Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερώτηση της ΕΟ του ΚΚΕ «για τον μηχανισμό παρακολούθησης μέσω του λογισμικού «Pegasus»

Το ζήτη­μα «της χρη­σι­μο­ποί­η­σης λογι­σμι­κών για την παρα­κο­λού­θη­ση των εργα­ζο­μέ­νων στο όνο­μα της αντι­με­τώ­πι­σης της ‘τρο­μο­κρα­τί­ας’» ανα­δει­κνύ­ει, σύμ­φω­να με σχε­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση, η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ, με ερώ­τη­ση που κατέ­θε­σε προς την Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή ο ευρω­βου­λευ­τής του κόμ­μα­τος, Κώστας Παπαδάκης.

«Τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες γίνο­νται καθη­με­ρι­νά νέες απο­κα­λύ­ψεις γύρω από την υπό­θε­ση της ισραη­λι­νής εται­ρεί­ας «NSO Group» και το λογι­σμι­κό «Pegasus» που έχει ανα­πτύ­ξει, με το οποίο οι πελά­τες της απο­κτούν πλή­ρη πρό­σβα­ση στα κινη­τά τηλέ­φω­να των ‘στό­χων’. Η NSO επι­κα­λεί­ται ότι το Pegasus χρη­σι­μο­ποιεί­ται ‘μόνο για την αντι­με­τώ­πι­ση του εγκλή­μα­τος και της τρο­μο­κρα­τί­ας’. Από το 2016 έχουν έρθει στη δημο­σιό­τη­τα μια σει­ρά περι­πτώ­σε­ων όπου κυβερ­νή­σεις κρα­τών το χρη­σι­μο­ποιούν για τη στο­χευ­μέ­νη παρα­κο­λού­θη­ση δημο­σιο­γρά­φων, διπλω­μα­τών, πολι­τι­κών αντι­πά­λων, κυβερ­νή­σε­ων και άλλων. Αντί­στοι­χα είναι γνω­στό ότι στο όνο­μα της ‘τρο­μο­κρα­τί­ας’ στο­χο­ποιού­νται οι εργα­τι­κές-λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις, η ριζο­σπα­στι­κή ιδε­ο­λο­γία και δράση.

Ταυ­τό­χρο­να, κλι­μα­κώ­νε­ται η αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ ΗΠΑ-Κίνας γύρω από το ζήτη­μα των κυβερ­νο­ε­πι­θέ­σε­ων, λαμ­βά­νο­ντας μέρος σε αυτήν και άλλα κρά­τη, ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις όπως Γαλ­λία, ΗΠΑ, ΕΕ κ.α.

Οι καθη­με­ρι­νές πλέ­ον τέτοιου είδους επι­θέ­σεις, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τις νέες ψηφια­κές τεχνο­λο­γι­κές δυνα­τό­τη­τες, επι­βε­βαιώ­νουν ότι κλι­μα­κώ­νε­ται ο αντα­γω­νι­σμός ανά­με­σα στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα τα οποία προ­χω­ρούν σε παρα­κο­λου­θή­σεις πολι­τι­κών, οικο­νο­μι­κών, στρα­τιω­τι­κών τους αντι­πά­λων ή σε μαζι­κής κλί­μα­κας υπο­κλο­πές δεδο­μέ­νων, για την πρό­κλη­ση οικο­νο­μι­κών ή άλλου είδους πληγ­μά­των σε κρα­τι­κές και στρα­τιω­τι­κές υπο­δο­μές, αλλά και σε επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους. Τερά­στια ποσά δαπα­νώ­νται στο πλαί­σιο αυτών των αντα­γω­νι­σμών με επι­δο­τή­σεις και από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης, όλα χρή­μα­τα των λαών» σημειώ­νει η ΕΟ του ΚΚΕ.

«Απο­δει­κνύ­ε­ται για άλλη μία φορά», τονί­ζει στη συνέ­χεια, «πως το ενδια­φέ­ρον των ευρω­ε­νω­σια­κών οργά­νων και των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων για την ψηφια­κή μετά­βα­ση απο­σκο­πεί στο καλύ­τε­ρο πλα­σά­ρι­σμα για τον καθέ­να στην κούρ­σα του αντα­γω­νι­σμού για πολι­τι­κή, στρα­τιω­τι­κή και οικο­νο­μι­κή ανα­βάθ­μι­ση της ισχύ­ος του, πάντα σε βάρος των λαών» και προσθέτει:

«Κανέ­νας κανο­νι­σμός, καμία ρύθ­μι­ση δεν μπο­ρεί να δια­σφα­λί­σει την αξιο­ποί­η­ση της τεχνο­λο­γί­ας προς το συμ­φέ­ρον των λαών, όταν η ιδιο­κτη­σία ανή­κει στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους. Είναι υπο­κρι­τι­κές οι κατά και­ρούς επι­κλή­σεις για συνερ­γα­σία κατά του κυβερ­νο­ε­γκλή­μα­τος όταν απο­δει­κνύ­ε­ται πως ο ένας παρα­κο­λου­θεί τον άλλο, κατα­στρώ­νουν εκα­τέ­ρω­θεν επι­θέ­σεις σε τεχνο­λο­γι­κές υπο­δο­μές. Συνερ­γα­σία ωστό­σο …γνω­ρί­ζουν καλά να ανα­πτύσ­σουν για την ενί­σχυ­ση των ψηφια­κών μεθό­δων και τεχνο­λο­γιών εντα­τι­κο­ποί­η­σης της εργα­σί­ας, της εργο­δο­τι­κής παρα­κο­λού­θη­σης και τρο­μο­κρα­τί­ας σε βάρος των εργα­ζο­μέ­νων, που εκτο­ξεύ­τη­κε την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας με την αξιο­ποί­η­ση της τηλερ­γα­σί­ας, με στό­χο την αύξη­ση του βαθ­μού εκμε­τάλ­λευ­σης καθώς και για την έντα­ση της κατα­στο­λής του εργα­τι­κού-λαϊ­κού κινήματος».

Βάσει αυτών ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ κατέ­θε­σε στην Επι­τρο­πή τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοπο­θε­τεί­ται η Ευρω­παϊ­κή Επιτροπή:

- Στο γεγο­νός ότι απο­δει­κνύ­ε­ται καθη­με­ρι­νά, πως οι κανο­νι­σμοί όπως ο ‘Γενι­κός Κανο­νι­σμός για την Προ­στα­σία των Δεδο­μέ­νων (ΓΚΠΔ)’ και οι δέσμες μέτρων που έχει προ­ω­θή­σει, όχι μόνο δεν δια­σφα­λί­ζουν τα προ­σω­πι­κά δεδο­μέ­να και τα δικαιώ­μα­τα των λαών αλλά τα υπονομεύουν.

- Για το λογι­σμι­κό Pegasus και τις παρα­κο­λου­θή­σεις όπως και στο αίτη­μα να γνω­στο­ποι­η­θούν τα κρά­τη που αγό­ρα­σαν το λογι­σμι­κό Pegasus ή πιθα­νώς άλλα αντί­στοι­χα και τα χρη­σι­μο­ποιούν σε βάρος των λαών, των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων και των δικαιω­μά­των τους».

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο