Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερώτηση του ΚΚΕ για τη δράση φασιστικών και παρακρατικών ομάδων στον Έβρο, τη Λέσβο κ.α.

Για την παρου­σία και δρά­ση φασι­στι­κών και παρα­κρα­τι­κών ομά­δων στον Έβρο, τη Λέσβο και αλλού, Ερώ­τη­ση προς τους υπουρ­γούς Εθνι­κής Άμυ­νας, Εξω­τε­ρι­κών και Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη κατέ­θε­σαν οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ­Πα­φί­λης Θανά­σης, Δελής Γιάν­νης, Κομνη­νά­κα Μαρία, Παπα­να­στά­σης Νίκος και Στολ­τί­δης Λεωνίδας.

Συγκε­κρι­μέ­να, στην Ερώ­τη­ση αναφέρεται:

«Μετά τη συγκέ­ντρω­ση μετα­να­στών και προ­σφύ­γων στην περιο­χή του Έβρου, κυρί­ως στο Τελω­νείο Καστα­νιών, δημο­σιεύ­μα­τα στον έντυ­πο και ηλε­κτρο­νι­κό τύπο, έγρα­ψαν για την ανά­πτυ­ξη δρά­σης κάθε είδους ρατσι­στι­κών, εθνι­κι­στι­κών, ακρο­δε­ξιών και φασι­στι­κών αντι­λή­ψε­ων και ομά­δων, για την αντι­με­τώ­πι­ση άοπλων, απρο­στά­τευ­των, πει­να­σμέ­νων και εξα­θλιω­μέ­νων ανθρώ­πων. Στην περιο­χή του Έβρου έκα­ναν την εμφά­νι­σή τους παρα­κρα­τι­κές ομά­δες, οπλι­σμέ­νοι αυτό­κλη­τοι πολι­το­φύ­λα­κες. Κάνουν περι­πο­λί­ες, συλ­λαμ­βά­νουν και ξυλο­κο­πούν πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες. Ξυλο­κο­πή­θη­κε δημο­σιο­γρά­φος, μαζί με τους μετα­νά­στες και του κατέ­στρε­ψαν τον εξο­πλι­σμό του, για να μην απο­κα­λυ­φθεί η δρά­ση τους.

Επί­σης διά­φο­ρα άλλα παρα­κρα­τι­κά και φασι­στι­κά υπο­κεί­με­να, έκα­ναν την εμφά­νι­σή τους, καλυμ­μέ­νοι πίσω από συλ­λό­γους εφέ­δρων. Με περίσ­σιο θρά­σος εμφα­νί­στη­κε στην περιο­χή του Βόλου, ο επο­νο­μα­ζό­με­νος «Σύλ­λο­γος Κυνη­γών Λαθρο­με­τα­να­στών» και ανα­ζη­τού­σε μέλη για τον Έβρο.

Την περιο­χή του Έβρου, αλλά και τη Λέσβο επι­σκέ­φθη­καν οι ναζι­στές της Χρυ­σής Αυγής και φασί­στες από τη Γερ­μα­νία και την Αυστρία.

Ανη­συ­χία προ­κα­λεί ο εμπρη­σμός των εγκα­τα­στά­σε­ων εξυ­πη­ρέ­τη­σης προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, σε εγκα­τα­στά­σεις στη Σκά­λα Συκα­μιάς, οι επι­θέ­σεις σε εργα­ζό­με­νους Μη Κυβερ­νη­τι­κών Οργα­νώ­σε­ων, οι φθο­ρές και ο έλεγ­χος αυτο­κι­νή­των από ακρο­δε­ξιές ομάδες.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ έχει μεγά­λες ευθύ­νες διό­τι άφη­σε σκό­πι­μα ελεύ­θε­ρο το πεδίο για την ανά­πτυ­ξη της δρά­σης τέτοιων άθλιων και επι­κίν­δυ­νων παρα­κρα­τι­κών ομά­δων που δυσκο­λεύ­ουν ακό­μα και τις Ένο­πλες Δυνάμεις.

  • Η κυβέρ­νη­ση πρέ­πει να βάλει τέλος στην απα­ρά­δε­κτη δρά­ση αυτών των κάθε λογής επι­κίν­δυ­νων ομάδων.

 

  • Επί­σης με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης να στα­μα­τή­σει η παρου­σία και η απο­δο­χή φασι­στών και ναζι­στών μέσα στην Εθνοφυλακή.

 

  • Να καταρ­γη­θεί ο Κανο­νι­σμός του Δου­βλί­νου και η Κοι­νή Δήλω­ση ΕΕ — Τουρ­κί­ας, προ­κει­μέ­νου να απε­γκλω­βι­στούν οι χιλιά­δες πρό­σφυ­γες από τα ελλη­νι­κά νησιά και να οδη­γη­θούν στις χώρες που έχουν ως προορισμό.

 

  • Επί­σης η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργα­νώ­σουν δια­δι­κα­σί­ες υπο­βο­λής αιτή­σε­ων ασύ­λου μέσα στην Τουρ­κία στα σύνο­ρα με την Ελλά­δα και στα σύνο­ρα με τη Συρία και απευ­θεί­ας μετα­κί­νη­ση στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους, με πλή­ρη δια­σφά­λι­ση των δικαιω­μά­των τους.

Ερω­τώ­νται οι κ. υπουρ­γοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρ­νη­ση για το στα­μά­τη­μα της κατά­πτυ­στης και απα­ρά­δε­κτης δρά­σης όλων των φασι­στι­κών και παρα­κρα­τι­κών ομά­δων που δρουν στην περιο­χή του Έβρου και των νησιών;».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο