Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών: Από τις διαδικαστικές λαθροχειρίες στη νοσηρή ρυπαρότητα

Τη θέση τους να μην εντα­χθεί η Εται­ρεία Ελλή­νων Σκη­νο­θε­τών (ΕΕΣ) στην Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Θεά­μα­τος Ακρο­ά­μα­τος (ΠΟΘΑ) εκφρά­ζουν σε κεί­με­νό τους σκηνοθέτες.

Το κεί­με­νο έχει ως εξής:

«Στους μαζι­κούς φορείς, όπως η Εται­ρία Ελλή­νων Σκη­νο­θε­τών, είναι αυτο­νό­η­τη η εμφά­νι­ση δια­φο­ρε­τι­κών από­ψε­ων, αντι­πα­ρα­θέ­σε­ων που σε τελι­κή ανά­λυ­ση έχουν πολι­τι­κό περιε­χό­με­νο, ακό­μα και κάθε­των δια­φω­νιών σε μικρά ή μεγά­λα ζητήματα.

Τέτοια κάθε­τη δια­φω­νία είναι και αυτή που έχει ανα­κύ­ψει με τις ευτε­λείς μεθο­δεύ­σεις του Προ­έ­δρου και της πλειο­ψη­φί­ας του ΔΣ της ΕΕΣ, προ­κει­μέ­νου να εντά­ξουν (να “χώσουν” είναι ίσως πιο κατάλ­λη­λη λέξη στο πλαί­σιο τέτοιων μεθο­δεύ­σε­ων ) την ΕΕΣ στην ΠΟΘΑ, αλλοιώ­νο­ντας τον χαρα­κτή­ρα και τους στό­χους τόσο της ΠΟΘΑ ως εργα­τι­κού συν­δι­κά­του όσο και της ΕΕΣ ως επαγ­γελ­μα­τι­κού φορέα ανε­ξαρ­τή­τως εργα­σια­κών σχέ­σε­ων, όπως έχει ήδη καταγ­γεί­λει η παρά­τα­ξη της Δημο­κρα­τι­κής Ενό­τη­τας Σκη­νο­θε­τών: Μια ομό­φω­νη από­φα­ση ΓΣ της ΕΕΣ του 2019 για συμ­μα­χία με άλλους φορείς πλα­στο­γρα­φεί­ται σε επι­στο­λή προς της ΠΟΘΑ στις 29-10-2021 εμφα­νι­ζό­με­νη, με πλή­ρη περι­φρό­νη­ση προς την ουσία της ομο­φω­νί­ας, ως δήθεν από­φα­ση έντα­ξης της ΕΕΣ σε αυτήν… Κατό­πιν τα μέλη της ΕΕΣ καλού­νται σε έκτα­κτη ΓΣ στις 21/11/2021 προ­κει­μέ­νου να εγκρί­νουν ή να απορ­ρί­ψουν πρό­τα­ση έντα­ξης στην ΠΟΘΑ… Στη ΓΣ το θέμα της ημε­ρή­σιας διά­τα­ξης μετα­τρέ­πε­ται αυθαί­ρε­τα σε “επι­κύ­ρω­ση” της ανύ­παρ­κτης από­φα­σης του 2019… Τέλος, η ΓΣ — ενώ έχουν απο­χω­ρή­σει μια σει­ρά μελών προ­κει­μέ­νου να μη νομι­μο­ποι­ή­σουν τη λαθρο­χει­ρία — “επι­κυ­ρώ­νει” με μια ανυ­πό­στα­τη από­φα­ση του 2021 την ανύ­παρ­κτη από­φα­ση του 2019…

Κι αν ως εδώ  δεν έχου­με να κάνου­με παρά με τη “συνή­θη” αντι­πα­ρά­θε­ση ανά­με­σα σε ιδιο­τε­λείς προ­σω­πι­κές επι­διώ­ξεις και πρα­κτι­κές κλί­κας από τη μια, και σε θέσεις αρχών από την άλλη, στη συνέ­χεια το ζήτη­μα απο­κτά δια­στά­σεις ανα­βαθ­μι­σμέ­νης νοσηρότητας:

Ένας αριθμός μελών της ΕΕΣ προσέφυγαν, “χωρίς αυταπάτες”, στη δικαιοσύνη προκειμένου να μπει φραγμός στις παραπάνω μεθοδεύσεις.

Στις 1-12-2021, κατά τη συζή­τη­ση του αιτή­μα­τος προ­σω­ρι­νής δια­τα­γής ενώ­πιον του δικα­στη­ρί­ου, ο Πρό­ε­δρος ως εκπρό­σω­πος της ΕΕΣ προ­έ­βη δια των πλη­ρε­ξου­σί­ων δικη­γό­ρων του σε χαρα­κτη­ρι­σμούς “άλλων επο­χών” απο­κα­λώ­ντας τα μέλη της ΕΕΣ που προ­σέ­φυ­γαν στη δικαιο­σύ­νη “εξτρε­μι­στές”, “ταρα­χο­ποιά στοι­χεία”, “κομ­μου­νι­στάς”, μη παρα­λεί­πο­ντας λεκτι­κή επί­θε­ση ακό­μη και κατά του δικη­γό­ρου των αιτού­ντων με νύξεις για την ”ταρα­χο­ποιό δρα­στη­ριό­τη­τα” του… πατέ­ρα του, γυρί­ζο­ντας μας στην επο­χή των ”φακέ­λων” που δια­τη­ρού­σαν και χρη­σι­μο­ποιού­σαν οι διά­φο­ρες κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες και μηχανισμοί.

Ο (με απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη του Προ­έ­δρου της ΕΕΣ ως εκπρο­σώ­που της ενώ­πιον των δικα­στι­κών αρχών) ξεπε­σμός στη ρυπα­ρό­τη­τα που σημα­το­δο­τεί­ται με αυτού του είδους την ορο­λο­γία, νοο­τρο­πία και πρα­κτι­κή, δεν απο­τε­λεί παρά τον καρ­πό μιας κατά­στα­σης που σιω­πη­ρά βιώ­νει τα τελευ­ταία χρό­νια η ΕΕΣ, καθώς ο Πρό­ε­δρός της (με τη συναί­νε­ση προ­φα­νώς της πλειο­ψη­φί­ας του ΔΣ) έχει επι­λέ­ξει τη στε­λέ­χω­ση του νομι­κού του συμ­βου­λί­ου με τον κ. Θοδω­ρή Δρα­βίλ­λα, διοι­κη­τή της ΕΥΠ από τις 19–7‑2012 ως τις 30–1‑2015, αλλά και νυν Πρό­ε­δρο ΔΣ του ”Κέντρου Μελε­τών Ασφα­λεί­ας” (ΚΕΜΕΑ) που λει­τουρ­γεί υπό την επο­πτεία του Υπουρ­γεί­ου ΠΡΟ.ΠΟ.

Ήδη, άλλω­στε, στις 21-11-2021 η έκτα­κτη ΓΣ της ΕΕΣ ανέ­χτη­κε τον πρώ­ην διοι­κη­τή της ΕΥΠ και νυν Πρό­ε­δρο ΔΣ του ΚΕΜΕΑ να παρα­δί­δει ”συν­δι­κα­λι­στι­κά μαθή­μα­τα” στο πλαί­σιο τής κατά παραγ­γε­λία του Προ­έ­δρου νομι­κής του γνω­μά­τευ­σης σχε­τι­κά με την έντα­ξη της ΕΕΣ στην ΠΟΘΑ.

Εν προ­κει­μέ­νω, οι στό­χοι της δρα­στη­ριό­τη­τας του πρώ­ην διοι­κη­τή της ΕΥΠ (και νυν Προ­έ­δρου ΔΣ ΚΕΜΕΑ) θα μπο­ρού­σαν να χαρα­κτη­ρι­στούν ”δική του υπό­θε­ση” που καταρ­χήν δεν μας αφο­ρά. Αυτό όμως που μας αφο­ρά, είναι η ασυγ­χώ­ρη­τη επι­λο­γή του Προ­έ­δρου της ΕΕΣ κ. Χάρη Παπα­δό­που­λου και της πλειο­ψη­φί­ας του ΔΣ, να έχει τοπο­θε­τή­σει ως νομι­κό σύμ­βου­λο του συλ­λο­γι­κού μας οργά­νου ένα πρό­σω­πο με τη συγκε­κρι­μέ­νη ”ανε­ξί­τη­λη” ιδιό­τη­τα, η επι­λο­γή του να διευ­κο­λύ­νει την άμε­ση ανά­μι­ξη ενός προ­σώ­που με αυτήν την ιδιό­τη­τα σε δια­δι­κα­σί­ες μαζι­κών φορέ­ων όπως η ΕΕΣ και κατ’ επέ­κτα­ση στο ίδιο το συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα των εργα­ζο­μέ­νων, αφού — ακό­μη και με ανύ­παρ­κτες και ανυ­πό­στα­τες απο­φά­σεις — η ΕΕΣ προ­χω­ρά προς το παρόν στην έντα­ξή της στην ΠΟΘΑ…

Απέ­να­ντι σε αυτή την ασυγ­χώ­ρη­τη επι­λο­γή του Προ­έ­δρου της ΕΕΣ θα ήταν ασυγ­χώ­ρη­τη η δια­τή­ρη­ση της οποιασ­δή­πο­τε ανοχής.

Απο­τε­λεί ευθύ­νη όλων των μελών της ΕΕΣ να μην επι­τρέ­ψουν σε αυτόν τον ξεπε­σμό να κατα­στεί χαρα­κτη­ρι­στι­κό του ιστο­ρι­κού φορέα των Ελλή­νων σκη­νο­θε­τών και έμπρα­κτα να τον ακυ­ρώ­σουν μαζί με όλες τις μεθο­δεύ­σεις και εκβια­στι­κές πρα­κτι­κές του Προ­έ­δρου και της πλειο­ψη­φί­ας του ΔΣ που μετα­τρέ­πουν την ΕΕΣ σε ”τσι­φλί­κι” ιδιο­τε­λών επι­διώ­ξε­ων ενός προ­σώ­που και των συν αυτώ».

Το κεί­με­νο υπο­γρά­φουν οι: Αντω­νο­πού­λου Θαλασ­σιά, Βάκ­κας Κώστας, Βαρ­δα­ρός Λεω­νί­δας, Γερα­σι­μί­δου Ελέ­νη, Γραμ­μα­τι­κού Θεο­δο­σία, Διδυ­μιώ­της Γιώρ­γος, Κομη­νέ­ας Τζα­νέ­τος, Κουά­ντας Αλέ­ξης, Κού­νης Στέ­φα­νος, Μαρα­γκου­δά­κης Αγης, Μον­δέ­λος Στέ­φα­νος, Σήφης Στά­μου, Σπυ­ρό­που­λος Θανά­σης, Στα­μα­τό­που­λος Κώστας, Φιλιού­σης Κοσμάς, Φιλιού­σης Κώστας.

Ψήφισμα ΔΑΣ — ΠΟΘΑ

Σε ψήφι­σμά της η ΔΑΣ στην ΠΟΘΑ σημειώ­νει: «Υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε το χαρα­κτή­ρα της Ομο­σπον­δί­ας μας. Καταγ­γέλ­λου­με τις μεθο­δεύ­σεις για την αλλοί­ω­ση του συν­δι­κα­λι­στι­κού εργα­τι­κού χαρα­κτή­ρα της ΠΟΘΑ.

Η αντι­πα­ρά­θε­ση για τη δια­μόρ­φω­ση των συσχε­τι­σμών στο νέο ΔΣ δεν μπο­ρεί να φτά­νει στο σημείο να παρα­βιά­ζει το Κατα­στα­τι­κό της ΠΟΘΑ, τις βασι­κές αρχές του συν­δι­κα­λι­στι­κού κινήματος.

Οι προ­σπά­θειες πλα­στο­γρα­φί­ας απο­φά­σε­ων, υπο­τι­μά τα μέλη των Σωμα­τεί­ων μας και συνο­λι­κά τη δρά­ση και το κύρος των συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ών μας και δεν πρέ­πει να γίνουν απο­δε­κτές. Η ΕΕΣ, έχο­ντας να κάνει συνέ­λευ­ση από το 2019, προ παν­δη­μί­ας, ισχυ­ρί­ζε­ται ότι τότε ήθε­λε να μπει στην ΠΟΘΑ, χωρίς που­θε­νά να είναι δια­τυ­πω­μέ­νο ή αποφασισμένο.

Σημειώ­νου­με πως η ΕΕΣ, όχι απλά περι­λαμ­βά­νει και κάποιους εργο­δό­τες στο μητρώο της, όχι απλά είναι σύλ­λο­γος επαγ­γελ­μα­τιών κι όχι εργα­τι­κό σωμα­τείο, αλλά έχει στην ιδιο­κτη­σία της, η ίδια, εται­ρία παρα­γω­γής (στο όνο­μα του προ­ε­δρεί­ου), η οποία  ανα­λαμ­βά­νει να εκτε­λεί παρα­γω­γές της Κρα­τι­κής Τηλε­ό­ρα­σης και μισθώ­νει, η ίδια, μέλη άλλων σωμα­τεί­ων που είναι μέλη της ΠΟΘΑ, ως εργα­ζό­με­νούς της! Ποιο πρω­το­βάθ­μιο συν­δι­κα­λι­στι­κό σωμα­τείο άρα­γε το κάνει αυτό;

Επι­προ­σθέ­τως, αυτός που πρω­τα­γω­νι­στεί σε όλη αυτή την προ­σπά­θεια είναι ο ίδιος ο νομι­κός σύμ­βου­λος της ΕΕΣ, ο οποί­ος ήταν πρώ­ην Διοι­κη­τής της ΕΥΠ έως το 2015, νυν πρό­ε­δρος του ΔΣ του ”Κέντρου Μελε­τών Ασφα­λεί­ας” και σύμ­βου­λος σε πολ­λές καί­ριες θέσεις και υποθέσεις.

Δε μιλάμε συνεπώς απλά για μία αλλοίωση του καταστατικού της ομοσπονδίας, αλλά ότι επιχειρείται μια σοβαρή παρέμβαση στον ίδιο το χαρακτήρα της Ομοσπονδίας.

Το ζήτη­μα που τίθε­ται, δεν είναι αν θα εγκρί­νου­με στο συνέ­δριό μας, μετά από τους μεγα­λειώ­δεις αγώ­νες που κάνα­με, απλώς κάποιους ”ξαφ­νι­κούς” αντι­προ­σώ­πους από ένα φορέα που δεν είναι σωματείο.

Δε μιλά­με για αντι­προ­σώ­πους, αλλά για ένα στη­μέ­νο μηχα­νι­σμό που θέλει να ”φορε­θεί” στην Ομο­σπον­δία μας.

Καλού­με όλα τα σωμα­τεία και τους αντι­προ­σώ­πους να μην υπο­κύ­ψουν σε εκβια­σμούς, να μην υπο­βαθ­μί­σουν αυτές τις εξε­λί­ξεις, να μην αθω­ώ­σουν αυτές τις μεθο­δεύ­σεις, να μη ”λερώ­σου­με” τους αγώ­νες που κάναμε».

Εκδόσεις Ατέχνως Atexnos click 2

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο