Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευρωεκλογές 2019 — Γαλλία: Επικράτησε η Λεπέν που απορρόφησε τα «κίτρινα γιλέκα»

Ο Εθνι­κός Συνα­γερ­μός της Μαρίν Λεπέν επι­κρα­τεί με δια­φο­ρά 0,9% την υπο­στη­ρι­ζό­με­νη από τον πρό­ε­δρο Εμα­νου­έλ Μακρόν λίστα LREM-Modem (23,31% ένα­ντι 22,41%), σύμ­φω­να με τα τελι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα της κατα­μέ­τρη­σης των ψήφων στις ευρω­ε­κλο­γές που ανα­κοι­νώ­θη­καν από το γαλ­λι­κό υπουρ­γείο Εσωτερικών.

Οι δύο λίστες εξα­σφα­λί­ζου τον ίδιο αριθ­μό ευρω­βου­λευ­τών, 23, μετά την έξο­δο του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου από την Ευρω­παϊ­κή Ενωση.

Η συμ­με­το­χή στην ψηφο­φο­ρία έφθα­σε το 50,12%, οκτώ ποσο­στιαί­ες μονά­δες περισ­σό­τε­ρο από το 2014.

Τα τελι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα επι­βε­βαιώ­νουν την άνο­δο των οικο­λό­γων του EELV, με το 13,47% των ψήφων και 13 έδρες, στην τρί­τη θέση.

Η λίστα της δεξιάς, Les Republicains, εξα­σφα­λί­ζει το 8,48% των ψήφων (8 ευρω­βου­λευ­τές), μπρο­στά από την Ανυ­πό­τα­κτη Γαλ­λία (LFI) με 6,31% και 6 ευρω­βου­λευ­τές και την σοσια­λι­στι­κή λίστα (6,19% και 6 ευρωβουλευτές).

Ήττα των «κίτρινων γιλέκων» και απορρόφηση μεγάλου μέρους τους από τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν

Τα «κίτρι­να γιλέ­κα» ξεσή­κω­σαν τους γαλ­λι­κούς δρό­μους, αλλά δεν συγκί­νη­σαν τους γάλ­λους ψηφο­φό­ρους. Οι δύο λίστες για τις ευρω­ε­κλο­γές που προ­ήλ­θαν από το κίνη­μα κοι­νω­νι­κής αμφι­σβή­τη­σης, που προ­κά­λε­σε την μεγα­λύ­τε­ρη πολι­τι­κή κρί­ση της προ­ε­δρι­κής θητεί­ας του Εμα­νου­έλ Μακρόν, δεν συγκέ­ντρω­σαν παρά το 1% των ψήφων στη χθε­σι­νή ψηφο­φο­ρία. Η λίστα «Κίτρι­νη Συμ­μα­χία», με επι­κε­φα­λής τον τρα­γου­δι­στή Φραν­σίς Λαλάν, εξα­σφά­λι­σε περί το 0,5% των ψήφων και η λίστα «Εξέ­λι­ξη των Πολι­τών», λιγό­τε­ρο από το 0,5%. Αντί­στοι­χα, οι άλλοι σχη­μα­τι­σμοί στους οποί­ους εντά­χθη­καν στε­λέ­χη των «κίτρι­νων γιλέ­κων» κατέ­γρα­ψαν σκορ που κυμάν­θη­καν από το 0,5% έως το 3,5%.

Το κίνη­μα των «κίτρι­νων γιλέ­κων» γεν­νή­θη­κε από μία δια­μαρ­τυ­ρία για τις τιμές των καυ­σί­μων και σύντο­μα επε­κτά­θη­κε για να εκφρά­σει την κοι­νω­νι­κή δυσα­ρέ­σκεια δια­φό­ρων και δια­φο­ρε­τι­κών κοι­νω­νι­κών ομά­δων. Καθώς οι συγκε­ντρώ­σεις του Σαβ­βά­του άρχι­ζαν να παίρ­νουν συστη­μα­τι­κό χαρα­κτή­ρα, ετέ­θη και το θέμα της πολι­τι­κής και εκλο­γι­κής παρου­σί­ας του κινή­μα­τος. Αρχι­κά, οι δημο­σκο­πή­σεις έδι­ναν πρό­θε­ση ψήφου περί το 10% στα «κίτρι­να γιλέ­κα». Αλλά, καθώς πλη­σί­α­ζαν οι ευρω­ε­κλο­γές, τα απο­τε­λέ­σμα­τα άρχι­σαν να φυλ­λορ­ρούν. Πολ­λά στε­λέ­χη προ­σπά­θη­σαν να στή­σουν εκλο­γι­κές λίστες, αλλά τα περισ­σό­τε­ρα εγκα­τέ­λει­ψαν. Αρα, προς ποιες κατευ­θύν­σεις κινή­θη­κε η ψήφος «κίτρι­να γιλέ­κα»; Σύμ­φω­να με δημο­σκό­πη­ση του Ifop που δημο­σιεύ­θη­κε την Παρα­σκευή, το 44% των πολι­τών που αισθά­νο­νταν «κίτρι­να γιλέ­κα» δήλω­σαν ότι θέλουν να ψηφί­σουν για τον Εθνι­κό Συνα­γερ­μό της Μαρίν Λεπέν, ένα­ντι 4% για την λίστα LREM του Εμα­νου­έλ Μακρόν. «Η πολι­τι­κή έκφρα­ση των “κίτρι­νων γιλέ­κων” στις ευρω­ε­κλο­γές είναι ξεκά­θα­ρα ο Εθνι­κός Συνα­γερ­μός», δήλω­σε ο Ζερόμ Σεντ-Μαρί, πρό­ε­δρος του PollingVox.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο