Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευρωεκλογές στον καπιταλιστικό “παράδεισο” και η ανηφόρα των Σουηδών κομμουνιστών

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Ο δρό­μος των κομμουνιστών

Το ΚΚ Σου­η­δί­ας συμ­με­τέ­χει για πρώ­τη φορά στις Ευρω­ε­κλο­γές από το 1994 που η Σου­η­δία έγι­νε μέλος της ΕΕ, επί ελλη­νι­κής προ­ε­δρί­ας με δια­πραγ­μα­τευ­τή τον τότε υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Πάγκα­λο και σε ρόλο μετα­φρα­στή τον ΓΑΠ!

Στο ψηφο­δέλ­τιό τους έχουν και Έλλη­να μετα­νά­στη, συν­δι­κα­λι­στή, τον Γιάν­νη Κωνστάντη.

Ο δρό­μος του κομ­μου­νι­στι­κού κόμ­μα­τος Σου­η­δί­ας, SKP, που μόλις πριν λίγα χρό­νια έκα­νε πιο ενερ­γή την παρου­σία του και την ταξι­κή στρο­φή του είναι ανη­φό­ρα. Έχει απέ­να­ντι του μια από τις πιο ισχυ­ρές και μεθο­δι­κές αστι­κές τάξεις και τον εργο­δο­τι­κό, δια­βρω­τι­κό συνδικαλισμό.

Έχει ακό­μη πρα­κτι­κές και γρα­φειο­κρα­τι­κές δυσκο­λί­ες να αντι­με­τω­πί­σει σε μιά χώρα που είναι 3πλάσια σε έκτα­ση από την Ελλά­δα και πρέ­πει τα ψηφο­δέλ­τια να τα δια­θέ­σουν τα ίδια τα μέλη αφού παίρ­νουν για πρώ­τη φορά μέρος στις Ευρω­ε­κλο­γές και άρα δεν στέλ­νο­νται με το ταχυ­δρο­μείο στα εκλο­γι­κά τμήματα.

Σε ανα­κοί­νω­σή του ζητά όπου οι ψηφο­φό­ροι δεν βρί­σκουν δικό του ψηφο­δέλ­τιο να γρά­φουν στο λευ­κό “Sveriges Kommunistiska Parti” δηλα­δή (ΚΚ Σου­η­δί­ας)  προ­σέ­χο­ντας την ορθο­γρα­φία για­τί αλλιώς θα ακυ­ρω­θεί. Ζητά ακό­μη από τους οπα­δούς τους σε δια­φο­ρε­τι­κές πόλεις να παραγ­γεί­λουν μαζι­κά ψηφο­δέλ­τια και να τα δια­θέ­σουν οι ίδιοι στα εκλο­γι­κά τμήματα.

Η Σουηδική πραγματικότητα

Τα σχο­λεία είναι τα περισ­σό­τε­ρα εργο­λα­βι­κά, ιδιω­τι­κά, το ίδιο και τα Νοσο­κο­μεία. Οι Δήμοι είναι επι­χει­ρή­σεις δημο­σί­ου δικαί­ου στη­ριγ­μέ­νοι στην τοπι­κή φορο­λο­γία, αλλά στην ουσία κου­φά­ρια αφού τις περισ­σό­τε­ρες αρμο­διό­τη­τες τις έχουν δώσει στους εργο­λά­βους. Το ίδιο και τα Νοσο­κο­μεία που ανή­κουν στις Νομαρ­χί­ες. Όλα λει­τουρ­γούν με την αρχή κόστους οφέ­λους. Ότι δεν έχει ισο­σκε­λι­σμέ­νο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό κλεί­νει. Έχου­με ανα­φερ­θεί πολ­λές φορές για πολ­λές πτυ­χές της κοι­νω­νι­κής και οικο­νο­μι­κής ζωής της Σου­η­δί­ας στο ΑΤΕΧΝΩΣ.

skp1

Οι άνθρωποι έγιναν πελάτες και όλα τα άλλα ιδιωτικά 

Οι δημό­τες είναι «πελά­τες». Το ίδιο και οι άρρω­στοι. Το ίδιο και τα παι­διά στο σχο­λείο και οι γονείς τους. Το ίδιο και οι ένοι­κοι στα γηρο­κο­μεία. Οι μισθοί είναι ατο­μι­κοί και δια­φο­ρο­ποι­η­μέ­νοι για τον καθέ­να ξεχω­ρι­στά. Και οι όποιες αυξή­σεις μισθού είναι ατο­μι­κά δια­φο­ρο­ποι­η­μέ­νες ανά­λο­γα με την από­δο­ση που περιέ­χει ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια και υποταγή!

Οι συγκοι­νω­νί­ες, τα αερο­δρό­μια, η ενέρ­γεια, οι δρό­μοι, τα δάση είναι ιδιω­τι­κά. Το ίδιο και ο ορυ­κτός πλού­τος, τα υδροη­λε­κτρι­κά φράγ­μα­τα, οι ανε­μο­γεν­νή­τριες, η γεωθερμία.

 Κοινωνική εγκατάλειψη

Τα συν­δι­κά­τα είναι εργο­δο­τι­κά και κατά των κινη­το­ποι­ή­σε­ων, υπέρ της εργα­σια­κής ειρή­νης που έχει τσα­κί­σει τα λαϊ­κά εισο­δή­μα­τα. Ο ρόλος τους είναι να πνί­ξουν κάθε φωνή αντί­στα­σης και να αυξά­νουν με σκαν­δα­λώ­δη τρό­πο τους μισθούς τους.

Ο ΟΑΕΔ πάει για κλεί­σι­μο για να αντι­κα­τα­στα­θεί από τις ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες ενοι­κί­α­σης προ­σω­πι­κού. Η σύντα­ξη πήγε στα 67 και όπου νάναι στα 69. Το δικαί­ω­μα στην απερ­γία περιο­ρί­ζε­ται. Κον­δύ­λια κεντρι­κά για την Υγεία και την Παι­δεία, που δεν είναι καθό­λου δωρε­άν, δίνο­νται μόνο με την μορ­φή επι­δο­μά­των δρά­σε­ων, λιγο­στεύ­ουν συνε­χώς και απο­σύ­ρο­νται όταν ολο­κλη­ρω­θούν. Η ανερ­γία στους νέους έφτα­σε το 24%. Συμ­μο­ρί­ες διοι­κούν τα γκέ­το των μετα­να­στών και των κοι­νω­νι­κά από­κλη­ρων στα προ­ά­στια των μεγα­λου­πό­λε­ων που εγκα­τα­λεί­πο­νται από κάθε κοι­νω­νι­κή υποδομή.

 Ο Εθνικισμός η λύση του κεφαλαίου;

Οι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, οι Πρά­σι­νοι με αντερ­γα­τι­κούς και αντι­λαϊ­κούς όρους που έβα­λαν το Κέντρο και οι Φιλε­λεύ­θε­ροι αλλά και με την στή­ρι­ξη του “Αρι­στε­ρού” κόμ­μα­τος έφτια­ξαν κυβέρ­νη­ση. Στό­χος η πλή­ρη ισο­πέ­δω­ση όποιας κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής έχει απομείνει.

Ο Εθνι­κι­σμός και ο ρατσι­σμός καλ­πά­ζει απο­τέ­λε­σμα της από­γνω­σης και απο­γο­ή­τευ­σης. Η ενί­σχυ­ση των Εθνι­κι­στών που το κόμ­μα τους το ίδρυ­σαν φασί­στες και οπα­δοί του Χίτλερ, απορ­ρο­φά τους κρα­δα­σμούς της κρί­σης του καπι­τα­λι­σμού. Ενο­χο­ποιού­νται οι πρό­σφυ­γες σαν αιτία της κρί­σης και της λιτότητας.

Η αντεπίθεση του κεφαλαίου 

Οι φορο­α­παλ­λα­γές κεφα­λαί­ου και κέρ­δους μετο­χών συνε­χώς αυξά­νο­νται. Καταρ­γή­θη­κε ο φόρος μεγά­λης περιου­σί­ας, κλη­ρο­νο­μιάς, μετα­βί­βα­σης κλη­ρο­νο­μιάς. Ότι κόβε­ται από την κοι­νω­νι­κή πολι­τι­κή κατα­λή­γει στα ταμεία των μονο­πω­λί­ων για να αντέ­ξουν τον διε­θνή αντα­γω­νι­σμό και να αυγα­τί­σουν τα κέρ­δη τους. Οι μισθοί των μεγά­λων στε­λε­χών έχουν διπλα­σια­στεί τα τελευ­ταία χρό­νια ενώ  ο πλη­θω­ρι­σμός, οι αυξή­σεις στα πάντα, ιδιαί­τε­ρα στα σπί­τια, στο ηλεκτρικό,στις συγκοι­νω­νί­ες τρώ­ει τον μισθό των εργατών.

Σουηδικός ιμπεριαλισμός

Οι μεγά­λες ιμπε­ρια­λι­στι­κές Σου­η­δι­κές επι­χει­ρή­σεις λυμαί­νο­νται, εκτός από τον Σου­η­δι­κό λαό, τις Βαλ­τι­κές χώρες, το Μπα­γκλα­ντές, την Σομα­λία, την Αιθιο­πία. Τα Σου­η­δι­κά όπλα οπλί­ζουν το χέρι της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας στην Υεμέ­νη και του ΝΑΤΟ στο Αφγα­νι­στάν, στην Λιβύη, στην Συρία. Η Σου­η­δία συμ­με­τέ­χει σε όλα τα γυμνά­σια του ΝΑΤΟ. Συμ­με­τέ­χει σε όλες τις αντι­λαϊ­κές απο­φά­σεις της ΕΕ, αλλά και τους περιο­ρι­σμούς για την Κού­βα, την Βενε­ζου­έ­λα, την Ρωσία. Η περή­φα­νη “ουδέ­τε­ρη” Σου­η­δία, ο «ηθι­κός ομφα­λός» της γης, η κοι­νω­νία της ευη­με­ρί­ας σε συν­θή­κες καπι­τα­λι­σμού δεν υπάρ­χει πια και όταν υπήρ­χε ήταν μόνο στα μυα­λά των οπα­δών του “τρί­του” δρό­μου. Είχε βέβαια μιά καλύ­τε­ρη εισο­δη­μα­τι­κή και κοι­νω­νι­κή πολι­τι­κή μια που στο τρα­πέ­ζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων πάντα καθό­ταν πάνω από τους δια­πραγ­μα­τευ­τές η σκιά της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης και το φάντα­σμα του κομμουνισμού.

Η θέληση των κομμουνιστών

Η θέλη­ση των κομ­μου­νι­στών της Σου­η­δί­ας είναι μεγά­λη ώστε να βρί­σκο­νται στην μεγά­λη οικο­γέ­νεια της Κομ­μου­νι­στι­κής Πρω­το­βου­λί­ας, να συμ­με­τέ­χουν για πρώ­τη φορά στις Ευρω­ε­κλο­γές παλεύ­ο­ντας για τους ίδιους στό­χους με τα άλλα ΚΚ της Πρω­το­βου­λί­ας ενά­ντια στην ΕΕ, για τον σοσια­λι­σμό. Αγα­πούν και σέβο­νται το ΚΚΕ όπως και τον αγω­νι­ζό­με­νο Ελλη­νι­κό λαό και το δια­κη­ρύσ­σουν δημό­σια. Τους αξί­ζει καλή επιτυχία!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο