Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Σπάνια παρενέργεια του AstraZeneca οι θρομβώσεις

Ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων (EMA) έκρι­νε σήμε­ρα ότι οι θρόμ­βοι αίμα­τος θα πρέ­πει να ανα­φέ­ρο­νται ως μια “πολύ σπά­νια” παρε­νέρ­γεια του εμβο­λί­ου της AstraZeneca κατά της Covid-19, εκτι­μώ­ντας παράλ­λη­λα ότι το ισο­ζύ­γιο ωφέλειας/κινδύνου παρα­μέ­νει “θετι­κό”.

Ο ΕΜΑ εκτι­μά ότι υφί­στα­ται “πιθα­νή σχέ­ση με πολύ σπά­νιες περι­πτώ­σεις ασυ­νή­θι­στων θρόμ­βων αίμα­τος με χαμη­λά αιμο­πε­τά­λια”, δηλώ­νει ο οργα­νι­σμός που εδρεύ­ει στο Άμστερ­νταμ σε ανακοίνωση.

“Κανέ­νας συγκε­κρι­μέ­νος παρά­γο­ντας κιν­δύ­νου ωστό­σο δεν εντο­πί­στη­κε”, δήλω­σε η εκτε­λε­στι­κή διευ­θύ­ντρια του ΕΜΑ ‘Εμερ Κουκ κατά τη διάρ­κεια τηλεδιάσκεψης.

“Συγκε­κρι­μέ­νοι παρά­γο­ντες κιν­δύ­νου όπως η ηλι­κία, το φύλο ή το ιατρι­κό ιστο­ρι­κό δεν ήταν δυνα­τόν να επι­βε­βαιω­θούν καθώς τα σπά­νια περι­στα­τι­κά παρα­τη­ρού­νται σε όλες τις ηλι­κί­ες”, εξηγησε.

“Μια εύλο­γη εξή­γη­ση για τις σπά­νιες αυτές παρε­νέρ­γειες είναι μια ανο­σο­α­πό­κρι­ση στο εμβό­λιο”, πρό­σθε­σε η ‘Εμερ Κουκ, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι το εμβό­λιο είναι “πολύ απο­τε­λε­σμα­τι­κό” και “σώζει ζωές”.

Αρκε­τές ευρω­παϊ­κές χώρες ανέ­στει­λαν τη χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου της βρε­τα­νο-σου­η­δι­κής φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ας λόγω ανα­φο­ρών για θρόμ­βους αίμα­τος μετα­ξύ των ανθρώ­πων που εμβο­λιά­στη­καν με το σκεύ­α­σμα αυτό.

Η ευρω­παϊ­κή ρυθ­μι­στι­κή αρχή είχε δια­βε­βαιώ­σει προη­γου­μέ­νως ότι το εμβό­λιο δεν συν­δέ­ε­ται με έναν υψη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο θρόμ­βων αίμα­τος, ανα­φέ­ρο­ντας ωστό­σο ότι δεν μπο­ρεί να “απο­κλεί­σει ορι­στι­κά” μια σχέ­ση με σπά­νιες δια­τα­ρα­χές θρόμβωσης.

Οι υπουρ­γοί Υγεί­ας των χωρών της ΕΕ ανα­μέ­νε­ται να συνε­δριά­σουν με τηλε­διά­σκε­ψη σήμε­ρα από τις 19.00 ώρα Ελλά­δας για να εξε­τά­σουν τα συμπε­ρά­σμα­τα του ΕΜΑ.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων λέει ότι αναγνώρισε μια πιθανή παρενέργεια του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Η βρε­τα­νι­κή ρυθ­μι­στι­κή αρχή φαρ­μά­κων ανα­γνώ­ρι­σε μια πιθα­νή παρε­νέρ­γεια από το εμβό­λιο κατά της Covid-19 που ανέ­πτυ­ξαν το πανε­πι­στή­μιο της Οξφόρ­δης και η AstraZeneca, η οποία αφο­ρά τη σπά­νια εμφά­νι­ση θρόμ­βων αίμα­τος στον εγκέ­φα­λο, δήλω­σε σήμε­ρα η διευ­θύ­νου­σα σύμ­βου­λος Τζουν Ρέιν.

Η ίδια επι­σή­μα­νε πως τα οφέ­λη υπερ­τε­ρούν των κιν­δύ­νων για τη συντρι­πτι­κή πλειονότητα.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο