Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εφαρμογή νέας τεχνικής σε επέμβαση γυναικών με καρκίνο ωοθηκών στο Ιπποκράτειο

Για πρώ­τη φορά στην Ελλά­δα πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Ιππο­κρά­τειο Νοσο­κο­μείο Θεσ­σα­λο­νί­κης επέμ­βα­ση ενδο­σκο­πι­κού εξω­πε­ρι­το­ναϊ­κού παρα-αορ­τι­κού λεμ­φα­δε­νι­κού καθα­ρι­σμού σε δύο γυναί­κες μέσης ηλι­κί­ας με γυναι­κο­λο­γι­κό καρ­κί­νο, οι οποί­ες πήραν εξι­τή­ριο ύστε­ρα από νοση­λεία δύο και τριών ημερών.

Η μία εκ των γυναι­κών είχε καρ­κί­νο των ωοθη­κών και του ενδο­μη­τρί­ου, ενώ η άλλη είχε εκτε­τα­μέ­νο καρ­κί­νο του ενδο­μη­τρί­ου και οι επεμ­βά­σεις πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν, στις 12 και 13 Φεβρουα­ρί­ου 2020, από την Πανε­πι­στη­μια­κή Β’ Μαιευ­τι­κή- Γυναι­κο­λο­γι­κή Κλι­νι­κή του Ιπποκρατείου.

Με την τεχνι­κή του ενδο­σκο­πι­κού εξω­πε­ρι­το­ναϊ­κού παρα-αορ­τι­κού λεμ­φα­δε­νι­κού καθα­ρι­σμού, η επέμ­βα­ση γίνε­ται ταχύ­τε­ρα, υπάρ­χει μικρό­τε­ρη νοση­ρό­τη­τα και η ασθε­νής νοση­λεύ­ε­ται μικρό­τε­ρο χρο­νι­κό διά­στη­μα, εξή­γη­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευ­θυ­ντής της Β’ Μαιευ­τι­κής- Γυναι­κο­λο­γι­κής Κλι­νι­κής του Ιππο­κρα­τεί­ου, ανα­πλη­ρω­τής καθη­γη­τής Κων­στα­ντί­νος Δίνας.

Η μέθο­δος αυτή, όπως σημεί­ω­σε ο κ. Δίνας, μπο­ρεί να εφαρ­μο­στεί και σε περι­στα­τι­κά με καρ­κί­νο του τρα­χή­λου της μήτρας προ­κει­μέ­νου να γίνει στα­διο­ποί­η­ση ώστε να δοθεί στην ασθε­νή η κατάλ­λη­λη θεραπεία.

Είναι η πρώ­τη φορά που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν επεμ­βά­σεις με αυτή την τεχνι­κή, τόσο στον δημό­σιο όσο και στον ιδιω­τι­κό τομέα, στην Ελλά­δα, από ιατρούς του Ιππο­κρα­τεί­ου, οι οποί­οι εκπαι­δεύ­τη­καν στο εξωτερικό.

Να σημειω­θεί ότι στις 6–7 Μαρ­τί­ου, οι ιατροί της Β’ Μαιευ­τι­κής — Γυναι­κο­λο­γι­κής Κλι­νι­κής του Ιππο­κρα­τεί­ου θα μετα­φέ­ρουν την απο­κτη­θεί­σα εμπει­ρία τους, μέσω εκπαι­δευ­τι­κού σεμι­να­ρί­ου, στους γυναι­κο­λό­γους με ενδια­φέ­ρον στην ογκολογία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο