Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εφιαλτική η κατάσταση σε βόρεια Εύβοια και Ολυμπία — Στάχτη χιλιάδες στρέμματα και περιουσίες — Εκκενώνονται χωριά

Εκρη­κτι­κή είναι η κατά­στα­ση στη βόρεια Εύβοια και στην Ολυ­μπία από τις μεγά­λες πυρ­κα­γιές που έχουν προ­κα­λέ­σει τερά­στιες κατα­στρο­φές και συνε­χί­ζουν να απει­λούν χωριά και οικι­σμούς, κάνο­ντας παράλ­λη­λα απο­πνι­κτι­κή και αφό­ρη­τη την κατά­στα­ση, ενώ σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη είναι και η πυρ­κα­γιά στη Μεσσηνία.

Σύμ­φω­να με την τελευ­ταία ενη­μέ­ρω­ση από την Πυρο­σβε­στι­κή κατά την διάρ­κεια της νύχτας εκκε­νώ­θη­καν και άλλα χωριά στην Εύβοια και στην Ολυ­μπία, όπου πρό­κει­ται για ένα πραγ­μα­τι­κά εφιαλ­τι­κό σκηνικό.

Ειδι­κό­τε­ρα, στην Ηλεία, μετά από εισή­γη­ση των επι­κε­φα­λής των δυνά­με­ων πυρό­σβε­σης έγι­νε εκκέ­νω­ση των χωριών Λατζόι και Λιναριά.

Εύβοια: Μαίνεται η πυρκαγιά κάνοντας στάχτη χιλιάδες στρέμματα και περιουσίες — Εκκενώνονται χωριά

Στην Εύβοια εγκα­τέ­λει­ψαν άρον άρον το χωριό Κεχριές οι κάτοι­κοι, στις 07:00, καθώς το τερά­στιο μέτω­πο που δεν μπο­ρεί να στα­μα­τή­σει με τίπο­τα, έχει φτά­σει σε από­στα­ση ανα­πνο­ής από τα σπίτια.

Οι κάτοι­κοι ειδο­ποι­ή­θη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια με τις καμπά­νες και από ένα περι­πο­λι­κό της αστυ­νο­μί­ας που έσπευ­σε εκεί και έφυ­γαν με δικά τους μέσα για ασφα­λή σημεία, ενώ οι φλό­γες συνε­χί­ζουν να πλη­σιά­ζουν χωρίς να μπο­ρεί κανείς να τις εμπο­δί­σει. Πριν από λίγα λεπτά εστά­λη και επι­σή­μως μήνυ­μα μέσω του 112 προς τους κατοί­κους των Κεχριών να εγκα­τα­λεί­ψουν την περιο­χή και να κατευ­θυν­θούν προς το Μαντούδι.

Επί­σης στην Εύβοια, όπου η κατά­στα­ση είναι η πιο ανη­συ­χη­τι­κή, τη νύχτα εκκε­νώ­θη­καν και πάλι οι οικι­σμοί Κουρ­κου­λοί, Σκε­πα­στή, καθώς και Αμέ­λα­ντες και Κεράμια.

Περι­πο­λι­κά της αστυ­νο­μί­ας ενη­μέ­ρω­σαν τους κατοί­κους στις Κεχριές ότι θα πρέ­πει να εγκα­τα­λεί­ψουν το χωριό. Στην περιο­χή βρί­σκο­νται δυνά­μεις της Πυρο­σβε­στι­κής και της αστυ­νο­μί­ας, οι επί­γειες πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις που βρί­σκο­νταν στις Ροβιές μετα­κι­νού­νται προς τη Λίμνη, τις Κεχριές και τους Κουρ­κου­λούς, ενώ άλλες δυνά­μεις υπάρ­χουν γύρω από τα χωριά Κουρ­κου­λοί και Σκε­πα­στή. Οι κάτοι­κοι στις Κεχριές με ιδία μέσα και την συν­δρο­μή επί­γειων πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων και μηχα­νη­μά­των έργου, επι­χει­ρούν να δημιουρ­γή­σουν αντι­πυ­ρι­κές ζώνες προ­κει­μέ­νου να ανα­κό­ψουν την πύρι­νη λαίλαπα.

Πρό­κει­ται για το 15ο χωριό που εκκε­νώ­νε­ται από την έναρ­ξη της φωτιάς. Τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες εκκε­νώ­θη­καν, με εντο­λή της Πυρο­σβε­στι­κής, τα χωριά και οι οικι­σμοί Ρετσι­νό­λακ­κος, Καλα­μού­δι, Χρό­νια, Σηπιά­δα, Κουρ­κου­λοί, Σκε­πα­στή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κού­λου­ρος, Μαρού­λι, Ροβιές, Παλαιο­χώ­ρι, Αμέ­λα­ντες και Κεραμειά.

Σε πολ­λά από τα χωριά, οι φλό­γες πέρα­σαν μέσα από τον οικι­σμό, κάνο­ντας στά­χτη σπί­τια και κόπους μιας ζωής. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα οι Ροβιές και η γύρω περιο­χή, όπου η φωτιά έκα­ψε δεκά­δες σπί­τια. Συνο­λι­κά, έχουν καεί πολ­λές δεκά­δες σπί­τια. Ανυ­πο­λό­γι­στη είναι η κατα­στρο­φή στο περι­βάλ­λον, με χιλιά­δες στρέμ­μα­τα δασι­κής και γεωρ­γι­κής έκτα­σης να έχουν μετα­τρα­πεί σε αποκαϊδια.

Σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή, από το πρωί στα μέτω­πα των πυρ­κα­γιών στην Βόρεια Εύβοια, επι­χει­ρούν ρίψεις νερού από αέρος 3 αερο­σκά­φη και 3 ελι­κό­πτε­ρα, ωστό­σο οι κάτοι­κοι καταγ­γέλ­λουν ότι δεν έχουν δει κανέ­να ενα­έ­ριο μέσο να επι­χει­ρεί. Η πυρο­σβε­στι­κή υπο­στη­ρί­ζει ότι επει­δή η έκτα­ση των πυρ­κα­γιών είναι πολύ μεγά­λη, αλλά και επει­δή τα ενα­έ­ρια μέσα πρέ­πει να εφο­διά­ζο­νται, πιθα­νά οι κάτοι­κοι δεν τα βλέ­πουν να επι­χει­ρούν στην περιοχή.

Σε κάθε περί­πτω­ση, εδώ και δύο μέρες οι κάτοι­κοι και οι τοπι­κές αρχές καταγ­γέλ­λουν ότι ο αριθ­μός των ενα­έ­ριων μέσων που επι­χει­ρούν είναι ανα­ντί­στοι­χος της έκτα­σης του πύρι­νου μετώ­που που εκτεί­νε­ται σε πολ­λά χιλιό­με­τρα και προς πολ­λές κατευθύνσεις.

Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Σε εξέ­λι­ξη είναι και η πυρ­κα­γιά στη Βαρυ­μπό­μπη, όπου όμως οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις αντι­με­τω­πί­ζουν μόνο κάποιες ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις, ενώ πριν από λίγη ώρα άρχι­σε να γίνε­ται ελεγ­χό­με­να η διέ­λευ­ση κατοί­κων για τα σπί­τια τους από συγκε­κρι­μέ­νους δρό­μους: Λ. Κύμης από οδό Ορταν­σί­ας στο ρεύ­μα προς Βαρυ­μπό­μπη, στον κόμ­βο Βαρυ­μπό­μπης- Ερυ­θραί­ας στο ρεύ­μα προς Βαρυ­μπό­μπη, Τατο­ΐ­ου από οδό Πάρ­νη­θος (ταβέρ­να το Χάνι) στο ρεύ­μα προς Βαρυ­μπό­μπη και Τατο­ΐ­ου από την Λ. Κύμης στο ρεύ­μα προς Βαρυμπόμπη.

Σημειώ­νε­ται ότι από το πρωί επι­χει­ρούν σε όλες τις πυρ­κα­γιές και τα ενα­έ­ρια πυρο­σβε­στι­κά μέσα.

Από ώρα σε ώρα ανα­μέ­νο­νται και δύο αερο­σκά­φη από την Σου­η­δία, ενώ το από­γευ­μα θα φτά­σουν και 81 Γάλ­λοι πυρο­σβέ­στες, πεζο­πό­ρο τμή­μα από την Γαλ­λία, καθώς οι δύο χώρες αντα­πο­κρί­θη­καν στο αίτη­μα για βοή­θεια της χώρας μας στον Ευρω­παϊ­κό Μηχα­νι­σμό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ήδη επι­χει­ρούν ένα πεζο­πό­ρο τμή­μα Κύπριων πυρο­σβε­στών από χτες ενώ και δύο αερο­σκά­φη από την Κύπρο βρί­σκο­νται στην Ρόδο.

Πού επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις

Ανα­λυ­τι­κά αυτή την ώρα, σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση της Πυρο­σβε­στι­κής στις πυρ­κα­γιές που είναι σε εξέ­λι­ξη επιχειρούν:

* Στην δασι­κή πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε χθες στην περιο­χή Ηρά­κλεια του δήμου Αρχαί­ας Ολυ­μπί­ας Ηλεί­ας, 174 πυρο­σβέ­στες, με 9 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 52 οχή­μα­τα, ομά­δα Σ.μη.Ε.Α., το Κινη­τό Επι­χει­ρη­σια­κό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποί­ων το 1 Ε/Π ως συντο­νι­στι­κό. Συν­δρο­μή παρέ­χουν εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου ΟΤΑ.

* Στην δασι­κή πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε την 3η Αυγού­στου, στην περιο­χή Μυρ­τιά του δήμου Μαντου­δί­ου — Λίμνης — Αγί­ας ‘Αννας Ευβοί­ας, επι­χει­ρούν 165 πυρο­σβέ­στες με 5 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 57 οχή­μα­τα, 3 Α/Φ και 3 Ε/Π εκ των οποί­ων το 1 Ε/Π ως συντο­νι­στι­κό. Συν­δρο­μή παρέ­χουν 82 πυρο­σβέ­στες από τη Γαλ­λία, το Λιμε­νι­κό Σώμα, ο Ελλη­νι­κός Στρα­τός με πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα καθώς και υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου Ο.Τ.Α.

* Στην δασι­κή πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε χθες στην περιο­χή Μέλ­πεια του Δήμου Οιχα­λί­ας Μεσ­ση­νί­ας, επι­χει­ρούν 28 πυρο­σβέ­στες, με 1 ομά­δα πεζο­πό­ρου τμή­μα­τος, 11 οχή­μα­τα και 1 Ε/Π. Συν­δρο­μή παρέ­χουν υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου ΟΤΑ.

* Στην δασι­κή πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε την 3η Αυγού­στου, στην περιο­χή ‘Ανω Βαρυ­μπό­μπη, του δήμου Αχαρ­νών Αττι­κής, επι­χει­ρούν ισχυ­ρές επί­γειες δυνά­μεις και περιο­δι­κά τα ενα­έ­ρια μέσα. Συν­δρο­μή παρέ­χουν 40 πυρο­σβέ­στες από τη Κύπρο, ο Ελλη­νι­κός Στρα­τός με πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα, η ΕΛ.ΑΣ., πολυά­ριθ­μες εθε­λο­ντι­κές ομά­δες καθώς και υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου Ο.Τ.Α.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο