Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερώτηση του ΚΚΕ για την «Αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος εφημερεύουσας ψυχιάτρου στο Νοσοκομείο ΘΡΙΑΣΙΟ»

Την αστυ­νο­μι­κή αυθαι­ρε­σία σε βάρος εφη­με­ρεύ­ου­σας ψυχιά­τρου στο Νοσο­κο­μείο «Θριά­σιο» έφε­ρε στη Βου­λή το ΚΚΕ με ερώ­τη­ση που κατέ­θε­σαν οι βου­λευ­τές του: Θανά­σης Παφί­λης, Γιάν­νης Γκιό­κας, Χρή­στος Κατσώ­της, Γιώρ­γος Λαμπρού­λης και Νίκος Παπαναστάσης.

Συγκε­κρι­μέ­να στην ερώ­τη­ση προς τους υπουρ­γούς Υγεί­ας και Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, αναφέρουν:

«Σοβα­ρό περι­στα­τι­κό αστυ­νο­μι­κής αυθαι­ρε­σί­ας σημειώ­θη­κε, στην Ψυχια­τρι­κή Κλι­νι­κή του “Θριά­σιου” Νοσο­κο­μεί­ου, σε βάρος της εφη­με­ρεύ­ου­σας επι­με­λή­τριας Α Ψυχια­τρι­κής, Αφρο­δί­της Ρέτζιου, προ­έ­δρου της Ομο­σπον­δί­ας Ενώ­σε­ων Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών Ελλάδας.

Συγκε­κρι­μέ­να, το Σάβ­βα­το 17 Αυγού­στου, η εφη­με­ρεύ­ου­σα ψυχί­α­τρος ζήτη­σε από αστυ­νο­μι­κό φρου­ρό κρα­τού­με­νου ασθε­νούς να μην οπλο­φο­ρεί μέσα στην Ψυχια­τρι­κή Κλι­νι­κή, στην οποία νοση­λεύ­ο­νται 34 ασθε­νείς, για­τί αυτό εγκυ­μο­νεί κιν­δύ­νους για την ασφά­λεια των ασθε­νών, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη και το πρό­σφα­το περι­στα­τι­κό στο Πανε­πι­στη­μια­κό Νοσο­κο­μείο Πατρών, όπου ασθε­νής άρπα­ξε το όπλο από τον αστυ­νο­μι­κό που τον συνό­δευε και αυτοκτόνησε.

Στο αίτη­μα της ψυχιά­τρου, ο αστυ­νο­μι­κός φρου­ρός απά­ντη­σε προ­κλη­τι­κά και έσπευ­σε να καλέ­σει ενι­σχύ­σεις για να τη συλ­λά­βουν. Σε ελά­χι­στο χρό­νο, πέντε ένστο­λοι, οπλι­σμέ­νοι αστυ­νο­μι­κοί της ομά­δας ΔΙΑΣ εισήλ­θαν στην Ψυχια­τρι­κή Κλι­νι­κή και μαζί με τους αστυ­νο­μι­κούς φρου­ρούς του κρα­τού­με­νου ασθε­νούς περι­κύ­κλω­σαν τη για­τρό και την απει­λού­σαν ότι θα τη συλ­λά­βουν για “απεί­θεια κατά της αρχής”, επει­δή δεν έδω­σε τα στοι­χεία της στον αστυ­νο­μι­κό φρουρό.

Μετά την επι­μο­νή της για­τρού και την παρέμ­βα­ση της διοί­κη­σης του “Θριά­σιου” Νοσο­κο­μεί­ου, η ομά­δα των αστυ­νο­μι­κών απο­χώ­ρη­σε, κατα­γρά­φο­ντας το περι­στα­τι­κό στο αστυ­νο­μι­κό δελτίο.

Το συγκε­κρι­μέ­νο απα­ρά­δε­κτο γεγο­νός δεν είναι μεμο­νω­μέ­νο. Παρό­μοια περι­στα­τι­κά αστυ­νο­μι­κής αυθαι­ρε­σί­ας σε βάρος υγειο­νο­μι­κών αλλά και νοση­λευο­μέ­νων κρα­του­μέ­νων έχουν επα­νει­λημ­μέ­να καταγ­γελ­θεί από τις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις των υγειονομικών.

Με βάση τα παρα­πά­νω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουρ­γοί, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

► Για την απα­ρά­δε­κτη στά­ση των αστυ­νο­μι­κών φρου­ρών και των αστυ­νο­μι­κών της ομά­δας ΔΙΑΣ που εμπλέ­κο­νται στο παρα­πά­νω περιστατικό.

► Για να εξα­σφα­λι­σθεί η ασφα­λής και αξιο­πρε­πής νοση­λεία κρα­του­μέ­νων ασθε­νών στις δημό­σιες μονά­δες υγεί­ας και ιδιαί­τε­ρα στις ψυχια­τρι­κές κλινικές.

► Για να μην επα­να­λη­φθούν περι­στα­τι­κά αστυ­νο­μι­κής αυθαι­ρε­σί­ας σε βάρος εργα­ζο­μέ­νων στις δημό­σιες μονά­δες υγείας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο