Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΣΑΚ & ΔΗΠΑΚ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ: Απολογισμός μιας αγωνιστικής χρονιάς

ΕΣΑΚ & ΔΗΠΑΚ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
στη­ρί­ζε­ται από το Π.Α.ΜΕ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΕΝΤΟΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Στα­θε­ρή δέσμευ­ση για οργά­νω­ση αγω­νι­στι­κών κινητοποιήσεων 

που βγά­ζουν στο προ­σκή­νιο τους ίδιους τους εργαζόμενους 

και τις δικές τους ανάγκες!

Συνα­δέλ­φισ­σες –Συνά­δελ­φοι,

Τις τρα­γι­κές συνέ­πειες των 3 μνη­μο­νί­ων που ψήφι­σαν οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ με τους εκα­το­ντά­δες βάρ­βα­ρους εφαρ­μο­στι­κούς νόμους τους, τις βιώ­νου­με όλοι μας καθη­με­ρι­νά. Οι κυβερ­νή­σεις των παρα­πά­νω κομ­μά­των – υλο­ποιώ­ντας τις επι­τα­γές του κεφα­λαί­ου που επι­στρα­τεύ­ει ακό­μα και την εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση της Χρυ­σής Αυγής – θέλουν να γονα­τί­σουν αδια­μαρ­τύ­ρη­τα τα λαό του­λά­χι­στον ως το 2060 και βάλε!! Επει­δή πιστεύ­ου­με ακρά­δα­ντα ότι κανέ­νας αγώ­νας δεν πάει χαμέ­νος, παρά μόνο αυτός που δεν δίνε­ται, ορθώ­σα­με ανά­στη­μα με τις δυνά­μεις του ΠΑΜΕ, όλο το χρό­νο, για όλα τα προ­βλή­μα­τα, σε όλους τους χώρους. 

  • Από τις αρχές του 2018 αντι­στα­θή­κα­με με όλες μας τις δυνά­μεις στο νόμο που περιο­ρί­ζει το δικαί­ω­μα της απερ­γί­ας, καθώς κυβερ­νώ­ντες κι αφε­ντι­κά αντι­λαμ­βά­νο­νται την κρι­σι­μό­τη­τα αυτού του μεγά­λου όπλου των εργα­ζο­μέ­νων. Την ώρα που οι υπό­λοι­πες συν­δι­κα­λι­στι­κές δυνά­μεις και οι ηγε­σί­ες σε ΠΟΕΔΗΝ – ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ δεν έβρι­σκαν το λόγο να οργα­νώ­σουν κινη­το­ποί­η­ση των εργα­ζο­μέ­νων, στον Ευαγ­γε­λι­σμό τον έχου­με κάνει στην πρά­ξη ΑΝΕΝΕΡΓΟ! 

  • Μάλι­στα, συστη­μα­τι­κά όλο τον προη­γού­με­νο χρό­νο πρω­το­στα­τή­σα­με στο συντο­νι­σμό της δρά­σης του ΣΕΝΕ με άλλα σωμα­τεία υγειο­νο­μι­κών. Οργα­νώ­σα­με μεγά­λες συσκέ­ψεις σωμα­τεί­ων και επι­τρο­πές αγώ­να από δεκά­δες νοσο­κο­μεία και ται­ριά­ξα­με το βημα­τι­σμό μας για όλα τα καυ­τά προ­βλή­μα­τα υγειο­νο­μι­κών και ασθε­νών, με κορυ­φαίο αυτό των ελα­στι­κών σχέ­σε­ων εργα­σί­ας. Θα συνε­χί­σου­με την πρω­το­βου­λία από τα κάτω, κόντρα στις θεα­τρι­νί­στι­κες κινή­σεις της ηγε­σί­ας της ΠΟΕΔΗΝ, που χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τις γνω­στές μεθό­δους εκφυ­λι­σμού κάθε κινη­το­ποί­η­σης, θέλει να κρύ­ψει τη στρα­τη­γι­κή της σύμπλευ­ση με την κυβέρ­νη­ση, αφού μαζί ορκί­ζο­νται στους κανό­νες της ΕΕ και των επι­λο­γών του κεφαλαίου.

  • Απαι­τή­σα­με για τους εργο­λα­βι­κούς εργά­τες καθα­ριό­τη­τας στα­θε­ρή και μόνι­μη δου­λειά και καμιά από­λυ­ση. Η κυβέρ­νη­ση και η διοί­κη­ση τους προ­σέ­λα­βε τελι­κά για αρχι­κά για 11,5 μήνες (και στη συνέ­χεια, με παρά­τα­ση για ένα χρό­νο) και μετά τους ΑΠΟΛΥΕΙ (του χρό­νου τέτοιες μέρες). Την ίδια ώρα η βρώ­μι­κη και χυδαία ΣΥΡΙΖΑΙΚΗ προ­πα­γάν­δα κατη­γο­ρεί μπρο­στά στις καθα­ρί­στριες τους εκπρο­σώ­πους του ΠΑΜΕ για­τί ψήφι­σαν γι΄ αυτούς τους εργα­ζό­με­νους να είναι αορί­στου χρό­νου και να μην απο­λυ­θούν, όπως ψήφι­σε ΣΥΣΣΩΜΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ (συν­δι­κα­λι­στές – Διοί­κη­ση – κυβέρ­νη­ση). Συνά­δελ­φοι καθα­ρι­στές απο­μο­νώ­στε τους βρώ­μι­κους συκο­φά­ντες. Οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ σας εξευ­τέ­λι­σαν με την παρου­σία της Κού­νε­βα που απαί­τη­σε από σας να υπο­κλί­νε­στε στις νέες σχέ­σεις εκμε­τάλ­λευ­σης, αρνού­νται επί­μο­να να καθιε­ρώ­σουν το 8ωρο, σας πιέ­ζουν ασφυ­κτι­κά για περισ­σό­τε­ρη δου­λειά, σας τρο­μο­κρα­τούν καθη­με­ρι­νά, σας στε­ρούν στοι­χειώ­δη εργα­τι­κά δικαιώ­μα­τα, σας απο­λύ­ουν σε 12 μήνες και χύνουν δηλη­τή­ριο στις καθα­ρί­στριες ότι επει­δή το ΠΑΜΕ ζήτη­σε να γίνουν αορί­στου χρό­νου, αυτό είναι τάχα κακό για τους εργαζόμενους!!!! 

Συνά­δελ­φοι εκτός από τις δυσκο­λί­ες του έντι­μου κι ανυ­πο­χώ­ρη­του αγώ­να, έχου­με να αντι­με­τω­πί­σου­με και τους επαγ­γελ­μα­τί­ες του ψεύ­δους, της χει­ρα­γώ­γη­σης και της εκμε­τάλ­λευ­σης των εργα­ζο­μέ­νων. Πρέ­πει να απο­κα­λύ­πτου­με καθη­με­ρι­νά σε κάθε τίμιο συνά­δελ­φο ότι όταν οι κυβερ­νώ­ντες και τα δεκα­νί­κια τους συκο­φα­ντούν τους αγω­νι­στές, αυτό σημαί­νει λιγό­τε­ρα δικαιώ­μα­τα, απο­λύ­σεις, βούρ­δου­λα για εντατικοποίηση.

  • Για όλους τους άλλους εργο­λα­βι­κούς εργά­τες (τρα­πε­ζο­κό­μες, μάγει­ροι, τεχνι­κοί, security) απαι­τού­με το ίδιο: να φύγουν εδώ και τώρα κι από παντού οι εργο­λά­βοι, να μην απο­λυ­θεί κανείς, αντί­θε­τα να μονι­μο­ποι­η­θούν με πλή­ρη εργα­σια­κά – μισθο­λο­γι­κά — ασφα­λι­στι­κά — επι­στη­μο­νι­κά δικαιώ­μα­τα. Παρεμ­βή­κα­με κατ΄ επα­νά­λη­ψη στην εργο­λά­βο και στη Διοί­κη­ση για την έγκαι­ρη πλη­ρω­μή των τρα­πε­ζο­κό­μων και μαγείρων.

  • Δώσα­με σκλη­ρό αγώ­να ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, να μην απο­λυ­θεί κανέ­νας επι­κου­ρι­κός για­τρός ή άλλου κλά­δου, και κανείς από τους «ωφε­λού­με­νους» του ΟΑΕΔ. Έγκαι­ρα κινη­το­ποι­η­θή­κα­με μαζί με άλλα σωμα­τεία και στο Υπουρ­γείο και στα κεντρι­κά του ΟΑΕΔ, όταν οι άλλοι σφύ­ρι­ζαν αδιά­φο­ρα. Η λύση που δόθη­κε για επι­κου­ρι­κούς και ΟΑΕΔ φυσι­κά και δεν καλύ­πτει το αίτη­μα μας για στα­θε­ρή και μόνι­μη δου­λειά, όμως, ακό­μη κι οι κου­τσου­ρε­μέ­νες παρα­τά­σεις (με όλες τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις εξάρ­τη­σης που συνε­πά­γο­νται έτσι όπως γίνο­νται) – σε όσους δόθη­καν – είναι απο­τέ­λε­σμα της δικής μας πίε­σης και όχι κάποιας «μεγα­λο­ψυ­χί­ας» ή «φιλερ­γα­τι­κό­τη­τας» αυτών που κάνουν τα χατί­ρια της μεγα­λο­ερ­γο­δο­σί­ας και γεμί­ζουν την Ελλά­δα φονι­κές Αμε­ρι­κά­νι­κες βάσεις.

  • Ξεκι­νή­σα­με προ­σπά­θεια συντο­νι­σμού με τους ειδι­κευό­με­νους για­τρούς, κάνα­με δύο συσκέ­ψεις, διεκ­δι­κή­σα­με κίνη­τρα για να έρχο­νται ειδι­κευό­με­νοι στον Ευαγ­γε­λι­σμό, καταγ­γέλ­λου­με την επι­χει­ρού­με­νη «εφη­με­ρία τομέα», ανα­δεί­ξα­με το μεί­ζον αυτό θέμα στους υπουρ­γούς υγεί­ας. Αυτοί «σήκω­σαν τους ώμους» και δεν απάντησαν.

  • Οργα­νώ­σα­με συσκέ­ψεις για τα αμέ­τρη­τα θέμα­τα που αφο­ρούν το Νοσο­κο­μείο, τους εργα­ζό­με­νους και τους ασθε­νείς (χει­ρουρ­γεία, εργα­στή­ρια, ΤΕΠ, διοι­κη­τι­κοί κ.λπ.). Δεν υπήρ­ξε τμή­μα του νοσο­κο­μεί­ου – από τα μαγει­ρεία και τα πλυ­ντή­ρια – από τα εργα­στή­ρια και τις μονά­δες – από τα ΤΕΠ και τα νοση­λευ­τι­κά τμή­μα­τα – για το οποίο να μην τρέ­ξα­με ακού­ρα­στα, με ειλι­κρι­νές ενδια­φέ­ρον, άλλο­τε με απο­τέ­λε­σμα, άλλο­τε όχι, ανά­λο­γα με τη συμ­με­το­χή των εργα­ζο­μέ­νων. Δεν υπήρ­ξε ούτε προ­σω­πι­κό ζήτη­μα συνα­δέλ­φου στο οποίο να μην ανταποκριθήκαμε.

  • Απο­κα­λύ­ψα­με με ατρά­ντα­χτα στοι­χεία την εγκλη­μα­τι­κή πλέ­ον έλλει­ψη προ­σω­πι­κού, το γεγο­νός ότι ακό­μη κι όταν κι όπο­τε υλο­ποι­η­θεί η περί­φη­μη εξαγ­γε­λία για 1:1 απο­χω­ρή­σεις — προ­σλή­ψεις αυτό θα σημαί­νει ότι παίρ­νου­με «προί­κα» τα χιλιά­δες κενά (άνω των 45000) που υπάρ­χουν στα δημό­σια νοσο­κο­μεία. Ανα­δεί­ξα­με στα κατά­στα­ση φτώ­χειας που επέ­βα­λε στο Νοσο­κο­μείο για άλλη μια χρο­νιά, αλλά και για την επό­με­νη (2019) η πολι­τι­κή όλων των κυβερ­νή­σε­ων δια­χρο­νι­κά. Το ότι δίνο­νται κάποιες πιστώ­σεις και όχι επι­χο­ρή­γη­ση («αέρας» δηλα­δή) και κάποιες δωρε­ές (με το αζη­μί­ω­το … βέβαια!) δεν επαρ­κούν ούτε στο ελά­χι­στο για την κάλυ­ψη των ανα­γκών — λει­τουρ­γι­κών και μισθο­λο­γι­κών — του νοσο­κο­μεί­ου με συνέ­πεια να μην υπάρ­χουν κωδι­κοί για νέα υλι­κά, να καθυ­στε­ρεί επι­κίν­δυ­να η προ­μή­θειά τους ακό­μα και πέραν του 6μηνου.

  • Δώσα­με πολύ­μη­νο πολι­τι­κό, συν­δι­κα­λι­στι­κό και νομι­κό αγώ­να για τα ανα­δρο­μι­κά των για­τρών . ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ! Αν κινη­το­ποιού­μα­στε όλοι και τα ανα­δρο­μι­κά των για­τρών και των δώρων για όλο το προ­σω­πι­κό, το απο­τέ­λε­σμα θα ήταν σαφώς καλύ­τε­ρο. Το ίδιο ισχύ­ει και για το έστω φτω­χό-ανθυ­γιει­νό επί­δο­μα που διαρ­κώς απει­λεί­ται με περι­κο­πές και για τις συντά­ξεις. Το ποιοι κινη­το­ποιού­νται, το είδα­με εμφα­ντι­κά και στις κεντρι­κό­τε­ρες κινη­το­ποι­ή­σεις. Τρεις κι ο κού­κος στις συγκε­ντρώ­σεις των εργα­το­πα­τέ­ρων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με ανοι­χτή απερ­γο­σπα­σία, αντί­θε­τα πολ­λές ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΕΡΓΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ.

  • Αντα­πο­κρι­θή­κα­με άμε­σα στους πυρο­πα­θείς στην Ανα­το­λι­κή Αττι­κή με υλι­κή βοή­θεια και επί­σκε­ψη στα κέντρα υγεί­ας της περιο­χής. Συμ­βά­λα­με καί­ρια στη συγκέ­ντρω­ση αίμα­τος για τους πυρο­πα­θείς, για συνα­δέλ­φους του νοσο­κο­μεί­ου που το έχουν ανά­γκη καθώς και στις τακτι­κές αιμο­δο­σί­ες που οργα­νώ­νει το ΠΑΜΕ.

  • Με την επί­μο­νη και πρω­τό­βου­λη διά­θε­ση μας οργα­νώ­θη­καν από το ΣΕΝΕ πολι­τι­στι­κές εκδη­λώ­σεις (γιορ­τές, θεα­τρι­κά, επι­σκέ­ψεις σε μου­σεία και διή­με­ρη εκδρομή).

  • Για το μεί­ζον θέμα της κατά­στα­σης στην ψυχια­τρι­κή κλι­νι­κή, υλο­ποι­ή­σα­με την από­φα­σή μας για μηνυ­τή­ρια ανα­φο­ρά, συνε­χί­ζου­με τις παρεμ­βά­σεις, όμως η κατά­στα­ση με ελά­χι­στες εξαι­ρέ­σεις παρα­μέ­νει (με ευθύ­νη κυβέρ­νη­σης – διοί­κη­σης και εισαγ­γε­λέα πλέ­ον) ίδιο απα­ρά­δε­κτη και επι­κίν­δυ­νη. Όσο για τα «συντε­ταγ­μέ­να» όργα­να του κρά­τους – δικαιο­σύ­νη, υπουρ­γείο, ΔΥΠΕ, ΕΚΕΠΥ, Διοί­κη­ση, αρκέ­στη­καν στην άδι­κη τιμω­ρία ενός νοση­λευ­τή για να καλύ­ψουν τις κρα­τι­κές ευθύ­νες για το θάνα­το ασθε­νούς το 2010. Ούτε ένα ελά­χι­στο μέτρο για την ανα­κού­φι­ση του τμή­μα­τος δεν πήραν.

  • Από τις δυνά­μεις του ΠΑΜΕ έγι­ναν δεκά­δες παρεμ­βά­σεις για το απαρ­χαιω­μέ­νο εξο­πλι­σμό που κάθε τόσο χαλά­ει, για την ανά­γκη ανα­νέ­ω­σης, μάλι­στα, δεχθή­κα­με απει­λές για … ΕΔΕ, επει­δή απο­κα­λύ­ψα­με την πραγματικότητα. 

  • Η έγκαι­ρη μας παρέμ­βα­ση επι­τά­χυ­νε τη νοση­λεία ασθε­νών, όταν αυτοί περί­με­ναν πότε ο οποιοσ­δή­πο­τε υψη­λό­βαθ­μος παρά­γο­ντας θα υπέ­γρα­φε την προ­μή­θεια υλι­κού. Ταυ­τό­χρο­να, καταγ­γεί­λα­με απο­φα­σι­στι­κά το «φακε­λά­κι» , την ανι­σό­τι­μη μετα­χεί­ρι­ση ασθε­νών καθώς και την υφέρ­που­σα μερο­λη­πτι­κή συμπε­ρι­φο­ρά σε βάρος μετα­να­στών από «συνα­δέλ­φους» με χρυ­σαυ­γί­τι­κη αντίληψη.

  • Δια­τρα­νώ­νου­με συνε­χώς ότι δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει λει­τουρ­γία των νέων χει­ρουρ­γεί­ων και Ανά­νη­ψης Καρ­διο­χει­ρουρ­γη­μέ­νων και Νευ­ρο­χει­ρουρ­γη­μέ­νων ασθε­νών, δίχως νέο μόνι­μο προ­σω­πι­κό, όσες «δωρε­ές» σε εξο­πλι­σμό κι αν γίνουν.

  • Κατα­λυ­τι­κή ήταν η παρέμ­βα­ση των δυνά­με­ων του ΠΑΜΕ στο θέμα της «δωρε­άς» του Ι.Σ.Νιάρχος. Ο Πρω­θυ­πουρ­γός, οι υπουρ­γοί υγεί­ας και παι­δεί­ας συνυ­πέ­γρα­ψαν με το Ι.Σ.Ν. τον τεμα­χι­σμό του Ευαγ­γε­λι­σμού εκχω­ρώ­ντας κτή­ρια (Οίκος Αδελ­φών και Αδελ­φών Νοσο­κο­μων) στο ΕΚΠΑ για εγκα­τά­στα­ση Πανε­πι­στη­μια­κής Νοση­λευ­τι­κής Σχο­λής. Το σχέ­διο (κρυ­φά από τους εργα­ζό­με­νους) ήταν γνω­στό σε ευρείς κυβερ­νη­τι­κούς κύκλους και ΜΕΣΑ στον Ευαγ­γε­λι­σμό. Γι’αυτό δεν αντέ­δρα­σαν όταν δημο­σιεύ­σα­με το απα­ρά­δε­κτο ΦΕΚ. Ήταν ένο­χοι. Ζητού­σα­με επί­μο­να από το Μάρ­τιο του 2018 (μετά την υπο­γρα­φή στο Μαξί­μου) και σε κάθε συμ­βού­λιο, το τι υπε­γρά­φη. Σκό­πι­μα δεν υπήρ­ξε ενη­μέ­ρω­ση. Με τις έντο­νες παρεμ­βά­σεις του Σωμα­τεί­ου με πρω­το­βου­λία των εκλεγ­μέ­νων μελών της ΕΣΑΚ και της ΔΗΠΑΚ (ανα­κοι­νώ­σεις, συνέ­ντευ­ξη, παρέμ­βα­ση στους Υπουρ­γούς Υγεί­ας και στη Διοί­κη­ση του Ευαγ­γε­λι­σμού) η Διοί­κη­ση κυριο­λε­κτι­κά σύρ­θη­κε στην άπο­ψή μας να αξιο­ποι­η­θούν τα κτή­ρια αυτά για απο­κλει­στι­κή χρή­ση του Ευαγ­γε­λι­σμού που ασφυ­κτιά από χώρους. Είμα­στε σε επα­γρύ­πνη­ση να δού­με αν τελι­κά το Υπουρ­γείο Υγεί­ας και η Διοί­κη­ση θα υλο­ποι­ή­σουν αυτή την από­φα­ση ή θα έχου­με … παρεκτροπές.

Συνα­δέλ­φισ­σες και Συνάδελφοι,

Σ΄ αυτόν τον τιτά­νιο αγώ­να που κάνου­με καθη­με­ρι­νά, δεν έχου­με απλά και μόνο εκκω­φα­ντι­κές απου­σί­ες από τις άλλες παρα­τά­ξεις, που στις συνε­δριά­σεις ψηφί­ζουν «ναι» και στη πρά­ξη τίπο­τα. Φρο­ντί­ζουν ταυ­τό­χρο­να κάποιοι, ειδι­κά φιλο­κυ­βερ­νη­τι­κοί, να συκο­φα­ντούν τη δρά­ση του Σωμα­τεί­ου και του ΠΑΜΕ, να κάνουν χυδαί­ες προ­σω­πι­κές επι­θέ­σεις σε στε­λέ­χη μας ειδι­κά στο κου­τσο­μπο­λιό των μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και φυσι­κά, να καλ­λιερ­γούν την ηττο­πά­θεια και την υποταγή.

Γυρί­στε τους την πλάτη.

Όπως κάνα­τε και στις εκλο­γές για το Σωμα­τείο και για εκπρο­σώ­πους στη Διοί­κη­ση, που ανα­δεί­ξα­τε τις δυνά­μεις της ΕΣΑΚ και ΔΗΠΑΚ ενι­σχυ­μέ­νες, συνε­χί­στε να συσπει­ρώ­νε­στε και κινη­το­ποιεί­στε με το ΠΑΜΕ. Για μας ο απο­λο­γι­σμός, ο έλεγ­χος, η αυτο­κρι­τι­κή και η λογο­δο­σία στους εργα­ζό­με­νους είναι στα­θε­ρό στοι­χείο της στά­σης και της αντί­λη­ψής μας.

Καλή Χρο­νιά με αγώ­νες μαζι­κούς – απο­φα­σι­στι­κούς και νικηφόρους!

ΕΣΑΚ & ΔΗΠΑΚ Ευαγγελισμού

Δεκέμ­βρης 2018 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο