Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εφιαλτική εκτίμηση από τα λύματα στην Αττική

Σε μια δρα­μα­τι­κή εκτί­μη­ση για τη δια­σπο­ρά του κορο­νοϊ­ού στην Αττι­κή προ­χώ­ρη­σε ο καθη­γη­τής Ανα­λυ­τι­κής Χημεί­ας στο Πανε­πι­στή­μιο Αθη­νών Νίκος Θωμαϊ­δης, ο οποί­ος μαζί με την ομά­δα του μελε­τά τη δια­σπο­ρά του ιού παρα­τη­ρώ­ντας τα λύμα­τα στο λεκανοπέδιο.

Μιλώ­ντας στο κεντρι­κό δελ­τίο ειδή­σε­ων του MEGA είπε ότι: «Η συγκέ­ντρω­ση του ιού στα λύμα­τα την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα είχε μια αύξη­ση της τάξης του 205%. Αυτή την από­το­μη αύξη­ση δεν θέλα­με να δού­με, όπως είχα­με δει στο κύμα του Νοεμβρίου».

«Πριν 15 ημέ­ρες η αύξη­ση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρ­ξη ότι κάτι συμ­βαί­νει, κι επι­βε­βαιω­θή­κα­με για­τί αυτή τη βδο­μά­δα η αύξη­ση ήταν 205%», συμπλήρωσε.

«Τα μοντέ­λα που υπο­λο­γί­ζουν τους πραγ­μα­τι­κούς φορείς δίνουν μία εκτί­μη­ση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαί­τε­ρη αβε­βαί­ο­τη­τα για­τί δεν γνω­ρί­ζου­με διά­φο­ρες παρα­μέ­τρους, όπως το αν ο ιός πολ­λα­πλα­σιά­ζε­ται περισ­σό­τε­ρο όσον αφο­ρά τα μεταλ­λαγ­μέ­νη στε­λέ­χη», σημεί­ω­σε ερω­τη­θείς για τα ενερ­γά κρού­σμα­τα στην κοινότητα.

Πάντως τόνι­σε ότι «η κατά­στα­ση στην Αττι­κή είναι ιδιαί­τε­ρα ανη­συ­χη­τι­κή και επι­δει­νώ­νε­ται με ταχείς ρυθμούς».

Ο ίδιος επι­σή­μα­νε επί­σης ότι «οι ασυμ­πτω­μα­τι­κοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%». «Είναι δύσκο­λο να εκτι­μή­σου­με πόσο αυτό θα μετα­φρα­στεί σε κρού­σμα­τα τις επό­με­νες ημέ­ρες, αν κρί­νου­με τις εισα­γω­γές στα νοσο­κο­μεία θα δού­με τετρα­ψή­φιο νού­με­ρο», διευκρίνισε.

Πηγή: efsyn.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο