Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τον επικίνδυνο χαρακτήρα της συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις

Τον επι­κίν­δυ­νο χαρα­κτή­ρα της Ελλη­νο-Αμε­ρι­κα­νι­κής Συμ­φω­νί­ας για τις Στρα­τιω­τι­κές Βάσεις, που θα ανα­νε­ω­θεί κατά την επί­σκε­ψη του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ στην Αθή­να, ανα­δει­κνύ­ει η κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα του ΚΚΕ, μέσω Ερώ­τη­σης που κατέ­θε­σε στη Βου­λή, προς τους Υπουρ­γούς Εθνι­κής Άμυ­νας και Εξω­τε­ρι­κών. Την Ερώ­τη­ση υπο­γρά­φουν όλοι οι βου­λευ­τές του Κόμματος.

Παρα­θέ­του­με την Ερώτηση:

«Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ στα πλαί­σια του ”Στρα­τη­γι­κού Δια­λό­γου” με τις ΗΠΑ, που ξεκί­νη­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, προ­χω­ρά­ει σε πολυ­ε­τή ή αορί­στου χρό­νου ανα­νέ­ω­ση της Ελλη­νο-Αμε­ρι­κα­νι­κής Συμ­φω­νί­ας για τις στρα­τιω­τι­κές βάσεις, την ενί­σχυ­ση και την επέ­κτα­ση της.

Η συμ­φω­νία αυτή, η ”Συμ­φω­νία Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας” η οποία έχει ήδη ετοι­μα­στεί πίσω από τις πλά­τες του λαού και προ­βλέ­πε­ται να υπο­γρα­φεί με την επί­σκε­ψη του Αμε­ρι­κα­νού Υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Πομπέο στην Αθή­να, μετα­ξύ των άλλων, περιλαμβάνει :

  • Την ανα­βάθ­μι­ση της βάσης της Σού­δας που χρη­σι­μο­ποιεί ο Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κός ιμπε­ρια­λι­σμός για επι­θέ­σεις κατά χωρών και λαών της περιοχής.
  • Τις βάσεις που δημιούρ­γη­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ και συγκε­κρι­μέ­να, τις βάσεις Drones στη Λάρι­σα, αερο­πο­ρί­ας Στρα­τού στο Στε­φα­νο­βί­κειο και το λιμά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης που προ­ο­ρί­ζε­ται για τη συγκέ­ντρω­ση ΝΑΤΟι­κών δυνά­με­ων και την προ­ώ­θη­ση τους σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές αποστολές.

Σε συν­δυα­σμό με τα πάρα πάνω και­ρο­φυ­λα­κτεί ο κίν­δυ­νος για εγκα­τά­στα­ση πυρη­νι­κών όπλων στον Άραξο.

Στην πρά­ξη, η συμ­φω­νία αυτή μετα­τρέ­πει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο την Ελλά­δα σε ορμη­τή­ριο των πολε­μι­κών ιμπε­ρια­λι­στι­κών τυχο­διω­κτι­σμών, εμπλέ­κει βαθύ­τε­ρα τη χώρα και τον λαό μας σε πολύ μεγά­λους κιν­δύ­νους και έχει προ­κα­λέ­σει πανελ­λα­δι­κά ισχυ­ρές λαϊ­κές αντιδράσεις.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν κατα­τά­ξει την Ελλά­δα μετα­ξύ των “Κρα­τών Ανά­σχε­σης”, μαζί με το Ισρα­ήλ, την Πολω­νία και τη Ρου­μα­νία, στον αντα­γω­νι­σμό με τη Ρωσία.

Η χώρα μας έχει στο­χο­ποι­η­θεί και είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κές οι δηλώ­σεις Ρώσων και Ιρα­νών αξιω­μα­τού­χων πως θα στρέ­ψουν τους πυραύ­λους τους σε χώρες που φιλο­ξε­νούν Αμε­ρι­κά­νι­κες βάσεις, σε περί­πτω­ση που απει­λη­θούν οι χώρες τους.

Οι ισχυ­ρι­σμοί της κυβέρ­νη­σης και των κομ­μά­των του Ευρω­Α­τλα­ντι­κού τόξου πως η πρόσ­δε­ση της Ελλά­δας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εξα­σφα­λί­ζουν την ειρή­νη και την ασφά­λεια στην περιο­χή ή προ­στα­τεύ­ουν τη χώρα μας από την τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα, είναι αβά­σι­μες και ανιστόρητες.

Η Τουρ­κία ως ΝΑΤΟι­κή δύνα­μη κλι­μα­κώ­νει την επι­θε­τι­κό­τη­τα στο Αιγαίο και την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, αμφι­σβη­τεί και παρα­βιά­ζει τα σύνορα.

Με Ευρω­Α­τλα­ντι­κή ευθύ­νη επι­βλή­θη­κε η στρα­τιω­τι­κή δικτα­το­ρία στην Ελλά­δα και η τουρ­κι­κή κατο­χή στην Κύπρο που διαιω­νί­ζε­ται για 45 χρό­νια με ευθύ­νη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Το ΚΚΕ υπε­ρα­σπί­ζε­ται απο­φα­σι­στι­κά τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα και δου­λεύ­ει για την ανά­πτυ­ξη της κοι­νής πάλης των λαών, για την αμοι­βαία, επω­φε­λή συνερ­γα­σία, και απαιτεί:

Να καταγ­γελ­θεί τώρα η “Συμ­φω­νία Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας”, να κλεί­σει η βάση της Σού­δας και οι άλλες Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές στρα­τιω­τι­κές βάσεις.

Καμιά συμ­με­το­χή των ελλη­νι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές στο εξω­τε­ρι­κό, απο­δέ­σμευ­ση από τις λυκο­συμ­μα­χί­ες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ερω­τώ­νται οι κ. Υπουρ­γοί πως τοπο­θε­τεί­ται η κυβέρ­νη­ση στα πάρα πάνω και στην αυξα­νό­με­νη λαϊ­κή αντί­δρα­ση κατά της επι­κίν­δυ­νης Ελλη­νο-Αμε­ρι­κα­νι­κής συμ­φω­νί­ας για τις βάσεις».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο