Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους του «Euronews» ενάντια στις μεθοδεύσεις της ιδιοκτησίας

Τις μεθο­δεύ­σεις της ιδιο­κτη­σί­ας του «Euronews», που έχουν στό­χο την από­λυ­ση όλων των εργα­ζο­μέ­νων, καταγ­γέλ­λει η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ με επι­στο­λή της προς τον αντι­πρό­ε­δρο της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Μαρ­γα­ρί­τη Σχοι­νά και τον Επί­τρο­πο Εσω­τε­ρι­κής Αγο­ράς Thierry Breton.

Ευρωβουλευτές ΚΚΕ

Στην επι­στο­λή τους οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ, Κώστας Παπα­δά­κης και Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου — Αλα­βά­νος σημειώ­νουν τα εξής:

«Όπως σας είναι γνω­στό η διοί­κη­ση του “Euronews” απο­φά­σι­σε να στα­μα­τή­σει από τον Δεκέμ­βριο του 2021 την τηλε­ο­πτι­κή λει­τουρ­γία της ελλη­νι­κής υπη­ρε­σί­ας του και να την μετα­τρέ­ψει σε ιστο­σε­λί­δα — κι αυτό μόνο για 12 μήνες — μειώ­νο­ντας παράλ­λη­λα το προ­σω­πι­κό της κατά το ήμι­συ, σε 14 άτο­μα, ενώ έχει ήδη τερ­μα­τί­σει τη συνερ­γα­σία του με τους freelancers. Πρό­κει­ται για ελιγ­μό της επι­χεί­ρη­σης, ώστε να υλο­ποι­ή­σει με τις μικρό­τε­ρες αντι­δρά­σεις το αρχι­κό της σχέ­διο για πλή­ρη κατάρ­γη­ση της ελλη­νι­κής υπη­ρε­σί­ας και την από­λυ­ση όλων των εργαζομένων.

Euronews

Το τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι “Euronews” αν και ανή­κει πλέ­ον σε ιδιώ­τες επι­χει­ρη­μα­τί­ες χρη­μα­το­δο­τεί­ται «εν λευ­κώ» από την Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή με χρή­μα­τα από την φορο­λο­γία των εργαζομένων.
Πιο συγκε­κρι­μέ­να, χρη­μα­το­δο­τεί­ται το οργα­νω­μέ­νο σχέ­διο απο­λύ­σε­ων της εργο­δο­σί­ας που στέλ­νει στην ανερ­γία τους 30 εργα­ζό­με­νους και στην αβε­βαιό­τη­τα τις οικο­γέ­νειες τους. Όπως δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος της Επι­τρο­πής Γιο­χά­νες Μπάρ­κε σε σχε­τι­κή δημο­σιο­γρα­φι­κή ερώ­τη­ση: «Η Κομι­σιόν δεν είναι μέτο­χος του “Euronews”, δεν εμπλε­κό­μα­στε στις επι­χει­ρη­μα­τι­κές απο­φά­σεις του “Euronews” δηλα­δή την παρα­χώ­ρη­ση δικαιω­μά­των για την ελλη­νι­κή υπη­ρε­σία».
Όπως καταγ­γέλ­λει το Σωμα­τείο των Εργα­ζο­μέ­νων, η ιδιο­κτη­σία του κανα­λιού προ­χώ­ρη­σε στην από­φα­σή της αυτή με το σκε­πτι­κό ότι οι ειδή­σεις από την Ελλά­δα και την Κύπρο «δεν παρου­σιά­ζουν πλέ­ον ενδια­φέ­ρον», άρα δεν απο­τε­λούν επι­κερ­δή δρα­στη­ριό­τη­τα, απο­δει­κνύ­ο­ντας ότι οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι του κλά­δου των ΜΜΕ, όπως και η ίδια η ΕΕ αντι­λαμ­βά­νο­νται την ενη­μέ­ρω­ση ως εμπόρευμα.
Το κρι­τή­ριο του κέρ­δους είναι αυτό που επι­βάλ­λει το μεθο­δι­κό χτύ­πη­μα των εργα­ζο­μέ­νων για μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά με δικαιώματα.

Οι εξε­λί­ξεις σε βάρος των εργα­ζο­μέ­νων της ελλη­νι­κής υπη­ρε­σί­ας του “Euronews” απο­τε­λούν υλο­ποί­η­ση των «βέλ­τι­στων ευρω­παϊ­κών πρα­κτι­κών», της γενί­κευ­σης της ελα­στι­κής απα­σχό­λη­σης με το καθε­στώς των «συνερ­γα­τών» — freelancers, της απε­λευ­θέ­ρω­σης των απο­λύ­σε­ων και της απαλ­λα­γής της εργο­δο­σί­ας από την υπο­χρέ­ω­ση κατα­βο­λής αποζημιώσεων.

Η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ κατα­δι­κά­ζει τις μεθο­δεύ­σεις της ιδιο­κτη­σί­ας του “Euronews”.
Στη­ρί­ζου­με τα δίκαια αιτή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων της ελλη­νι­κής υπη­ρε­σί­ας του και απαι­τού­με να μεί­νει η κατά­στα­ση όπως ήταν μέχρι σήμε­ρα, να μην χαθεί καμία θέση εργα­σί­ας. Να επα­να­προ­σλη­φθούν οι απο­λυ­μέ­νοι freelancers και να μετα­τρα­πεί η εργα­σια­κή σχέ­ση τους σε αορί­στου χρό­νου πλή­ρους εργα­σί­ας. Να εξα­σφα­λι­σθούν τα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα όλων των εργα­ζο­μέ­νων της ελλη­νι­κής υπη­ρε­σί­ας του “Euronews” ανε­ξάρ­τη­τα από την σχέ­ση εργα­σί­ας τους με το κανάλι».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο