Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την αξιοποίηση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων

Την αξιο­ποί­η­ση κάθε ασφα­λούς και απο­τε­λε­σμα­τι­κού εμβο­λί­ου ζητά­ει η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ με ερώ­τη­ση που κατέ­θε­σαν προς την Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή οι ευρω­βου­λευ­τές του κόμ­μα­τος, Κώστας Παπα­δά­κης και Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου-Αλα­βά­νος. Σε ανα­κοί­νω­σή της η Ε.Ο. του ΚΚΕ, αναφέρει:

«Η Κομι­σιόν έχει μεγά­λες ευθύ­νες για τη μεγά­λη καθυ­στέ­ρη­ση στον εμβο­λια­σμό κατά της Covid-19. Η παρα­γω­γή και η πώλη­ση των εμβο­λί­ων από τις φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ες γίνε­ται με τα κρι­τή­ρια της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας και του μέγι­στου δυνα­τού κέρ­δους, τα οποία απο­τε­λούν πολι­τι­κή της ΕΕ. Σε αυτήν την πολι­τι­κή και την απα­ρέ­γκλι­τη ενιαία υλο­ποί­η­σή της εντάσ­σε­ται και η απα­γό­ρευ­ση στα κρά­τη-μέλη να δια­πραγ­μα­τεύ­ο­νται αυτο­τε­λώς την προ­μή­θεια εμβο­λί­ων, προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λι­στεί ο έγκαι­ρος και μαζι­κός εμβο­λια­σμός του πλη­θυ­σμού. Εκτός από τα εμβό­λια για τα οποία η ΕΕ έχει συνά­ψει συμ­βά­σεις με τους αντί­στοι­χους φαρ­μα­κευ­τι­κούς ομί­λους υπάρ­χουν κι άλλα εμβό­λια που είναι ασφα­λή κι απο­τε­λε­σμα­τι­κά, ήδη χρη­σι­μο­ποιού­νται σε πολ­λά κρά­τη και θα μπο­ρού­σαν να αξιο­ποι­η­θούν για να εξα­σφα­λι­στεί η επάρ­κεια σε αριθ­μό δόσε­ων του εμβο­λί­ου, να σώσουν ζωές. Αυτό όμως δεν απο­τε­λεί προ­τε­ραιό­τη­τα της ΕΕ, αλλά η εξα­σφά­λι­ση πλε­ο­νε­κτή­μα­τος στον αντα­γω­νι­σμό με βάση τους όρους της “αγο­ράς” και ας έρχο­νται σε αντί­θε­ση με τις ανά­γκες δια­σφά­λι­σης της υγεί­ας και της ζωής των λαών, πολύ περισ­σό­τε­ρο που βρι­σκό­μα­στε εν ανα­μο­νή τρί­του κύμα­τος της παν­δη­μί­ας κι ενώ κατα­γρά­φε­ται η εμφά­νι­ση επι­κίν­δυ­νων μεταλ­λά­ξε­ων του ιού.

Η πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Φον Ντερ Λάιεν σε πρό­σφα­τη τοπο­θέ­τη­σή της ανέ­φε­ρε ότι «κανέ­να κρά­τος-μέλος σε αυτή τη νομι­κή δεσμευ­τι­κή βάση δεν επι­τρέ­πε­ται να δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται ή να έχει παράλ­λη­λα συμ­βό­λαια» (για εμβό­λια εκτός των συμ­βά­σε­ων της ΕΕ). Αυτή η τοπο­θέ­τη­ση προ­κα­λεί μεγά­λα ερω­τη­μα­τι­κά δεδο­μέ­νου ότι είναι γνω­στό ότι η αρμο­διό­τη­τα αυτή ανή­κει στο κάθε κρά­τος-μέλος. Είναι ενδει­κτι­κό ότι η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή μέχρι σήμε­ρα απα­ντού­σε σε σχε­τι­κές ερω­τή­σεις ότι «αρμό­δια για την οργά­νω­ση και την παρο­χή των υπη­ρε­σιών υγεί­ας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της κατα­νο­μής των πόρων που δια­τί­θε­νται για τις υπη­ρε­σί­ες αυτές, είναι τα κρά­τη μέλη». Αυτό στα λόγια για­τί στην πρά­ξη ισχύ­ει η απα­γό­ρευ­ση η οποία μάλι­στα επι­βάλ­λε­ται χωρίς καν να τεκ­μη­ριώ­νε­ται αρμο­δί­ως ότι όσα εμβό­λια έχουν απο­κλει­στεί από τη λίστα συμ­βά­σε­ων της ΕΕ αντι­με­τω­πί­ζουν κάποιο συγκε­κρι­μέ­νο πρό­βλη­μα ασφά­λειας ή απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας. Με βάση τα παρα­πά­νω απο­δει­κνύ­ε­ται ότι η εξα­σφά­λι­ση των απαι­τού­με­νων εμβο­λί­ων, η παρα­γω­γή των ανα­γκαί­ων δόσε­ων βρί­σκε­ται στο έλε­ος της κούρ­σας των αντα­γω­νι­σμών μεγά­λων φαρ­μα­κευ­τι­κών βιο­μη­χα­νιών στην οποία είναι άμε­σα ενταγ­μέ­νη τόσο η ίδια η ΕΕ ως δια­κρα­τι­κή ένω­ση μονο­πω­λια­κών συμ­φε­ρό­ντων όσο και οι κυβερ­νή­σεις της, δεδο­μέ­νου ότι κι αυτές έχουν άμε­ση ευθύ­νη στη λήψη των σχε­τι­κών απο­φά­σε­ων. Οι καθυ­στε­ρή­σεις στην εξα­σφά­λι­ση εμβο­λί­ων και στην παρα­γω­γή των δόσε­ων δεν αφο­ρούν κάποια οργα­νω­τι­κά-τεχνι­κά ζητή­μα­τα αλλά έναν εμπο­ρι­κό πόλε­μο μεγά­λων συμ­φε­ρό­ντων που θέτει σε κίν­δυ­νο την υγεία εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων, αφού οι φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες χρη­μα­το­δο­τή­θη­καν αδρά με 7,5 δισ. ευρώ χρή­μα­τα των λαών της ΕΕ και σήμε­ρα δηλώ­νουν «αδυ­να­μία» να παρα­δώ­σουν τις συμ­φω­νη­θεί­σες δόσεις εμβολίου».

Βάσει αυτών οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ υπέ­βα­λαν στην Επι­τρο­πή τα εξής ερωτήματα:

«Ερω­τά­ται η Επιτροπή:

- Για ποιους λόγους και με ποια στοι­χεία γίνε­ται ο απο­κλει­σμός άλλων εμβο­λί­ων; Υπάρ­χει πρό­βλη­μα μη επαρ­κούς ασφά­λειας κι απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τάς τους και εάν ναι, είναι σε θέση η Κομι­σιόν να προ­σκο­μί­σει τα σχε­τι­κά ερευ­νη­τι­κά αποτελέσματα;

- Πώς τοπο­θε­τεί­ται στο αίτη­μα να αξιο­ποι­η­θούν όλα τα εμβό­λια που έχουν κρι­θεί ασφα­λή και απο­τε­λε­σμα­τι­κά, μέσω της δια­πραγ­μά­τευ­σης κάθε κρά­τους-μέλους για προ­μή­θεια όλων των ανα­γκαί­ων δόσεων;

- Πώς τοπο­θε­τεί­ται στην ανά­γκη για μαζι­κές προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού, μονι­μο­ποί­η­ση όλων των συμ­βα­σιού­χων, κινη­τές μονά­δες εμβο­λια­σμών για τους ηλι­κιω­μέ­νους, εξα­σφά­λι­ση όλων των ανα­γκαί­ων υπο­δο­μών και της ανα­γκαί­ας εκπαί­δευ­σης του προ­σω­πι­κού για την ασφα­λή διε­νέρ­γεια του εμβο­λια­σμού, όσο και για τις μεγά­λες ανά­γκες του Δημο­σί­ου Συστή­μα­τος Υγεί­ας και της ΠΦΥ που έχουν μετα­τρα­πεί σε «μιας νόσου»;».

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο