Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εφιαλτική νύχτα για την Αττική

Συνε­χί­ζει να μαί­νε­ται η πύρι­νη λαί­λα­πα στην Αττι­κή, με τα μεγά­λα μέτω­πα προς Μαλα­κά­σα και Πάρ­νη­θα να εξα­πλώ­νο­νται απο­τε­φρώ­νο­ντας δάση και περιου­σί­ες, τις οποί­ες εγκα­τα­λεί­πουν οι ιδιο­κτή­τες προ­κει­μέ­νου να σωθούν.

Το τερά­στιο μέτω­πο με κατεύ­θυν­ση τη Μαλα­κά­σα πέρα­σε αργά τη νύχτα την εθνι­κή, στον κόμ­βο Μαρ­κο­πού­λου, με πορεία προς τον Ωρω­πό μέσα από την πυκνή πευ­κό­φυ­τη έκτα­ση της περιοχής.

Με εισή­γη­ση της Πυρο­σβε­στι­κής, ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Ανα­το­λι­κής Αττι­κής Θαν. Αυγε­ρι­νός εξέ­δω­σε εντο­λή εκκέ­νω­σης των οικι­σμών Μαρ­κό­που­λο Ωρω­πού, Μήλε­σι, Μπά­φι, Μαυ­ρο­σου­βά­λα και Λεβί­σι. «Πρό­κει­ται για πολύ δύσκο­λη νύχτα. Επι­χει­ρού­με με όλες μας τις δυνά­μεις και προ­σπα­θού­με το καλύ­τε­ρο. Στο μέτρο του δυνα­τού συν­δρά­μο­ντας την Πυρο­σβε­στι­κή όπου κι όταν μας ζητη­θεί» επι­ση­μαί­νει στο ΑΠΕ — ΜΠΕ ο ίδιος.

Ειδι­κό­τε­ρα, οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις επι­χει­ρούν κατα­βάλ­λο­ντας υπε­ράν­θρω­πες προ­σπά­θειες να ανα­κό­ψουν την πορεία της, χωρίς ιδιαί­τε­ρη ευκο­λία λόγω του δύσβα­του της περιο­χής. Η φωτιά καί­ει σε χαρά­δρα πλη­σί­ον της εθνι­κής με αργή πορεία λόγω της άπνοιας, με τον δήμαρ­χο Ωρω­πού Γιώρ­γο Για­ση­μά­κη να ζητά­ει ενί­σχυ­ση των δυνά­με­ων πυρό­σβε­σης για να ανα­κο­πεί η πορεία της πριν ξεφύ­γει προς τον Ωρωπό.

Από την πλευ­ρά του, ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Βασί­λης Κόκ­κα­λης, εξέ­φρα­σε έντο­νη ανη­συ­χία για τη δυσμε­νή αυτή εξέ­λι­ξη τονί­ζο­ντας: «Πρέ­πει να έρθουν εδώ το πρωί, άμε­σα τα ενα­έ­ρια μέσα». Ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης λίγο νωρί­τε­ρα, κατά την απο­χώ­ρη­ση των ενα­έ­ριων μέσων με την έλευ­ση της νύχτας, συντό­νι­σε τη δια­νο­μή των οχη­μά­των της Περι­φέ­ρειας ανά­λο­γα με τα αιτή­μα­τα του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος. Τα μηχα­νή­μα­τα, υδρο­φό­ρες και σκα­πτι­κά μηχα­νή­μα­τα έργου (ερπυ­στριο­φό­ρα, φορ­τω­τή­ρες, μπουλ­ντό­ζες), καθώς και τα μικρά πυρο­σβε­στι­κά, δια­τί­θε­νται ανά­λο­γα με τις ανά­γκες, είτε για να εφο­διά­σουν με νερό τα πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα είτε για να δια­νοί­ξουν δρό­μους ως αντι­πυ­ρι­κές ζώνες.

Παρα­θέ­το­ντας τη συνο­λι­κή εικό­να των πυρ­κα­γιών, ανα­φέρ­θη­κε ειδι­κό­τε­ρα αρχι­κά σ’ αυτή που εκδη­λώ­θη­κε το από­γευ­μα στα Άνω Λιό­σια, στην παλιά χωμα­τε­ρή, σε δασι­κή περιο­χή της Πετρού­πο­λης, αλλά και σ’ αυτή που εκδη­λώ­θη­κε στο Πεδί­ον του Άρε­ως και σβή­στη­κε άμε­σα με την επέμ­βα­ση «υδρο­φό­ρας της Περι­φέ­ρειας η οποία παρα­μέ­νει στο κέντρο της Αθή­νας». Επί­σης, ανα­φέρ­θη­κε στην πυρ­κα­γιά με κατεύ­θυν­ση τη λίμνη του Μαρα­θώ­να, η οποία απλώ­νε­ται σε δύο μέτω­πα: Στο Πευ­κό­φυ­το και τις εγκα­τα­στά­σεις της ΕΥΔΑΠ, δίπλα στις Αφίδνες.

Επί­σης, έκα­νε λόγο για ανα­ζω­πυ­ρω­μέ­νο μέτω­πο στη Βαρυ­μπό­μπη, όπου από νωρίς οι κάτοι­κοι της, όπως και των Θρα­κο­μα­κε­δό­νων, ανα­γκά­στη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν εκ νέου τις εστί­ες τους. Οι φλό­γες είχαν φτά­σει στις αυλές του ΒΑ οικι­σμού της Βαρυ­μπό­μπης και στα βορει­νά σπί­τια των Θρα­κο­μα­κε­δό­νων, ενώ οι δυνά­μεις πυρό­σβε­σης σε μια ύστα­τη προ­σπά­θεια επι­χει­ρού­σαν να την ελέγ­ξουν με τη δημιουρ­γία αντι­πυ­ρι­κής ζώνης περι­με­τρι­κά των οικι­σμών, για να ανα­κό­ψουν την πορεία του μετώ­που που κατε­βαί­νει από την Πάρ­νη­θα. Ωστό­σο, η άπνοια και το θερ­μι­κό φορ­τίο της πυρ­κα­γιάς οδη­γεί το μέτω­πο ανο­δι­κά στις παρυ­φές του βου­νού, με την ελπί­δα όλων να μην κατευ­θυν­θεί προς Χασιά ή άλλες κατοι­κη­μέ­νες περιοχές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο