­μείο Λήμνου, που συνε­χί­ζο­νται τα τελευ­ταία χρό­νια, βρί­σκο­νται σήμε­ρα στο χει­ρό­τε­ρο σημείο τους με την παντε­λή έλλει­ψη αναι­σθη­σιο­λό­γου στο νοσο­κο­μείο του νησιού. Ο μονα­δι­κός αναι­σθη­σιο­λό­γος λεί­πει με άδεια μακράς διάρ­κειας από τις 18 Δεκεμ­βρί­ου, ενώ το πρό­βλη­μα δεν λύνε­ται με τυχόν ολι­γο­ή­με­ρη μετα­κί­νη­ση αναι­σθη­σιο­λό­γου από άλλο νοσοκομείο.

Απο­τέ­λε­σμα αυτής της κατά­στα­σης είναι να γίνο­νται επα­νει­λημ­μέ­νες δια­κο­μι­δές ασθε­νών, παι­διών και μεγα­λύ­τε­ρων ηλι­κιών, με αερο­πλά­να, αλλά και με πλοία, ακό­μα και σε περι­στα­τι­κά που θα μπο­ρού­σαν να αντι­με­τω­πι­στούν και στο Νοσο­κο­μείο της Λήμνου αν ήταν πλή­ρως στε­λε­χω­μέ­νο. Επί­σης είναι αδύ­να­το να καλυ­φθούν οι ανά­γκες του νοσο­κο­μεί­ου με έναν μόνο αναι­σθη­σιο­λό­γο, αφού ανα­γκά­ζε­ται σε υπο­χρε­ω­τι­κές συνε­χείς εφη­με­ρί­ες διάρ­κειας μηνών, που όπως είναι φυσι­κό οδη­γούν στην εξά­ντλη­ση και των ίδιων των ιατρών αλλά και στον κίν­δυ­νο ιατρι­κών λαθών. Σε συν­δυα­σμό μάλι­στα με το ότι στο νοσο­κο­μείο εργά­ζε­ται σήμε­ρα μόνο ένας χει­ρουρ­γός, γίνε­ται φανε­ρό ότι είναι αδύ­να­τη η λει­τουρ­γία της χει­ρουρ­γι­κής κλινικής.

Όλα τα παρα­πά­νω τα πλη­ρώ­νει ο λημνια­κός λαός με την ταλαι­πω­ρία και τα έξο­δα στα οποία υπο­βάλ­λο­νται με την ανα­γκα­στι­κή μετα­κί­νη­σή τους σε νοσο­κο­μεία ή και ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές της υπό­λοι­πης χώρας, προ­κει­μέ­νου να έχουν ιατρι­κή περί­θαλ­ψη, σε περι­πτώ­σεις σοβα­ρών ασθε­νειών ή ατυχημάτων.

Τα παρα­πά­νω είναι απο­τέ­λε­σμα των πολι­τι­κών όλων των κυβερ­νή­σε­ων που ενι­σχύ­ουν την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση Υγεί­ας, με την υπο­στε­λέ­χω­ση των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων, και εξα­να­γκά­ζουν τον λαό να απευ­θύ­νο­νται στις επι­χει­ρή­σεις της Υγεί­ας πλη­ρώ­νο­ντας αδρά. Το Νοσο­κο­μείο της Λήμνου, ενός νησιού με πανά­κρι­βες αερο­πο­ρι­κές συγκοι­νω­νί­ες και μη τακτι­κές ακτο­πλοϊ­κές συγκοι­νω­νί­ες, με γερα­σμέ­να πλοία στη σύν­δε­ση με την πρω­τεύ­ου­σα της χώρας, είναι επι­τα­κτι­κή ανά­γκη να είναι πλή­ρως στε­λε­χω­μέ­νο με μόνι­μο υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό όλων των ειδι­κο­τή­των, προ­κει­μέ­νου να καλύ­πτο­νται οι ανά­γκες των κατοί­κων του νησιού, χωρίς να χρειά­ζε­ται να δίνουν μια περιου­σία για να προ­στα­τεύ­ουν τη ζωή και την υγεία τους.

Ερω­τά­ται ο κ. Υπουρ­γός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρ­νη­ση έτσι ώστε:

- Να προ­σλη­φθεί άμε­σα ο ανα­γκαί­ος αριθ­μός μόνι­μων αναι­σθη­σιο­λό­γων και χει­ρουρ­γών, έτσι ώστε να λει­τουρ­γή­σει πλή­ρως και με ασφά­λεια η χει­ρουρ­γι­κή κλι­νι­κή, και να καλυ­φθούν πλή­ρως οι ανά­γκες του νοσο­κο­μεί­ου σε ιατρι­κό, νοση­λευ­τι­κό και διοι­κη­τι­κό προ­σω­πι­κό με μόνι­μες πλή­ρους και απο­κλει­στι­κής απα­σχό­λη­σης προσλήψεις.

- Να μην απο­λυ­θεί κανέ­νας επι­κου­ρι­κός και συμ­βα­σιού­χος εργα­ζό­με­νος του νοσο­κο­μεί­ου και να μονι­μο­ποι­η­θούν όλοι χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις και να δοθούν ουσια­στι­κές αυξή­σεις στους μισθούς όλων των εργα­ζο­μέ­νων στα νοσοκομεία».

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο