Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΣΣΔ: Εφαρμόζοντας το 1929 (!) το πενθήμερο…

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Τα τελευ­ταία χρό­νια στην Ελλά­δα, και γενι­κό­τε­ρα στον καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο, οι εργα­σια­κές σχέ­σεις (οκτά­ω­ρο, υπε­ρω­ρί­ες, όρια συντα­ξιο­δό­τη­σης) και τα όποια ενα­πο­μεί­να­ντα εργα­τι­κά δικαιώ­μα­τα στην εργα­σία, τα οποία κατα­κτή­θη­καν με αγώ­νες, θυσί­ες και αίμα καταρ­γού­νται, από τις αστι­κές τάξεις και τους πολι­τι­κούς τους εκπροσώπους.

Ταυ­τό­χρο­να δυνα­μώ­νει κάθε είδους προ­σπά­θεια συκο­φά­ντη­σης του σοσια­λι­σμού που γνω­ρί­σα­με, των επι­τευγ­μά­των του και σε επί­πε­δο εργα­σια­κών σχέ­σε­ων ως απο­τέ­λε­σμα της κατάρ­γη­σης ανθρώ­που- από άνθρω­πο. Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα όμως είναι «πει­σμα­τά­ρι­κη» και κυρί­ως τελεί­ως διαφορετική…

Στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (30/9/1929 σελ. 4) δια­βά­ζου­με την παρα­κά­τω είδης, χωρίς περαι­τέ­ρω σχολιασμό:

« Μόσχα. 29 Σεπτεμ­βρί­ου. (Πρακτ. Τας).- Το Κεντρι­κόν Συμ­βού­λιον των Συν­δι­κά­των των Εργα­τών και το Επι­τρο­πά­τον της Εργα­σί­ας απε­φάν­θη­σαν υπέρ της πεν­θη­μέ­ρου εβδο­μά­δος, εις την οποί­αν η πέμ­πτη ημέ­ρα θα είναι αφιε­ρω­μέ­νη εις την ανάπαυσιν.

Όλαι αι ημέ­ραι ανα­παύ­σε­ως αίτι­νες συμπί­πτουν με θρη­σκευ­τι­κάς εορ­τάς καταρ­γού­νται . Αι επι­χει­ρή­σεις όλαι θα εργά­ζω­νται αδια­λεί­πτως καθ’ όλην την διάρ­κειαν του έτους, εξαι­ρέ­σει των πέντε επα­να­στα­τι­κών εορ­τών, της 22ας Ιανουα­ρί­ου ημέ­ρας του θανά­του του Λένιν και της σφα­γής των εργα­τών εν Πετρο­πό­λει, την 9ην Ιανουα­ρί­ου 1908.

Επί­σης την 1ην και 2αν Μαϊ­ου και την 7ην και 8ην Νοεμ­βρί­ου. Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι δια της νέας εβδο­μά­δας της αδια­λεί­πτου εργα­σί­ας η παρα­γω­γή θα αυξη­θή κατά 20 %.
Από της Τρί­της, 1ης Οκτω­βρί­ου, θα εισα­χθή εις τας πλεί­στας των βιο­μη­χα­νιών το νέον σύστημα.»
Εδώ απλά να σημειώ­σου­με και τα εξής:

Στις 26 Αυγού­στου 1929, το Συμ­βού­λιο των Λαϊ­κών Επι­τρο­πών της ΕΣΣΔ, κατό­πιν εισή­γη­σης του Στά­λιν, ενέ­κρι­νε ψήφι­σμα σχε­τι­κά με τη μετα­φο­ρά επι­χει­ρή­σε­ων και ιδρυ­μά­των σε συνε­χή παρα­γω­γή. Την άνοι­ξη του 1930 εισή­χθη ένα ενιαίο ημε­ρο­λό­γιο παραγωγής.

Από δω και στο εξής, κάθε εβδο­μά­δα απο­τε­λού­νταν από πέντε ημέ­ρες, με τις ημέ­ρες να χωρί­ζο­νται σε πέντε ομά­δες, το όνο­μά τους από τα χρώ­μα­τα (κίτρι­νο, ροζ, κόκ­κι­νο, μοβ, πρά­σι­νο). Το προ­σω­πι­κό οποιασ­δή­πο­τε επι­χεί­ρη­σης χωρί­στη­κε σε πέντε μέρη από έναν ίσο αριθ­μό εργα­ζο­μέ­νων — και για κάθε μέρος, μια από τις “έγχρω­μες” ημέ­ρες που του δόθη­καν έγι­νε αργία. Δηλα­δή, σε γενι­κές γραμ­μές, οι επι­χει­ρή­σεις εργά­ζο­νταν χωρίς λίγες μέρες μακριά — τελι­κά, κάθε μέρα το 80% των εργα­ζο­μέ­νων έπρε­πε να εργά­ζο­νται, ενώ το 20% αναπαύεται.

Το έτος συνί­στα­το σε 72 πέντε ημέ­ρες και 360 εργά­σι­μες ημέ­ρες. Άλλες πέντε μέρες παρα­χω­ρή­θη­καν για γενι­κές αργί­ες: την Ημέ­ρα του Λένιν (για κάποιο λόγο, γιορ­τά­στη­κε στις 22 Ιανουα­ρί­ου, την ημέ­ρα μετά το θάνα­το, αντί για τα γενέ­θλια του ηγέ­τη), δύο Εργα­τι­κές Ημέ­ρες (1 και 2 Μαΐ­ου) Νοεμ­βρί­ου Στα ημε­ρο­λό­για αυτές τις μέρες σημειώ­θη­καν κόκ­κι­να αστέρια.
Επί­ση­μα, η μεταρ­ρύθ­μι­ση του ημε­ρο­λο­γί­ου εισή­χθη από την 1η Ιανουα­ρί­ου 1930, αλλά στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα πολ­λές επι­χει­ρή­σεις άλλα­ξαν σε συνε­χή πεν­θή­με­ρη εβδο­μά­δα πριν από το χρο­νο­διά­γραμ­μα — από την 1η Οκτω­βρί­ου 1929.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο