Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το Προσφυγικό

“Τις ευθύ­νες της ΕΕ και των κυβερ­νή­σε­ών της για την εκρη­κτι­κή κατά­στα­ση που έχει δια­μορ­φω­θεί στα νησιά όπου βρί­σκο­νται εγκλω­βι­σμέ­νοι σε άθλιες συν­θή­κες χιλιά­δες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες”, καταγ­γέλ­λει με ερώ­τη­σή της προς την Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ.

Όπως επι­ση­μαί­νει η ΕΟ του ΚΚΕ “η αύξη­ση των προ­σφυ­γι­κών και μετα­να­στευ­τι­κών ροών αυτές τις ημέ­ρες απο­δει­κνύ­ει ότι τα παζά­ρια κι οι αντα­γω­νι­σμοί της Τουρ­κί­ας με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πλήτ­τουν τόσο τους πρό­σφυ­γες όσο και τους νησιώ­τες. ‘Αλλω­στε, η συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρ­κί­ας για το Μετα­να­στευ­τι­κό για την οποία η ΕΕ και οι εναλ­λάξ κυβερ­νή­σεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ πίνουν νερό στο όνο­μά της έχει ακρι­βώς τον ίδιο χαρακτήρα”.

Προ­σθέ­τει ότι “τα μέτρα της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ για το προ­σφυ­γι­κό-μετα­να­στευ­τι­κό έρχο­νται να κου­μπώ­σουν με τα έργα και ημέ­ρες της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ. Με την κοι­νή απα­ρέ­γκλι­τη υλο­ποί­η­ση της αντι­δρα­στι­κής Συμ­φω­νί­ας ΕΕ-Τουρ­κί­ας, κατα­δι­κά­ζουν σε εγκλω­βι­σμό στα νησιά δεκά­δες χιλιά­δες μετα­νά­στες σε απάν­θρω­πες συν­θή­κες στα hotspots με τις προ­δια­γρα­φές τύπου Μόριας της ΕΕ”.

Η ΕΟ του ΚΚΕ τονί­ζει ότι “η εκρη­κτι­κή κατά­στα­ση δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί με μέτρα «ασπι­ρί­νες» σαν αυτά της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ όπως η μετα­φο­ρά από τα νησιά στην ενδο­χώ­ρα μερι­κών εκα­το­ντά­δων ανθρώ­πων. Το ίδιο και η οικο­γε­νεια­κή επα­νέ­νω­ση σε χώρες της ΕΕ λίγων εκα­το­ντά­δων ασυ­νό­δευ­των ανη­λί­κων δεν απο­τε­λεί λύση. Πολύ περισ­σό­τε­ρο όταν χιλιά­δες ζουν σε ακα­τάλ­λη­λες δομές, ακό­μη και σε Αστυ­νο­μι­κά Τμή­μα­τα ή βρί­σκο­νται υπό κράτηση”.

Επι­ση­μαί­νει, επί­στη, ότι “η ανα­βάθ­μι­ση των μηχα­νι­σμών κατα­στο­λής με μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή του ΝΑΤΟ και της Ευρω­παϊ­κής Συνο­ριο­φυ­λα­κής Ακτο­φυ­λα­κής όπως κι η απα­ρά­δε­κτη και πρω­το­φα­νής κατάρ­γη­ση της εξέ­τα­σης της αίτη­σης ασύ­λου δεύ­τε­ρου βαθ­μού που προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ κινού­νται στο πλαί­σιο του στό­χου της ΕΕ για την ενί­σχυ­ση των «επι­στρο­φών» (βλ. απε­λά­σεις). Εκεί κατευ­θύ­νε­ται άλλω­στε μεγά­λο μέρος των ευρω­παϊ­κών κον­δυ­λί­ων ενώ χρη­μα­το­δο­τεί­ται αδρά η ασύ­δο­τη και γεμά­τη ερω­τη­μα­τι­κά δρά­ση των ΜΚΟ. Η δε πολι­τι­κή της κατα­στο­λής αλλά και των φαστ- τρακ απε­λά­σε­ων είναι που θρέ­φει τα δου­λε­μπο­ρι­κά και άλλα κυκλώ­μα­τα που εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται τους πρό­σφυ­γες και μετανάστες”.

Βάσει αυτών οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ Κώστας Παπα­δά­κης και Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου-Αλα­βά­νος υπέ­βα­λαν στην Ευρω­παϊ­κή. Επι­τρο­πή τα εξής ερωτήματα:

“Πώς τοπο­θε­τεί­ται η Επι­τρο­πή στα αιτή­μα­τα για:

- Να κλεί­σουν όλα τα απα­ρά­δε­κτα hotspots στα νησιά και τον Έβρο, να μετα­φερ­θούν πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες σε αξιο­πρε­πή κέντρα φιλο­ξε­νί­ας στην ηπει­ρω­τι­κή Ελλά­δα για εξέ­τα­ση των αιτη­μά­των τους και να μετα­βούν στις χώρες πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους;

- Να προ­χω­ρή­σουν χωρίς καθυ­στέ­ρη­ση όλες οι οικο­γε­νεια­κές επα­νέ­νω­σεις, χωρίς κανέ­να ανή­λι­κο να ζει σε ακα­τάλ­λη­λες συν­θή­κες, απρο­στά­τευ­τος, άστε­γος ή φυλα­κι­σμέ­νος και να υπάρ­ξει πλή­ρης σεβα­σμός των δικαιω­μά­των των προ­σφύ­γων στο άσυ­λο έτσι όπως απορ­ρέ­ουν από τη Συν­θή­κη της Γενεύ­ης χωρίς κατάρ­γη­ση του β’ βαθ­μού εξέ­τα­σης ασύλου;

- Να κατευ­θυν­θούν τα ευρω­ε­νω­σια­κά κον­δύ­λια μέσω του κρά­τους κι όχι ΜΚΟ στη στή­ρι­ξη των προ­σφύ­γων και στην 100% απο­ζη­μί­ω­ση όσων κατοί­κων νησιών έχουν υπο­στεί ζημιές από το διπλό εγκλω­βι­σμό που επέ­βα­λε η ΕΕ και οι κυβερ­νή­σεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ;”.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο