Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εφιαλτική η νύχτα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς — Στον καιρό πλέον οι ελπίδες για αναχαίτιση της φωτιάς

Με ανέ­μους έντα­σης έως 4 μπο­φόρ συνε­χί­ζε­ται σήμε­ρα η επι­χεί­ρη­ση κατά­σβε­σης της μεγά­λης πυρ­κα­γιάς στο Εθνι­κό Πάρ­κο Δαδιάς. Μετά από ένα εφιαλ­τι­κό βρά­δυ με τη φωτιά να περ­νά αίφ­νης αντι­πυ­ρι­κή ζώνη, απει­λώ­ντας το Κέντρο Ενη­μέ­ρω­σης της Μονά­δας Δια­χεί­ρι­σης του Εθνι­κού Πάρ­κου και εξί­σου ξαφ­νι­κά να αλλά­ζει πορεία και να εξα­πλώ­νε­ται παράλ­λη­λα με την Εθνι­κή Οδό στο ύψος του κόμ­βου Λύρας-Λαγυ­νών, οι δυνά­μεις πυρό­σβε­σης έζη­σαν μία εφιαλ­τι­κή νύχτα, σύμ­φω­να με την προϊ­στα­μέ­νη του Δασαρ­χεί­ου Σου­φλί­ου, Γιάν­να Διαγκάκη.

Σήμε­ρα με το πρώ­το φως της ημέ­ρας στην περιο­χή επι­χει­ρούν 320 πυρο­σβέ­στες με 68 οχή­μα­τα, 13 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, δύο πυρο­σβε­στι­κά αερο­σκά­φη, τέσ­σε­ρα πυρο­σβε­στι­κά ελι­κό­πτε­ρα με τη συν­δρο­μή και του Γενι­κού Επι­τε­λεί­ου Εθνι­κής ‘Αμυ­νας, της ΕΛ.ΑΣ, των Δασι­κών Υπη­ρε­σιών Έβρου, εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες καθώς και υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου ΟΤΑ.

Οι και­ρι­κές συν­θή­κες παρα­μέ­νουν ο ρυθ­μι­στής της πορεί­ας και εξέ­λι­ξης της έρπου­σας πυρ­κα­γιάς καθώς η όποια μετα­βο­λή στην έντα­ση και στην κατεύ­θυν­ση του ανέ­μου προ­κα­λεί νέες ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις με τα βασι­κά πύρι­να μέτω­πα να συνε­χί­ζουν την κατα­στρο­φι­κή πορεία τους στο Εθνι­κό Πάρκο.

Πριν από λίγο έβρε­χε στην περιο­χή δυστυ­χώς όμως όχι εκεί που είναι το κύριο μέτω­πο της φωτιάς. Παρ όλα αυτά η βρο­χή εμπο­δί­ζει την επέ­κτα­ση και τις αναζωπυρώσεις.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο