Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευρωεκλογές 2019: Προσφέρει ευκαιρίες για δουλειά και μόρφωση η ΕΕ για τους νέους;

Ευρω­ε­κλο­γές 2019 / Ερώ­τη­ση — Απά­ντη­ση σε ζητή­μα­τα που αφο­ρούν την Ευρω­παϊ­κή Ένωση

Το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει πως η ΕΕ, παρά τις αδυναμίες της, προσφέρει ευκαιρίες για μόρφωση και δουλειά ιδιαίτερα στους νέους; Δεν είναι σε βάρος της νεολαίας να χαθούν αυτές οι ευκαιρίες;

Δεν είναι τυχαίο ότι στο λεξι­λό­γιο της ΕΕ και των κομ­μά­των της, οι «ευκαι­ρί­ες» υπο­κα­θι­στούν τα δικαιώ­μα­τα, ειδι­κά όταν μιλά­με για τη νεο­λαία. Έτσι, σπά­νια θα τους ακού­σει κανείς να μιλά­νε για το δικαί­ω­μα στη δου­λειά, για δου­λειά με δικαιώ­μα­τα ή για το δικαί­ω­μα στη μόρ­φω­ση, την ώρα που στα­θε­ρά δια­φη­μί­ζουν και προ­βάλ­λουν τις «ευκαι­ρί­ες» που έχει ένας νέος να ανοί­ξει τη δική του επι­χεί­ρη­ση, αξιο­ποιώ­ντας ένα πρό­γραμ­μα ΕΣΠΑ, ή να μαζέ­ψει «προ­ϋ­πη­ρε­σία» δου­λεύ­ο­ντας μερι­κά χρό­νια έξω, να γίνει πιο «αντα­γω­νι­στι­κός» στην αγο­ρά εργα­σί­ας, έχο­ντας παρα­κο­λου­θή­σει ένα «επι­μορ­φω­τι­κό σεμι­νά­ριο» με ευρω­παϊ­κή πιστο­ποί­η­ση ή συμ­με­τέ­χο­ντας σε ένα πρό­γραμ­μα «Erasmus». Όλα αυτά είναι «ευκαι­ρί­ες» που προ­σφέ­ρει η ΕΕ για να βελ­τιώ­σει τάχα τη ζωή της η νεο­λαία. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, όμως, η ΕΕ για λογα­ρια­σμό των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων προ­σφέ­ρει:

  • «Ευκαι­ρί­ες» για εργα­σια­κή περι­πλά­νη­ση και «κινη­τι­κό­τη­τα» ανά­με­σα στην ημια­πα­σχό­λη­ση, στην ανερ­γία και την κακο­πλη­ρω­μέ­νη εργα­σία. Με το αντερ­γα­τι­κό οπλο­στά­σιο να τσα­κί­ζει ιδιαί­τε­ρα τους νέους σε όλα τα κρά­τη-μέλη της ΕΕ, είτε μιλά­με για τη Γερ­μα­νία των 7,5 εκατ. εργα­ζο­μέ­νων με mini jobs, είτε για τη Βρε­τα­νία των 10 εκατ. που εργά­ζο­νται υπό το καθε­στώς των zero-hour συμ­βο­λαί­ων, που σημαί­νει ότι κάθε μέρα δεν ξέρουν ούτε για πόση ώρα, ούτε με τι μισθό θα δου­λέ­ψουν, είτε μιλά­με για την Ελλά­δα, όπου το 60% των νέων θέσε­ων εργα­σί­ας είναι μερι­κής και εκ περι­τρο­πής εργα­σί­ας. Η «κινη­τι­κό­τη­τα» στην ΕΕ είναι η ελευ­θε­ρία των καπι­τα­λι­στών να μετα­φέ­ρουν τα εργο­στά­σια από τη μια χώρα σε άλλη με φτη­νό­τε­ρο εργα­τι­κό δυνα­μι­κό, κόστος κ.τ.λ., αφή­νο­ντας πίσω ουρές ανέρ­γων. Αυτή είναι η Συν­θή­κη του Μάα­στριχτ, η ιδρυ­τι­κή Συν­θή­κη της ΕΕ δηλαδή!
  • «Ευκαι­ρία» για μόρ­φω­ση πετσο­κομ­μέ­νη, «κομ­μέ­νη και ραμ­μέ­νη» στις ανά­γκες του κεφα­λαί­ου και όχι με βάση τα επι­τεύγ­μα­τα της τεχνο­λο­γί­ας και της επι­στή­μης, που θα συμ­βάλ­λει ώστε ένας νέος, ήδη από το σχο­λείο, να απο­κτά­ει κρι­τή­ριο, μέθο­δο και τρό­πο σκέ­ψης που θα συμ­βάλ­λει να γνω­ρί­ζει τον κόσμο γύρω του, να παρα­κο­λου­θεί την εξέ­λι­ξη της γνώ­σης. Γι’ αυτό, άλλω­στε, το «σύγ­χρο­νο ευρω­παϊ­κό σχο­λείο» μετα­φρά­ζε­ται σε σχο­λείο-εξε­τα­στι­κό κέντρο. Γι’ αυτό το «σύγ­χρο­νο ευρω­παϊ­κό πανε­πι­στή­μιο» μετα­φρά­ζε­ται σε τεμα­χι­σμό της γνώ­σης του επι­στη­μο­νι­κού αντι­κει­μέ­νου, όπου οι φοι­τη­τές — σπου­δα­στές επι­λέ­γουν σκόρ­πιες δεξιό­τη­τες, συνε­χό­με­να επι­μορ­φω­τι­κά σεμι­νά­ρια, που θα μετριού­νται με πιστω­τι­κές μονάδες.
  • «Ευκαι­ρία» για μόρ­φω­ση που κοι­τά­ει το νέο και την οικο­γέ­νειά του στην τσέ­πη. Για­τί ευρω­ε­νω­σια­κές κατευ­θύν­σεις, μνη­μό­νια και πλε­ο­νά­σμα­τα σημαί­νει υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση της Παι­δεί­ας, εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της φοι­τη­τι­κής μέρι­μνας, γενί­κευ­ση των διδά­κτρων στα μετα­πτυ­χια­κά, μειω­μέ­νο διοι­κη­τι­κό και εκπαι­δευ­τι­κό προ­σω­πι­κό. Όποιος έχει λεφτά για φρο­ντι­στή­ριο θα κυνη­γή­σει τις σπου­δές που θέλει. Όποιος έχει λεφτά για να «την παλέ­ψει», θα επι­λέ­ξει σπου­δές με βάση το αντι­κεί­με­νο που θέλει και όχι με βάση τον τόπο κατοι­κί­ας. Όποιος έχει την οικο­νο­μι­κή δυνα­τό­τη­τα, θα μπο­ρέ­σει να ολο­κλη­ρώ­σει απρό­σκο­πτα τις σπου­δές του, χωρίς να χρεια­στεί να δου­λέ­ψει ή να δια­κό­ψει για ένα διάστημα.
  • «Ευκαι­ρία» για έρευ­να με βάση τον «οδη­γό ανά­λυ­σης κόστους — οφέ­λους» της ΕΕ (για συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου) και όχι τις ανά­γκες της νεο­λαί­ας και του λαού. Την ίδια στιγ­μή που στη χώρα μας βιώ­νου­με τις συνέ­πειες της τρα­γω­δί­ας στο Μάτι και τη Μάν­δρα, καθώς δεν σχε­διά­ζο­νται η αντι­πυ­ρι­κή, αντι­πλημ­μυ­ρι­κή ή αντι­σει­σμι­κή προ­στα­σία και θωρά­κι­ση, το ΝΑΤΟ «ψαρεύ­ει» μελ­λο­ντι­κούς επι­στή­μο­νες και συνερ­γά­τες με τη χρη­μα­το­δό­τη­ση «προ­γραμ­μά­των από­κτη­σης εργα­σια­κής και ερευ­νη­τι­κής εμπει­ρί­ας» στα πανε­πι­στή­μια, μετα­ξύ άλλων και της Ελλάδας.
  • «Ευκαι­ρί­ες» να απο­τε­λέ­σουν η δημιουρ­γι­κό­τη­τα και οι ανη­συ­χί­ες των νέων την «πρώ­τη ύλη» για νέα πεδία κερ­δο­φο­ρί­ας του κεφα­λαί­ου. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα απο­τε­λεί η συζή­τη­ση για την «και­νο­το­μία» και τις «ευκαι­ρί­ες» που προ­σφέ­ρουν οι λεγό­με­νες «νεο­φυ­είς επι­χει­ρή­σεις» (start ups), με την ανά­λο­γη ευρω­παϊ­κή και κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση. Όμως ακό­μα και με τα δικά τους επί­ση­μα στοι­χεία, το 90% αυτών των εγχει­ρη­μά­των τελι­κά απο­τυγ­χά­νει, όχι επει­δή δεν ανα­πτύσ­σουν μια καλή και «και­νο­τό­μα» ιδέα, αλλά επει­δή δεν αντα­πο­κρί­νο­νται «στις ανά­γκες της αγο­ράς». Στον αντί­πο­δα, μια χού­φτα τέτοιες επι­χει­ρή­σεις που κατα­φέρ­νουν να ξεχω­ρί­σουν, εξα­γο­ρά­ζο­νται συνή­θως από μεγα­λύ­τε­ρους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, καθώς η ενί­σχυ­ση της «και­νο­το­μί­ας» (με σκο­πό τη διεύ­ρυν­ση των περι­θω­ρί­ων κερ­δο­φο­ρί­ας του κεφα­λαί­ου) απο­τε­λεί κρί­σι­μο παρά­γο­ντα για την ενί­σχυ­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας της καπι­τα­λι­στι­κής οικονομίας.ΝΑΙ ΚΚΕ ΟΧΙ ΕΕ

Η νεολαία δεν έχει λοιπόν τίποτα να περιμένει από την ΕΕ των μονοπωλίων, από τα σενάρια που γράφουν στην πλάτη της οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου. Σ’ αυτές τις εκλογές έχει μια πραγματική ευκαιρία: Να γράψει το δικό της σενάριο! Να ενισχύσει παντού το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί τον αγώνα για ζωή με δικαιώματα και όχι με «ευκαιρίες». Εξάλλου, το ελπιδοφόρο μέλλον της νεολαίας δεν βρίσκεται στην αναζήτηση διεξόδου μέσα σε ένα σύστημα που το μόνο αληθινό δικαίωμα που αναγνωρίζει είναι αυτό του κέρδους των λίγων από την εκμετάλλευση των πολλών. Το μέλλον της νεολαίας βρίσκεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού.


Σύν­δε­σμοι |> [1] & [2]

Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

post F B 7 Apr 19

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο