Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευάλωτα στη σεξουαλική εκμετάλλευση τα παιδιά και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Έκθε­τα στον κίν­δυ­νο της σεξουα­λι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης έχουν αφή­σει τα παι­διά στην Ελλά­δα πολι­τι­κοί και κοι­νω­νι­κο-οικο­νο­μι­κοί παρά­γο­ντες, τα τελευ­ταία χρό­νια, όπως υπο­στη­ρί­ζει το διε­θνές δίκτυο κατά της σεξουα­λι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης των παι­διών, ECPAT, στη νέα ανα­φο­ρά ανα­σκό­πη­σης χώρας.

Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση της ΑΡΣΙΣ-Κοι­νω­νι­κής Οργά­νω­σης Υπο­στή­ρι­ξης Νέων και μέλους του ECPAT, “ υπερ­φορ­τω­μέ­νες και ανε­παρ­κείς κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες και δομές φιλο­ξε­νί­ας για την παι­δι­κή προ­στα­σία, οδη­γούν συχνά τα παι­διά να πρέ­πει να φρο­ντί­σουν μόνα για τον εαυ­τό τους και τα κατα­στούν ευά­λω­τα απέ­να­ντι σε θύτες σεξουα­λι­κών εγκλη­μά­των”. Ειδι­κά για τους ασυ­νό­δευ­τους ανή­λι­κους, τον Νοέμ­βρη του 2019 κατα­γρά­φη­καν συνο­λι­κά 5.162 παι­διά, εκ των οποί­ων τα 1.246 ζουν σε επι­σφα­λείς συν­θή­κες, βρί­σκο­νται διαρ­κώς σε κίνη­ση ή είναι άστεγα.
«Ως οργά­νω­ση που παρέ­χει κοι­νω­νι­κή στή­ρι­ξη σε παι­διά που έχουν περι­θω­ριο­ποι­η­θεί και θυμα­το­ποι­η­θεί, (μπο­ρού­με να πού­με πως) οι συνέ­πειες από την έλλει­ψη συνε­κτι­κών δομών υπο­στή­ρι­ξης είναι ολο­φά­νε­ρες. Είναι ζήτη­μα υψί­στης σημα­σί­ας να ανα­λά­βει άμε­σα η πολι­τεία την εύρε­ση βιώ­σι­μων λύσε­ων, με άξο­να το βέλ­τι­στο συμ­φέ­ρον του παι­διού», ανα­φέ­ρει η Βαλ­μπό­να Χυστού­να, υπεύ­θυ­νη Παι­δι­κής Προ­στα­σί­ας της ΑΡΣΙΣ.

Η ανα­φο­ρά του ECPAT κάνει μνεία σε έρευ­να που υπο­δει­κνύ­ει ότι ασυ­νό­δευ­τα παι­διά, ειδι­κά ανή­λι­κα αγό­ρια (τα οποία απο­τε­λούν τη συντρι­πτι­κή πλειο­νό­τη­τα του συνό­λου των ασυ­νό­δευ­των), έχουν κατα­φύ­γει στη σεξουα­λι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση του ίδιου τους του εαυ­τού, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρούν να πλη­ρώ­σουν για τρο­φή και στέ­γη ή να βρουν χρή­μα­τα για να συνε­χί­σουν το ταξί­δι τους εκτός της Ελλά­δας. Κινη­τά τηλέ­φω­να, εφαρ­μο­γές γνω­ρι­μιών και πλατ­φόρ­μες συνο­μι­λιών επι­τρέ­πουν στους σεξουα­λι­κούς παρα­βά­τες να έρθουν σε επα­φή με παι­διά και να τα εξα­να­γκά­σουν σε σεξουα­λι­κή εκμετάλλευση.

«Η Ελλά­δα έχει ακό­μη πολύ δρό­μο να κάνει σε σχέ­ση με τα μέτρα παι­δι­κής προ­στα­σί­ας: το 94% των ασυ­νό­δευ­των ανη­λί­κων είναι αγό­ρια και δεν τυγ­χά­νουν προ­τε­ραιο­ποί­η­σης σε πολ­λά προ­γράμ­μα­τα προ­στα­σί­ας», υπο­γραμ­μί­ζει στη σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση ο Mark Kavenagh, Επι­κε­φα­λής Έρευ­νας και Πολι­τι­κής στο ECPAT International.

Η ανα­φο­ρά σημειώ­νει επί­σης στοι­χεία που υπο­δει­κνύ­ουν ότι ξένοι του­ρί­στες ανα­ζη­τούν παι­διά μετα­νά­στες, με κάποιους από αυτούς να ταξι­δεύ­ουν απο­κλει­στι­κά για να τα συνα­ντή­σουν. Παρό­λα αυτά, σημειώ­νε­ται, υπάρ­χει περιο­ρι­σμέ­νη αντα­πό­κρι­ση από πλευ­ράς της κυβέρ­νη­σης και των αρχών δια­χεί­ρι­σης του­ρι­σμού για την απο­φυ­γή του κιν­δύ­νου σεξουα­λι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης στα ταξί­δια και τον τουρισμό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο