Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ετυμηγορία για τη Χρυσή Αυγή: Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί μέχρι τη λήξη της δίκης — Τι προβλέπεται για τις ποινές

Το “ναι” ή το “όχι” του δικα­στη­ρί­ου στην κατη­γο­ρία της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης που ανα­μέ­νε­ται να ακου­στεί την Τετάρ­τη το πρωί θα κρί­νει και τις δικα­σί­μους που θα απαι­τη­θούν μέχρι να κηρυ­χθεί η λήξη της δίκης.

Αν η ετυ­μη­γο­ρία του Τρι­με­λούς Εφε­τεί­ου Κακουρ­γη­μά­των για το κομ­βι­κής σημα­σί­ας αδί­κη­μα της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, που αφο­ρά 65 από τους 68 κατη­γο­ρού­με­νους, καθώς τρεις δικά­ζο­νται μόνο για πλημ­με­λή­μα­τα, είναι “ενο­χή” τότε εκτι­μά­ται πως θα απαι­τη­θούν έως και τέσ­σε­ρις δικά­σι­μοι για την ολο­κλή­ρω­ση της δια­δι­κα­σί­ας έκδο­σης απόφασης.

Αν η κρί­ση των δικα­στών είναι “αθώ­ω­ση” τότε ο χρό­νος για την ολο­κλή­ρω­ση της δίκης θα είναι σημα­ντι­κά πιο σύντο­μος αφού θα τεθούν υπό κρί­ση οι 24 κατη­γο­ρού­με­νοι που τους απο­δί­δο­νται η δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα, η επί­θε­ση στους Αιγύ­πτιους αλιερ­γά­τες και η επί­θε­ση στο ΠΑΜΕ.

Σε κάθε περί­πτω­ση το δικα­στή­ριο πρό­κει­ται να συνε­δριά­ζει ως αργά το από­γευ­μα ή και το βρά­δυ κάθε ημέ­ρα, ώστε κάθε ενό­τη­τα της δια­δι­κα­σί­ας να μπο­ρεί να ολο­κλη­ρώ­νε­ται μέσα σε μία δικάσιμο.

Οι κατη­γο­ρού­με­νοι έχουν δικαί­ω­μα να μην παρί­στα­νται στο ακρο­α­τή­ριο, γεγο­νός που γεν­νά προ­βλη­μα­τι­σμό σε περί­πτω­ση που είναι από­ντες και η από­φα­ση είναι επί της ενο­χής τους. Σύμ­φω­να με το νέο Ποι­νι­κό Κώδι­κα το δικα­στή­ριο δεν έχει δικαί­ω­μα να δια­τά­ξει την προ­σα­γω­γή και κρά­τη­ση τους μέχρι την έκδο­ση της τελι­κής από­φα­σης, κάτι που ίσχυε παλαιό­τε­ρα ώστε να προ­λαμ­βά­νο­νται περι­πτώ­σεις φυγόποινων.

Πώς θα αναγνωστεί η απόφαση

Το δικα­στή­ριο πιθα­νό­τα­τα θα ανα­γνώ­σει την από­φα­σή του επί της ενο­χής για κάθε υπό­θε­ση ξεχω­ρι­στά με πρώ­τη τη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα, δεύ­τε­ρη την επί­θε­ση στους Αιγύ­πτιους αλιερ­γά­τες, τρί­τη την επί­θε­ση στο ΠΑΜΕ και κατό­πιν την εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση και τη διεύ­θυν­ση της. Με αυτήν τη σει­ρά άλλω­στε εξε­τά­στη­καν οι υπο­θέ­σεις και κατά την απο­δει­κτι­κή δια­δι­κα­σία. Έτσι θα ανα­κοι­νώ­νει για καθέ­να από τους κατη­γο­ρού­με­νους της κάθε υπό­θε­σης την κρί­ση του επί της ενο­χής του ή μη καθώς και για την κατη­γο­ρία που του αποδίδει.

Σε περί­πτω­ση μειο­ψη­φί­ας (2 προς 1) το δικα­στή­ριο θα ανα­κοι­νώ­νει και την γνώ­μη που δια­τύ­πω­σε το μέλος που μειο­ψή­φη­σε με την κρί­ση των συνα­δέλ­φων του.

Μετά την ανα­κοί­νω­ση της από­φα­σης επί της ενο­χής, θα λάβει τον λόγο η υπε­ρά­σπι­ση των κατη­γο­ρου­μέ­νων, όσων κρί­νο­νται ένο­χοι, για να αιτη­θεί την ανα­γνώ­ρι­ση ελα­φρυ­ντι­κών. Συνο­λι­κά οι συνή­γο­ροι που αγό­ρευ­σαν τελι­κά στη δίκη, ήταν 45 από τους περί­που 100 δηλω­θέ­ντες στην έναρ­ξη. Η “μάχη των ελα­φρυ­ντι­κών” είναι από τις πιο σημα­ντι­κές για τους υπε­ρα­σπι­στές κάθε κατη­γο­ρού­με­νου καθώς από αυτήν κρί­νε­ται η τύχη των κατα­δι­κα­σθέ­ντων. Έτσι ανα­μέ­νε­ται να δοθεί αρκε­τός χρό­νος για την ανά­πτυ­ξη των θέσε­ων της υπε­ρά­σπι­σης για τις ελα­φρυ­ντι­κές περι­στά­σεις που θα αιτη­θούν στο δικαστήριο.

Η Πολι­τι­κή Αγω­γή δεν έχει δικαί­ω­μα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.

Ελαφρυντικά, ανακοίνωση ποινών και το θέμα της αναστολής έκτισης ποινών

Μετά την ολο­κλή­ρω­ση των αγο­ρεύ­σε­ων των συνη­γό­ρων υπε­ρά­σπι­σης λαμ­βά­νει τον λόγο η εισαγ­γε­λέ­ας η οποία υπο­βά­λει στο δικα­στή­ριο την πρό­τα­ση της επί των ελα­φρυ­ντι­κών εξει­δι­κεύ­ο­ντας για κάθε κατηγορούμενο.

Ακολουθούν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης.

Το δικα­στή­ριο στη συνέ­χεια απο­σύ­ρε­ται σε διά­σκε­ψη και επα­νέρ­χε­ται για να ανα­κοι­νώ­σει αν ανα­γνω­ρί­ζει ποια και σε ποιους ελα­φρυ­ντι­κά. Το δικα­στή­ριο δεν δεσμεύ­ε­ται σε ανα­γνώ­ρι­ση “σύν­νο­μου βίου” μόνο από την ύπαρ­ξη καθα­ρού ποι­νι­κού μητρώ­ου. Να σημειω­θεί ότι κάποιοι εκ των κατη­γο­ρου­μέ­νων έχουν κατα­δί­κες, επί το πλεί­στον τελε­σί­δι­κες για άλλες υπο­θέ­σεις. Δύο κατη­γο­ρού­με­νοι έχουν αμε­τά­κλη­τη κατα­δί­κη για τη δολο­φο­νία του εργά­τη Σαχ­ζάτ Λουκμάν

Μετά τα ελα­φρυ­ντι­κά η εισαγ­γε­λέ­ας θα υπο­βά­λει την πρό­τα­ση της επί των ποι­νών, ακο­λου­θεί η υπε­ρά­σπι­ση και τελι­κά το δικα­στή­ριο μετά από διά­σκε­ψη ανα­κοι­νώ­νει τις ποι­νές και τις συγ­χω­νεύ­σεις ποινών.

Οι κατη­γο­ρού­με­νοι που θα κρι­θούν ένο­χοι για τις τρεις πρώ­τες υπο­θέ­σεις, οι οποί­οι είναι 24, και εφό­σον η κρί­ση του δικα­στη­ρί­ου δεχθεί την ενο­χή τους όπως εισά­γε­ται με το παρα­πεμ­πτι­κό βού­λευ­μα, είναι αντι­μέ­τω­ποι με πρό­σκαι­ρες καθείρ­ξεις το ύψος των οποί­ων θα κρι­θεί από τα ελα­φρυ­ντι­κά που θα δεχθεί το δικα­στή­ριο. Από αυτούς ο Γιώρ­γος Ρου­πα­κιάς αν δεν του ανα­γνω­ρι­στεί ελα­φρυ­ντι­κό θα βρε­θεί αντι­μέ­τω­πος με την ποι­νή ακό­μη και των ισοβίων.

Οι κατη­γο­ρού­με­νοι έχουν δικαί­ω­μα έφε­σης για κάθε κατα­δί­κη που είναι άνω των 2 ετών.

Οι ποινές για εγκληματική οργάνωση

Κατη­γο­ρού­με­νοι για εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση είναι συνο­λι­κά 65.

Από αυτούς 45 κατη­γο­ρού­νται για έντα­ξη (με 20 εξ αυτών να είναι μόνο για αυτήν την κατη­γο­ρία κατηγορούμενοι).

Για διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης κατη­γο­ρού­νται 20 άτο­μα, δηλα­δή οι 18 πρώ­ην βου­λευ­τές του κόμ­μα­τος καθώς και οι πυρη­νάρ­χες Νίκαιας και Περά­μα­τος. Από τους 20 οι 18 έχουν μόνο αυτήν την κατηγορία.

Το πλαί­σιο ποι­νών, με βάση τις ευμε­νέ­στε­ρες συν­θή­κες του νέου Ποι­νι­κού Κώδι­κα για την εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση είναι το εξής:

* Ποι­νή έντα­ξης: 5–10 χρό­νια (με ελα­φρυ­ντι­κό 1–5)

* Ποι­νή διεύ­θυν­σης: 5–15 χρό­νια (με ελα­φρυ­ντι­κό: 2–8)

Το κρίσιμο ζήτημα της αναστολής

Μετά την ανα­κοί­νω­ση των ποι­νών η δια­δι­κα­σία μπαί­νει στο πλέ­ον κρί­σι­μο θέμα, σε κάθε δίκη, που αφο­ρά την αναστο­λή ή όχι εκτέ­λε­σης της ποι­νής. Αν δηλα­δή οι δικα­στές θα κρί­νουν πως οι κατη­γο­ρού­με­νοι πρέ­πει να οδη­γη­θούν στη φυλα­κή ή αν θα αφε­θούν ελεύ­θε­ροι με ή χωρίς όρους.

Το λόγο λαμ­βά­νει πρώ­τη η εισαγ­γε­λέ­ας η οποία θα ειση­γη­θεί αν θα πρέ­πει να δοθεί και σε ποιους κατη­γο­ρού­με­νους ανα­στέλ­λου­σα δύνα­μη στην έφε­ση. Το δικα­στή­ριο αφού ακού­σει την υπε­ρά­σπι­ση και συσκε­φθεί θα ανα­κοι­νώ­σει αν και σε ποιους κατη­γο­ρού­με­νους θα δοθεί ανα­στο­λή στην έκτι­ση της ποι­νής και ποιοι κατη­γο­ρού­με­νοι θα οδη­γη­θούν στην φυλακή.

Η τελι­κή φάση της δια­δι­κα­σί­ας θα αφο­ρά τις απο­φά­σεις του δικα­στη­ρί­ου για άλλα θέμα­τα, όπως η από­δο­ση ή όχι κατα­σχε­θέ­ντων υλι­κών, η επι­στρο­φή ή όχι χρη­μα­τι­κών εγγυ­ή­σε­ων κ.ά.

Το δικα­στή­ριο με τον ισχύ­ο­ντα Κώδι­κα, δεν μπο­ρεί να επι­βάλ­λει στέ­ρη­ση πολι­τι­κών δικαιω­μά­των σε κατα­δι­κα­σθέ­ντες, καθώς καταρ­γή­θη­κε ως παρε­πό­με­νη ποι­νή. Έτσι και εφό­σον δεν υπάρ­χει αμε­τά­κλη­τη κατα­δί­κη, οι κατα­δι­κα­σθέ­ντες της Χρυ­σής Αυγής δεν στε­ρού­νται του δικαιώ­μα­τος του εκλέ­γε­σθαι και μπο­ρούν να κατέλ­θουν σε εκλο­γι­κές διαδικασίες.

Σε περί­πτω­ση ομό­φω­νης αθώ­ω­σης από την κατη­γο­ρία της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, η από­φα­ση θεω­ρεί­ται τελε­σί­δι­κη και δεν είναι εύκο­λο να προ­σβλη­θεί. Αν η αθώ­ω­ση είναι κατά πλειο­ψη­φία έχει δικαί­ω­μα να ασκή­σει έφε­ση ο προϊ­στά­με­νος της Εισαγ­γε­λέ­ας εντός 10ημέρου είτε αυτε­πάγ­γελ­τα (υπέρ του νόμου) είτε και μετά από αίτη­μα της Πολι­τι­κής Αγωγής.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο