Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευθ. Λέκκας: Ως ένα βαθμό, εξελίσσεται ομαλά η μετασεισμική ακολουθία στη Σάμο

«Ως ένα βαθ­μό, η μετα­σει­σμι­κή ακο­λου­θία εξε­λίσ­σε­ται ομα­λά. Σε κάθε περί­πτω­ση όμως, ακό­μη κι αν εκδη­λω­θεί μία σει­σμι­κή δόνη­ση μεγα­λύ­τε­ρη των 5 έως και 5,5 Ρίχτερ, δεν θα έχει καμία επί­πτω­ση στον δομη­μέ­νο ιστό, δεδο­μέ­νου ότι η περιο­χή άντε­ξε έναν σει­σμό 30 φορές μεγαλύτερο».

Τα παρα­πά­νω δήλω­σε, μιλώ­ντας στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρα­κτο­ρεί­ου Ειδή­σε­ων «Πρα­κτο­ρείο 104,9 FM», ο καθη­γη­τής Δια­χεί­ρι­σης Φυσι­κών Κατα­στρο­φών του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών και πρό­ε­δρος του Οργα­νι­σμού Αντι­σει­σμι­κής Προ­στα­σί­ας, Ευθύ­μιος Λέκ­κας, ανα­φο­ρι­κά με την εξέ­λι­ξη του ισχυ­ρού σει­σμού μεγέ­θους 6,7 Ρίχτερ που σημειώ­θη­κε την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή στη Σάμο.

Ο κ. Λέκ­κας υπο­στή­ρι­ξε πως «η μετα­σει­σμι­κή ακο­λου­θία θα είναι μακρό­συρ­τη και θα διαρ­κέ­σει τις επό­με­νες εβδο­μά­δες, μήνες ακό­μη και χρό­νο. Μπο­ρούν να εκδη­λω­θούν σει­σμοί στον χρό­νο, αν και μικρότεροι».

Ο καθη­γη­τής συνέ­στη­σε στους κατοί­κους να τηρούν όλες τις βασι­κές οδη­γί­ες προ­στα­σί­ας, να απο­φεύ­γουν τα παλιά κτί­ρια και να μην κάθο­νται στις προ­σό­ψεις αυτών, τις από­το­μες πλα­γιές και να μην πηγαί­νουν στη θάλασ­σα την ώρα που εκδη­λώ­νε­ται τσουνάμι.

Ο κ. Λέκ­κας ανα­φέρ­θη­κε επί­σης ‑μετα­ξύ άλλων- στον αντι­σει­σμι­κό κανο­νι­σμό στην Ελλά­δα, λέγο­ντας ότι «είναι προ­ϊ­όν των Ελλή­νων επι­στη­μό­νων, από τους καλύ­τε­ρους στον κόσμο», ένας κανο­νι­σμός που «πραγ­μα­τι­κά προ­στα­τεύ­ει τον Έλλη­να πολίτη».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο