Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εφιαλτική η πραγματικότητα στην αγορά εργασία: Μερική απασχόληση και μισθοί πείνας

Μερι­κής ή εκ περι­τρο­πής απα­σχό­λη­ση είναι οι περισ­σό­τε­ρες από τις μισές νέες θέσεις εργα­σί­ας που δημιουρ­γού­νται στον ιδιω­τι­κό τομέα και οι πλή­ρους απα­σχό­λη­σης είναι με μισθούς πείνας. 

Ναι μεν το ισο­ζύ­γιο μισθω­τής απα­σχό­λη­σης εμφα­νί­ζε­ται αυξη­μέ­νο τον Μάιο, σύμ­φω­να με τα τελευ­ταία στοι­χεία του πλη­φο­ρο­φια­κού συστή­μα­τος Εργά­νη, ωστό­σο οι μισές θέσεις αφο­ρούν ευέ­λι­κτη και φτη­νή εργασίας.

Η εικό­να που επι­κρα­τεί σήμε­ρα στην αγο­ρά εργα­σί­ας  είναι εφιαλ­τι­κή καθώς εργα­ζό­με­νοι απο­δέ­χο­νται δου­λειές με μερο­κά­μα­το που δεν ξεπερ­νά τα 15 ευρώ ενώ η εργα­σία λίγων ωρών, η πλή­ρης απα­σχό­λη­ση αλλά με 10ωρα κει χαμη­λά ημε­ρο­μί­σθια, είναι οι νέες εργα­σια­κές συν­θή­κες που κυριαρχούν.

Τα επί­ση­μα στοι­χεία δεί­χνουν ότι στο πεντά­μη­νο Ιανουα­ρί­ου — Μαΐ­ου 2017 δημιουρ­γή­θη­καν 924.321 θέσεις εργα­σί­ας, εκ των οποί­ων 459.888 πλή­ρους απα­σχό­λη­σης και 464.433 θέσεις αθροι­στι­κά η μερι­κή (341.104 — 36,90%) και η εκ περι­τρο­πής (123.329 — 13,35%).

Από τις θέσεις πλή­ρους απα­σχό­λη­σης, σύμ­φω­να με τα πρώ­τα ευρή­μα­τα μελέ­της που επε­ξερ­γά­ζε­ται η ΕΝΥΠΕΚΚ, πάνω από το 70% είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τον βασι­κό μισθό (586 ευρώ μει­κτά). Η εικό­να στην αγο­ρά εργα­σί­ας είναι εφιαλ­τι­κή, αφού:

  • Η ανα­σφά­λι­στη εργα­σία αφο­ρά έναν στους 5 εργα­ζο­μέ­νους (500.000).
  • Περί­που 300.000 εργα­ζό­με­νοι ενώ απα­σχο­λού­νται ως μισθω­τοί στην πρά­ξη είναι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι ανα­λαμ­βά­νο­ντας εξ ολο­κλή­ρου την υπο­χρέ­ω­ση κατα­βο­λής ασφα­λι­στι­κών εισφορών.
  • Περί­που 200.000 ενώ εργά­ζο­νται 8 ώρες ημε­ρη­σί­ως στην πρά­ξη κατα­χω­ρού­νται ως μερι­κά απασχολούμενοι.
  • Περί­που 900.000 στον ιδιω­τι­κό τομέα ενώ εργά­ζο­νται καθη­με­ρι­νά και κανο­νι­κά μισθο­δο­τού­νται με καθυ­στέ­ρη­ση από έναν μέχρι δεκα­πέ­ντε μήνες.

Τα στοι­χεία επι­βε­βαιώ­νουν την κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή για μονι­μο­ποί­η­ση της τάσης των προ­σω­ρι­νών και ευέ­λι­κτων μορ­φών απα­σχό­λη­σης στην αγο­ρά εργα­σί­ας, που για τους εργα­ζό­με­νους σημαί­νει πετσο­κομ­μέ­νους μισθούς και εργα­σια­κά δικαιώματα.

Οσον αφο­ρά δε, την αύξη­ση των θέσε­ων εργα­σί­ας το Μάιο αυτό σχε­τί­ζε­ται με την έναρ­ξη της του­ρι­στι­κής περιό­δου. Η απα­σχό­λη­ση όμως στον του­ρι­σμό είναι επο­χι­κή και από τις νέες προ­σλή­ψεις το μήνα Μάη, οι μισές είναι μερι­κής και εκ περι­τρο­πής απα­σχό­λη­σης.  Το γεγο­νός  ότι το 70% αυτών των προ­σλή­ψε­ων έγι­ναν στον του­ρι­σμό, αξιο­ποι­ή­θη­κε από την κυβέρ­νη­ση για να δια­φη­μί­σει τις προ­ο­πτι­κές ανά­σχε­σης της ανερ­γί­ας στους λεγό­με­νους «δυνα­μι­κούς κλά­δους» και το ρόλο που μπο­ρούν να παί­ξουν στη συνο­λι­κή ανά­καμ­ψη της οικονομίας.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο