Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευρωκοινοβούλιο: «Βάση για διαπραγμάτευση» το απαράδεκτο σχέδιο Τραμπ-Νετανιάχου για το Παλαιστινιακό

Το απα­ρά­δε­κτο σχέ­διο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανα­το­λή και το Παλαι­στι­νια­κό κατήγ­γει­λε ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου — Αλα­βά­νος στην Ολο­μέ­λεια του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου στο Στρασβούργο.

Kατά τη συνε­δρί­α­ση ο Ύπα­τος Εκπρό­σω­πος για θέμα­τα εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής και πολι­τι­κής ασφα­λεί­ας της ΕΕ Ζ. Μπο­ρέλ χαρα­κτή­ρι­σε το επι­κίν­δυ­νο σχέ­διο Τραμπ για το Παλαι­στι­νια­κό που θωρα­κί­ζει την ισραη­λι­νή κατο­χή ως «θετι­κό» και «αφε­τη­ρία για δια­πραγ­μα­τεύ­σεις». Στην ίδια αντι­δρα­στι­κή κατεύ­θυν­ση και η τοπο­θέ­τη­ση της ευρω­βου­λευ­τή της ΝΔ και ειση­γή­τριας για το ΕΛΚ, Α. Μ. Αση­μα­κο­πού­λου, που επί­σης χαρα­κτή­ρι­σε το σχέ­διο «ως βάση ουσιω­δών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων». Στην ομι­λία του ο ευρω­βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος ανέ­φε­ρε τα εξής:

«Κατα­δι­κά­ζου­με το απα­ρά­δε­κτο σχέ­διο των ΗΠΑ για το Παλαι­στι­νια­κό που διαιω­νί­ζει και θωρα­κί­ζει την ισραη­λι­νή κατοχή.

Η προ­ω­θού­με­νη συμ­φω­νία εντάσ­σε­ται στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή. Προ­βλέ­πει παρα­χώ­ρη­ση της Ιερου­σα­λήμ στο Ισρα­ήλ ως “αδιαί­ρε­τη ισραη­λι­νή πρω­τεύ­ου­σα”, προ­σάρ­τη­ση της Κοι­λά­δας του Ιορ­δά­νη και δια­τή­ρη­ση των εποι­κι­σμών. Οι ΗΠΑ που έχουν δια­κό­ψει τη χρη­μα­το­δό­τη­σή τους για την Παλαι­στί­νη εκβιά­ζουν με την επι­βο­λή αυτού του άθλιου σχε­δί­ου ως αντάλ­λαγ­μα για οικο­νο­μι­κή βοήθεια.

Η ΕΕ και οι κυβερ­νή­σεις της, μετα­ξύ τους οι ελλη­νι­κές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ προη­γού­με­να, έχουν βαριές ευθύ­νες: κρα­τούν ίσες απο­στά­σεις μετα­ξύ θύτη και θύμα­τος, επέ­κτει­ναν και ανα­βαθ­μί­ζουν συνε­χώς την πολι­τι­κή, οικο­νο­μι­κή, στρα­τιω­τι­κή συνερ­γα­σία με το ισραη­λι­νό κράτος.

Η τοπο­θέ­τη­ση του κ. Μπο­ρέλ που βρί­σκει την πρό­τα­ση Τραμπ “συγκε­κρι­μέ­νη και βοη­θη­τι­κή” επί της ουσί­ας έρχε­ται σε αντί­θε­ση με τα συμ­φέ­ρο­ντα του παλαι­στι­νια­κού λαού, ενώ εάν η θέση που εξέ­φρα­σε η κ. Αση­μα­κο­πού­λου είναι και θέση της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης είναι και απα­ρά­δε­κτη και επικίνδυνη.

Τέτοιες τοπο­θε­τή­σεις απο­κα­λύ­πτουν τους λόγους που δεν τίθε­νται σε εφαρ­μο­γή οι δεκά­δες απο­φά­σεις κοι­νο­βου­λί­ων που έχουν ανα­γνω­ρί­σει το ανε­ξάρ­τη­το Παλαι­στι­νια­κό κράτος.

Υπο­στη­ρί­ζου­με τον δίκαιο αγώ­να του παλαι­στι­νια­κού λαού για τερ­μα­τι­σμό της ισραη­λι­νής κατο­χής, για ανε­ξάρ­τη­το Παλαι­στι­νια­κό κρά­τος στα σύνο­ρα του ’67 με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερουσαλήμ».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο