Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα ΚΚΕ: Να μην περάσει η πλύση εγκεφάλου με τη «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης»

Η ΕΕ ξεκί­νη­σε μια ακό­μα προ­πα­γαν­δι­στι­κή εκστρα­τεία πλύ­σης εγκε­φά­λου μέσω δια­δι­κτύ­ου, με την ψευ­δε­πί­γρα­φη επω­νυ­μία «Διά­σκε­ψη για το μέλ­λον της Ευρώ­πης».
Η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­σή της τονίζει:

«
Η ΕΕ, μια δια­κρα­τι­κή ένω­ση του κεφα­λαί­ου, επι­διώ­κει να αυτο­προ­βλη­θεί ως δήθεν “η Ευρώ­πη”. Ομως οι εξε­λί­ξεις έχουν απο­δεί­ξει στην πρά­ξη, και με το Brexit, ότι η ΕΕ ούτε αιώ­νια είναι ούτε νομο­τέ­λεια, και όσο κι αν πασχί­ζει, στή­νο­ντας προ­πα­γαν­δι­στι­κούς μηχα­νι­σμούς, να εμφα­νι­στεί ως “δημιούρ­γη­μα των λαών”, ποτέ δεν υπήρ­ξε τέτοιο.

Οι εκκλή­σεις της στους λαούς της Ευρώ­πης εκ των υστέ­ρων να τη “συν­δια­μορ­φώ­σουν” συνι­στούν προ­κλη­τι­κό εμπαιγ­μό. Από τις απαρ­χές της ως Ευρω­παϊ­κή Κοι­νό­τη­τα Ανθρα­κα και Χάλυ­βα, στη συνέ­χεια ως ΕΟΚ, μέχρι σήμε­ρα, ήταν και είναι ένω­ση των μονο­πω­λί­ων και υπάρ­χει μόνο για να εξυ­πη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντά τους, αυξά­νο­ντας την εκμε­τάλ­λευ­ση, τη φτώ­χεια και την κατα­πί­ε­ση των εργαζομένων.

Η Ιστο­ρία έχει κατα­γρά­ψει ότι ουδέ­πο­τε ρωτή­θη­καν οι λαοί για τη συγκρό­τη­σή της. Και όπο­τε με δημο­ψή­φι­σμα τοπο­θε­τή­θη­καν για αντι­λαϊ­κές συμ­φω­νί­ες της, όπως η Συν­θή­κη του Μάα­στριχτ στη Δανία ή η Συν­θή­κη της Λισα­βό­νας στην Ιρλαν­δία, και τις απέρ­ρι­ψαν, η …δημο­κρα­τι­κή ΕΕ και οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις επι­στρά­τευ­σαν κάθε είδους εκβια­σμό, επι­βάλ­λο­ντας τη διε­ξα­γω­γή επα­να­λη­πτι­κών δημο­ψη­φι­σμά­των μέχρι αυτές να επι­κυ­ρω­θούν κακήν κακώς.

Ανά­λο­γη εμπει­ρία έχει και ο ελλη­νι­κός λαός από το εκβια­στι­κό δημο­ψή­φι­σμα του 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ, με κάλ­πι­κα, παρα­πλα­νη­τι­κά ερω­τή­μα­τα, όπου το “όχι” μετα­τρά­πη­κε σε μια μέρα σε “ναι”.Ευρωβουλευτές ΚΚΕ

Η ΕΕ ήταν, είναι και θα είναι ξένη και αντίπαλη με τα λαϊκά συμφέροντα και οι λαοί έχουν πλέον πολύτιμη συσσωρευμένη πείρα.

Η επώ­δυ­νη εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας για τους λαούς στην Ελλά­δα και στην ΕΕ σημα­δεύ­ε­ται από το γεγο­νός ότι τα δημό­σια συστή­μα­τα Υγεί­ας, λόγω των χρό­νιων πολι­τι­κών υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης και εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης, κατέρ­ρευ­σαν μετα­τρε­πό­με­να σε “μίας νόσου”, οδη­γώ­ντας σε εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες νεκρούς.

Την ίδια ώρα που κρά­τος και μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία απαλ­λάσ­σο­νται από την υπο­χρέ­ω­ση λήψης μέτρων στους χώρους δου­λειάς, στα ΜΜΜ, και με το λεγό­με­νο “πρά­σι­νο πιστο­ποι­η­τι­κό”, οι ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές θησαυ­ρί­ζουν και οι φαρ­μα­κευ­τι­κές βιο­μη­χα­νί­ες με τον μετα­ξύ τους αντα­γω­νι­σμό λυμαί­νο­νται την παρα­γω­γή και διά­θε­ση των εμβο­λί­ων, με όλες τις αρνη­τι­κές συνέ­πειες για τους λαούς, τους οποί­ους η ΕΕ και οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις χρε­ώ­νουν την ατο­μι­κή ευθύ­νη και τους κατα­δι­κά­ζουν στην “αυτο­διά­γνω­ση”.

Η παν­δη­μία, η εγκλη­μα­τι­κή επι­λο­γή ΕΕ και καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών να μην προ­στα­τεύ­σουν την υγεία και τη ζωή των λαών για να μη βλά­ψουν την καπι­τα­λι­στι­κή κερ­δο­φο­ρία, η νέα βαθύ­τε­ρη καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση μόλις λίγα χρό­νια μετά την προη­γού­με­νη, φορ­τώ­νο­νται στις πλά­τες των λαών.

Ολα αυτά δεν θα αλλά­ξουν με το πολυ­δια­φη­μι­ζό­με­νο από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ “Σχέ­διο Ανά­καμ­ψης” και το “Πολυ­ε­τές Δημο­σιο­νο­μι­κό Πλαί­σιο της ΕΕ”, που μοι­ρά­ζουν σχε­δόν 2 τρισ. ευρώ, που απο­τε­λούν χρή­μα­τα των λαών, στους ομί­λους της “πρά­σι­νης” και “ψηφια­κής” οικο­νο­μί­ας, φορ­τώ­νο­ντας υπερ­μνη­μό­νια, νέους “πρά­σι­νους” και “ψηφια­κούς” φόρους στους λαούς.

Από τα αντι­λαϊ­κά όργα­να και επι­τε­λεία της, όπως η Κομι­σιόν, το Συμ­βού­λιο και το Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, με τη σύμπρα­ξη της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης και των άλλων αστι­κών τάξε­ων της Ευρώ­πης έχουν προ­ω­θη­θεί όλα αυτά τα χρό­νια Οδη­γί­ες και Κανο­νι­σμοί που συνι­στούν αντερ­γα­τι­κά τερα­τουρ­γή­μα­τα και επι­βάλ­λουν τον εργα­σια­κό μεσαί­ω­να. Αυξά­νουν τις ώρες της ημε­ρή­σιας εργα­σί­ας και την εκμε­τάλ­λευ­ση της εργα­τι­κής τάξης, όπως μεθο­δεύ­ει αυτές τις μέρες η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ με καθιέ­ρω­ση 10ωρου με απλή­ρω­τες υπε­ρω­ρί­ες, την τηλερ­γα­σία, τη διά­λυ­ση των ΣΣΕ και της Ασφάλισης.

Οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι αντι­με­τω­πί­ζουν το αδιέ­ξο­δο με τα χρέη και τα λου­κέ­τα, οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες βιώ­νουν τερά­στια προ­βλή­μα­τα με το υψη­λό κόστος παρα­γω­γής, δίνουν μάχη για την επιβίωση.ΚΚΕ €υρωβουλή

Η νεολαία βρίσκεται απέναντι σε μια πολιτική που τσακίζει τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματά της.

Σε όλα τα κρά­τη — μέλη προ­ω­θεί­ται ο δρα­στι­κός περιο­ρι­σμός έως και κατάρ­γη­ση της απερ­γί­ας, των δια­δη­λώ­σε­ων, της συν­δι­κα­λι­στι­κής οργά­νω­σης και δρά­σης. Γενι­κεύ­ε­ται το ψηφια­κό ευρω­φα­κέ­λω­μα, με τους μηχα­νι­σμούς παρα­κο­λού­θη­σης, κατα­γρα­φής προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων προς όφε­λος των κερ­δών των μονο­πω­λια­κών ομί­λων σε βάρος των λαών και των δημο­κρα­τι­κών ελευ­θε­ριών τους, οξύ­νο­νται ο αντι­κομ­μου­νι­σμός και η προ­κλη­τι­κή εξί­σω­ση του κομ­μου­νι­σμού με το τέρας του φασισμού.

Δεν είναι άλλω­στε τυχαίο το γεγο­νός ότι η Ευρω­παϊ­κή Ενω­ση επέ­λε­ξε ως μέρα επί­ση­μης έναρ­ξης των “δια­βου­λεύ­σε­ων για το μέλ­λον της” την 9η Μάη. Εδώ και χρό­νια επι­χει­ρεί ανε­πι­τυ­χώς να παρα­χα­ρά­ξει τη μέρα της επε­τεί­ου της Μεγά­λης Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών, της συντρι­βής του φασι­σμού. Πρό­κει­ται για ανι­στό­ρη­τη ασέλ­γεια στη μνή­μη των δεκά­δων εκα­τομ­μυ­ρί­ων θυμά­των του φασι­σμού για μία από τις μεγα­λύ­τε­ρες και σημα­ντι­κό­τε­ρες στιγ­μές της Ιστο­ρί­ας της ανθρω­πό­τη­τας. Ασέ­βεια στη μνή­μη πάνω από 50 εκατ. νεκρών, δεκά­δων εκα­τομ­μυ­ρί­ων τραυ­μα­τιών που κατα­γρά­φη­καν με το τέλος του μεγα­λύ­τε­ρου και πλέ­ον πολύ­νε­κρου πολέ­μου που γνώ­ρι­σε η ανθρω­πό­τη­τα, του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέμου.

Η ανη­συ­χία τους είναι ολο­φά­νε­ρη, καθώς τα μονο­πώ­λια, παρά τη μεγά­λη κρα­τι­κή υπο­στή­ρι­ξη, κυνη­γούν περισ­σό­τε­ρα κέρδη.

Η παν­δη­μία δεν έχει ανα­σχε­θεί και οι προ­βλέ­ψεις για τη νέα καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση επι­βε­βαιώ­νουν το μεγά­λο βάθος και τη διάρ­κειά της, δια­ψεύ­δο­ντας τα σενά­ρια περί “γρή­γο­ρης ανάκαμψης”.

Στό­χος τους είναι να αξιο­ποι­η­θεί προ­πα­γαν­δι­στι­κά η “Διά­σκε­ψη” με μια επί­φα­ση λαϊ­κής συμ­με­το­χής ενώ οξύ­νο­νται οι εσω­τε­ρι­κές αντι­θέ­σεις της ΕΕ, με επί­κε­ντρο το “Ταμείο Ανά­καμ­ψης και Ανθε­κτι­κό­τη­τας” και τους εντει­νό­με­νους γεω­πο­λι­τι­κούς αντα­γω­νι­σμούς ακό­μα και για τα εμβό­λια, σε ένα διε­θνές περι­βάλ­λον που χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από τη σκλη­ρή δια­πά­λη ΗΠΑ — Κίνας για την πρω­το­κα­θε­δρία στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστη­μα και την επι­δί­ω­ξη της ΕΕ να κερ­δί­σει έδαφος.

Η “Διά­σκε­ψη”, ανε­ξάρ­τη­τα από το αν θα έχει σαν απο­τέ­λε­σμα αλλα­γές στις ευρω­παϊ­κές Συν­θή­κες και Συμ­φω­νί­ες ή όχι, επι­διώ­κε­ται να αξιο­ποι­η­θεί ως μηχα­νι­σμός ενσω­μά­τω­σης της δίκαι­ης αγα­νά­κτη­σης και οργής που εκφρά­ζουν οι εργα­ζό­με­νοι σε ολό­κλη­ρη την ΕΕ.

Η Ευρω­παϊ­κή Ενω­ση, ως ένω­ση καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών, δεν υπη­ρέ­τη­σε και δεν μπο­ρεί να υπη­ρε­τή­σει τις λαϊ­κές ανάγκες.

Το μέλ­λον των λαών βρί­σκε­ται στην ισχυ­ρο­ποί­η­ση της πάλης σε κάθε χώρα ενά­ντια στην ΕΕ και την εξου­σία των μονο­πω­λί­ων, για απο­δέ­σμευ­ση από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις, με την εξου­σία και την οικο­νο­μία στα δικά τους χέρια, με επί­κε­ντρο τις σύγ­χρο­νες εργα­τι­κές — λαϊ­κές ανά­γκες και όχι το καπι­τα­λι­στι­κό κέρδος».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο