Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση στην Κομισιόν για άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των πυρόπληκτων

Κατε­πεί­γου­σα Ερώ­τη­ση προς την Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή κατέ­θε­σαν οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ Κώστας Παπα­δά­κης και Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου — Αλα­βά­νος.

Η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ απαι­τεί την άμε­ση και πλή­ρη απο­ζη­μί­ω­ση όλων των πλη­γέ­ντων χωρίς εξαι­ρέ­σεις και προϋποθέσεις.

Στην παρέμ­βα­σή της η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ σημειώ­νει τα εξής:

«Μεγά­λες κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές έχουν σημειω­θεί σε όλη την Ελλά­δα και συγκε­κρι­μέ­να στη Βορειο­α­να­το­λι­κή Αττι­κή, στη Βορειο­κε­ντρι­κή Εύβοια, στην Αχα­ΐα, στην Ηλεία, στη Λακω­νία, στη Μεσ­ση­νία, στην Αρκα­δία, στη Φθιώ­τι­δα, στη Φωκί­δα, στη Θεσ­σα­λία, στα Γρε­βε­νά, στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, στην Κοζά­νη κ.α. Ιδιαί­τε­ρα στην Εύβοια, η οποία καί­γε­ται για μια ολό­κλη­ρη εβδο­μά­δα, η κατα­στρο­φή εκτεί­νε­ται του­λά­χι­στον στο ένα τρί­το του νησιού, ως απο­τέ­λε­σμα της μεγά­λης καθυ­στέ­ρη­σης στην αντι­με­τώ­πι­ση και της ανε­παρ­κούς χρη­σι­μο­ποί­η­σης ενα­έ­ριων μέσων.

Από τις πυρ­κα­γιές κατα­γρά­φο­νται 2 νεκροί και πολ­λοί τραυ­μα­τί­ες, εγκαυ­μα­τί­ες, καθώς και πολ­λά περι­στα­τι­κά πνευ­μο­νο­πά­θειας από την απο­πνι­κτι­κή ατμό­σφαι­ρα. Χιλιά­δες άνθρω­ποι είναι πλέ­ον άστε­γοι, άνερ­γοι με άμε­σες πιε­στι­κές ανά­γκες για τρο­φή, νερό, στέ­γη και άμε­ση, πλή­ρη απο­ζη­μί­ω­ση καθώς και μέτρα ουσια­στι­κής ανα­κού­φι­σης. Ολό­κλη­ρες συνοι­κί­ες και χωριά έγι­ναν στά­χτη, εκα­το­ντά­δες σπί­τια και αυτο­κί­νη­τα κάη­καν, αγρο­τι­κές και κτη­νο­τρο­φι­κές καλ­λιέρ­γειες κατα­στρά­φη­καν, ανά­με­σά τους κι αυτές των ρητι­νο­καλ­λιερ­γη­τών που εκεί­νοι και οικο­γέ­νειές τους βρί­σκο­νται σε από­γνω­ση, περιου­σί­ες και κόποι μιας ζωής χάθη­καν, νοι­κο­κυ­ριά έμει­ναν χωρίς νερό και ρεύ­μα με τη διαρ­κή απει­λή γενι­κευ­μέ­νου μπλακ άουτ.

Είναι παλι­κα­ρί­σιες οι προ­σπά­θειες των πυρο­σβε­στών, των εθε­λο­ντών δια­σω­στών, της πυρα­σφά­λειας με δεδο­μέ­νο το δια­χρο­νι­κό καθε­στώς προ­σλή­ψε­ων ελά­χι­στων συμ­βα­σιού­χων πυρο­σβε­στών που απο­τε­λεί “βέλ­τι­στη πρα­κτι­κή της ΕΕ” και οδη­γεί σε εξο­ντω­τι­κή εργα­σία των πυρο­σβε­στών πέραν των ανθρώ­πι­νων ορίων.

Η δε συγκι­νη­τι­κή λαϊ­κή πρω­το­βου­λία που ανα­πτύσ­σε­ται βοη­θώ­ντας με όποιο δυνα­τό τρό­πο στη διά­σω­ση ζωών, στην προ­στα­σία σπι­τιών και περιου­σιών, δασών και καλ­λιερ­γειών φανε­ρώ­νει τη δύνα­μη της λαϊ­κής παρέμβασης.

Οι ευθύ­νες για την τερά­στια κατα­στρο­φή ανή­κουν ακέ­ραιες στη σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, σε εκεί­νες προη­γού­με­να του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όπως και στην ΕΕ, που μεθο­δεύ­ουν δια­χρο­νι­κά την επι­χει­ρη­μα­τι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση των δασών στο έδα­φος της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της γης, της πυρα­σφά­λειας και της δασο­προ­στα­σί­ας. Ιδιαί­τε­ρα σήμε­ρα με τον πακτω­λό δισ. του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης που προ­ο­ρί­ζε­ται για τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και τους σχε­δια­σμούς τους σε “πρά­σι­νη ενέρ­γεια”, εγκα­τά­στα­ση πάρ­κων ανε­μο­γεν­νη­τριών, του­ρι­σμό κ.ά. δίνε­ται νέα ώθη­ση στην υπο­βάθ­μι­ση και κατα­στρο­φή του περιβάλλοντος.

ΕΕ και κυβερ­νή­σεις απορ­ρί­πτουν συνο­λι­κά ως κοστο­βό­ρο ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο σύστη­μα πρό­λη­ψης, δια­χεί­ρι­σης και αντι­με­τώ­πι­σης φυσι­κών κατα­στρο­φών σε κάθε χώρα με τις μικρό­τε­ρες δυνα­τές ζημιές και απώ­λειες. Αντί­θε­τα, μετα­τρέ­πουν την όποια επι­πρό­σθε­τη συν­δρο­μή από άλλες χώρες σε παντε­λώς ανε­παρ­κή βασι­κό σχε­δια­σμό. Μέσω του ευρω­ε­νω­σια­κού μηχα­νι­σμού RescEU ανα­κυ­κλώ­νο­νται από χώρα σε χώρα οι τερά­στιες ελλεί­ψεις σε προ­σω­πι­κό, μέσα και υπο­δο­μές, που συχνά κατα­φθά­νουν στις πλη­γεί­σες περιο­χές «κατό­πιν εορ­τής» και όταν ήδη έχει συντε­λε­στεί η μεγά­λη καταστροφή.

Αυτή η αντι­λαϊ­κή στρα­τη­γι­κή κυβερ­νή­σε­ων και ΕΕ κάνει απα­γο­ρευ­τι­κή κάθε απο­τε­λε­σμα­τι­κή ολο­κλη­ρω­μέ­νη επι­χεί­ρη­ση διά­νοι­ξης αντι­πυ­ρι­κών ζωνών, συντή­ρη­σης δασι­κών δρό­μων, απο­μά­κρυν­σης των ξερών πεύ­κων από τον χιο­νιά, όλων των απα­ραί­τη­των εργα­σιών πρό­λη­ψης τέτοιων κατα­στρο­φών, καθώς και της εκτέ­λε­σης όλων των ανα­γκαί­ων αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων.

Οι παρα­πά­νω υπεύ­θυ­νοι και αιτί­ες δεν μπο­ρούν να συγκα­λυ­φθούν πίσω από την επί­κλη­ση του κατά πόσο υπήρ­ξαν ανθρώ­πι­νες απώ­λειες ως απο­κλει­στι­κό κρι­τή­ριο της δια­χεί­ρι­σης μιας κατα­στρο­φής τέτοιου μεγέ­θους. Το ίδιο ισχύ­ει και για τα περί «κλι­μα­τι­κής αλλα­γής» και «άσχη­μων και­ρι­κών συν­θη­κών» που επι­κα­λεί­ται η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ως βολι­κές δικαιολογίες.

Με βάση τα παρα­πά­νω η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ κατέ­θε­σε στην Ευρ. Επι­τρο­πή τα εξής ερωτήματα: 

Πώς τοπο­θε­τεί­ται η Ευρ. Επιτροπή:

  • Στο κατε­πεί­γον αίτη­μα για άμε­ση και πλή­ρη απο­ζη­μί­ω­ση στο 100% των ζημιών, που πρέ­πει να δοθεί χωρίς εξαι­ρέ­σεις και προ­α­παι­τού­με­να στους πλη­γέ­ντες, με πλή­ρη στή­ρι­ξή τους και άμε­ση ανα­κού­φι­σή τους, προ­σφέ­ρο­ντας σίτι­ση, στέ­γα­ση, πλή­ρη απαλ­λα­γή από υπο­χρε­ώ­σεις σε εφο­ρία, τρά­πε­ζες κλπ. Για ενερ­γο­ποί­η­ση του “Ταμεί­ου Αλλη­λεγ­γύ­ης” με πλή­ρεις απο­ζη­μιώ­σεις στους πυρό­πλη­κτους, χωρίς τους απα­ρά­δε­κτους όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις που απορ­ρί­πτουν τη στή­ρι­ξη των ίδιων των πληγέντων;
  • Στο αίτη­μα για την κάλυ­ψη με όλα τα ανα­γκαία κον­δύ­λια των τερά­στιων ελλεί­ψε­ων σε προ­σω­πι­κό, μέσα και υπο­δο­μές δασο­πυ­ρό­σβε­σης, δασο­προ­στα­σί­ας καθώς και για άλλα απα­ραί­τη­τα αντι­πυ­ρι­κά και αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα με την ευθύ­νη του κράτους;
  • Στο γεγο­νός ότι η ίδια η Κομι­σιόν επι­κύ­ρω­σε από το 2009 τους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς όλων των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων οι οποί­οι μετα­ξύ άλλων προ­έ­βλε­παν για το πυρο­σβε­στι­κό σώμα περι­κο­πές που συνο­λι­κά ανέρ­χο­νται πάνω από 1.2 δισ. ευρώ ενώ στον τελευ­ταίο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό από τα 17,7 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ που ζητού­σαν φέτος τα Δασαρ­χεία όλης της χώρας για έργα αντι­πυ­ρι­κής θωρά­κι­σης, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ πίστω­σε μόλις 1,7 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ;».

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο