Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευχολόγια χωρίς αντίκρυσμα και “ατομική ευθύνη” ενόψει της μετάλλαξης “Ομικρον”

Η ανα­κύ­κλω­ση των ίδιων μέτρων που μας έφε­ραν ως εδώ και κυρί­ως η επι­κίν­δυ­νη λογι­κή της «ατο­μι­κής ευθύ­νης» είναι το μονα­δι­κό «σχέ­διο προ­στα­σί­ας» που ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση ενό­ψει της επέ­λα­σης της παραλ­λα­γής «Όμι­κρον».

Τα «νέα» περιο­ρι­στι­κά μέτρα που συνι­στούν ένα ευχο­λό­γιο για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Γενά­ρη, προ­φα­νώς για να μην δια­τα­ρα­χθεί η εορ­τα­στι­κή «αγο­ρά». Η αιτιο­λο­γία ‑δικαιο­λο­γία από την πλευ­ρά του υπουρ­γού Υγεί­ας, Θ. Πλεύ­ρη, που έκα­νε τις ανα­κοι­νώ­σεις είναι ότι η λήψη νέων περιο­ρι­στι­κών μέτρων πριν την Πρω­το­χρο­νιά θα μετέ­φε­ρε τη δια­σκέ­δα­ση σε σπί­τια, προ­κα­λώ­ντας έτσι μεγα­λύ­τε­ρα προβλήματα.

Συγκε­κρι­μέ­να, όπως ανα­κοί­νω­σε, από τις 3 έως και τις 16 Γενά­ρη, που και θα επα­νε­ξε­τα­στούν τα μέτρα, θα είναι υπο­χρε­ω­τι­κή η χρή­ση μάσκας υψη­λής προ­στα­σί­ας ή η διπλή χει­ρουρ­γι­κή μάσκα σε σού­περ μάρ­κετ, ΜΜΜ και για τους εργα­ζό­με­νους στην εστίαση.

Το σχε­τι­κό κόστος θα επι­βα­ρύ­νει τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, αφού η συγκε­κρι­μέ­νη μάσκα είναι αρκε­τά πιο ακρι­βή και η τιμή της έχει εκτι­να­χθεί το τελευ­ταίο διάστημα.

Παράλ­λη­λα, τα κέντρα δια­σκέ­δα­σης και η εστί­α­ση θα έχουν ωρά­ριο μέχρι τις 12 τα μεσά­νυ­χτα, με τρα­πέ­ζια των έξι ατό­μων, χωρίς όρθιους και με μετρι­κές απο­στά­σεις (αλλά και με απει­λή για απα­γό­ρευ­ση της μου­σι­κής σε περί­πτω­ση που παρα­τη­ρη­θούν παρα­νο­μί­ες) ενώ στα γήπε­δα το ποσο­στό των θεα­τών θα φτά­νει το 10% της χωρη­τι­κό­τη­τας με ανώ­τα­το τα 1.000 άτομα.

Επί­σης ανα­κοί­νω­σε πως η τηλερ­γα­σία επα­νέρ­χε­ται σε δημό­σιο και ιδιω­τι­κό τομέα έως το 50% και με κυλιό­με­νο ωρά­ριο, ενώ οι επι­σκέ­πτες σε Μονά­δες Φρο­ντί­δας Ηλι­κιω­μέ­νων θα πρέ­πει να έχουν αρνη­τι­κό μορια­κό τεστ 48 ωρών.

Συστάσεις και ευχές αντί για ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Μέχρι τις 3 Γενά­ρη, το μονα­δι­κό «μέτρο προ­στα­σί­ας» είναι η σύστα­ση προς τους νέους (που για ακό­μη μια φορά στο­χο­ποιού­νται) να απο­φεύ­γουν να έρχο­νται σε επα­φή με τους ηλι­κιω­μέ­νους.

Φυσι­κά, ούτε λόγος δεν γίνε­ται από την κυβέρ­νη­ση για ενί­σχυ­ση του συστή­μα­τος Υγεί­ας,  για δωρε­άν και επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ σε όλο τον πλη­θυ­σμό, για μέτρα προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς, στα σχο­λεία, στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, που απο­τε­λούν εστί­ες μετάδοσης.

Ενό­ψει της νέας μεγά­λης πίε­σης που θα δεχθεί το σύστη­μα Υγεί­ας, αντί για επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα, δόθη­κε εντο­λή για ενί­σχυ­ση της «συνερ­γα­σί­ας» με τους κλι­νι­κάρ­χες στην Αττι­κή, όπως ανα­κοί­νω­σε ο Θ. Πλεύρης.

Κατό­πιν όλων αυτών, όπως ήταν ανα­με­νό­με­νο, ο υπουρ­γός Υγεί­ας προ­ε­ξό­φλη­σε άνο­δο των κρου­σμά­των το επό­με­νο διά­στη­μα και ευχή­θη­κε αυτό να μην έχει επί­πτω­ση στη λει­τουρ­γία του ΕΣΥ. Όπως είπε, η μετάλ­λα­ξη «Όμι­κρον» σημειώ­νει μεγά­λη άνο­δο, κυρί­ως στην περιο­χή της Αττι­κής, χωρίς μέχρι στιγ­μής σημα­ντι­κή επί­πτω­ση στις νοσηλείες.

Το ΚΚΕ για τα νέα κυβερ­νη­τι­κά μέτρα κατά της πανδημίας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο