Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εφτά χρόνια μνημόνια

Γρά­φει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

23 Απρι­λί­ου 2010 - Γεώρ­γιος Παπαν­δρέ­ου από το Καστε­λό­ρι­ζο και αφού έχει ανα­κοι­νώ­σει την προ­σφυ­γή στο μηχα­νι­σμό στή­ρι­ξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ: «Βρι­σκό­μα­στε σε μια δύσκο­λη πορεία, μια νέα Οδύσ­σεια για τον Ελλη­νι­σμό. Ομως, πλέ­ον, ξέρου­με το δρό­μο για την Ιθά­κη και έχου­με χαρ­το­γρα­φή­σει τα νερά»

Υπο­γρα­φή πρώ­του Μνημονίου

Νοέμ­βρης 2011 Κυβέρ­νη­ση Λου­κά Παπα­δή­μου: Εμφά­νι­ση των πρώ­των σενα­ρί­ων περί απο­πο­μπής της Ελλά­δας και δίλημ­μα «ευρώ ή δραχ­μή», «εντός ή εκτός Ευρωζώνης»

Εκλο­γές Μάη – Ιού­νη 2012 και σχη­μα­τι­σμός κυβέρ­νη­σης ΝΔ — ΠΑΣΟΚ — ΔΗΜΑΡ, με πρω­θυ­πουρ­γό τον Αντώ­νη Σαμαρά.

Νέος γύρος του μακε­λειού σε μισθούς, συντά­ξεις, επι­δό­μα­τα, δαπά­νες για την Υγεία, την Παι­δεία, την Πρό­νοια, το πλιά­τσι­κο στη δημό­σια περιουσία.

Το Φλε­βά­ρη του 2012, ψηφί­στη­κε το μνη­μό­νιο 2.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προ­βάλ­λει τη δυνα­τό­τη­τα καλύ­τε­ρης ανα­δια­πραγ­μά­τευ­σης μέσα στην ΕΕ, τη δυνα­τό­τη­τα ανα­κού­φι­σης του λαού χωρίς. Σύν­θη­μά του η «κατάρ­γη­ση των μνη­μο­νί­ων με ένα νόμο και ένα άρθρο» και η μονο­με­ρής δια­γρα­φή του χρέους.

Εκλο­γές Γενά­ρη 2015 – Σχη­μα­τι­σμός κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ («πρώ­τη φορά Αριστερά»)

Από  το «στις 25 ψηφί­ζου­με στις 26 φεύ­γουν», το «σκί­σι­μο του μνη­μο­νί­ου» στο δημο­ψή­φι­σμα του καλο­και­ριού (Ιού­λης 2015) όπου το «ΟΧΙ» έγι­νε «ΝΑΙ» και την ψήφι­ση του 3ου μνη­μο­νί­ου τον Αύγου­στο με το τα συνή­θη επι­χει­ρή­μα­τα: «Μνη­μό­νιο ή χρε­ο­κο­πία», «μνη­μό­νιο ή Grexit», «ευρώ ή δραχ­μή», «αυτό είναι το ευρω­παϊ­κό πλαί­σιο και δε γίνε­ται αλλιώς». Πολ­λά νέα μέτρα, και μόνι­μοι «κόφτες» στη ζωή και στις ανά­γκες μας.

Εκλο­γές 20 Σεπτεμ­βρί­ου 2016 – Κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ξεκι­νούν οι συζη­τή­σεις για το κλεί­σι­μο της β’ αξιο­λό­γη­σης. Ολο­κλη­ρώ­νο­νται στις 7 Απρί­λη 2017 με τον υπουρ­γό Οικο­νο­μι­κών να δηλώνει:

«Eίναι στη φύση κάθε συμ­φω­νί­ας να έχει και συμ­βι­βα­σμούς, να έχει και πράγ­μα­τα που θα μας στε­να­χω­ρή­σουν, όχι τόσο τη δια­πραγ­μα­τευ­τι­κή ομά­δα, όσο τον ελλη­νι­κό λαό».

Αλέ­ξης Τσί­πρας (15 Απρι­λί­ου 2017): «Ας διδα­χθού­με από τον πολυ­μή­χα­νο Οδυσ­σέα, να κλεί­σου­με τα αυτιά μας στα σει­ρή­νες, και να ξεπε­ρά­σου­με και τις τελευ­ταί­ες συμπλη­γά­δες. Είναι ίσως συμ­βο­λι­κό ότι το νησί των Φαιά­κων ήταν η τελευ­ταία στά­ση πριν την Ιθά­κη. Αρκεί να το πιστέ­ψου­με ότι υπάρ­χει Ιθά­κη και θα φτά­σου­με σύντομα»

Εφτά χρό­νια, 3 μνη­μό­νια και πάμε για το τέταρ­το. Με τα ίδια επι­χει­ρή­μα­τα, με την ίδια φρασεολογία:

Μια χώρα λεη­λα­τη­μέ­νη και ένας λαός εξα­θλιω­μέ­νος. Ο εργα­ζό­με­νος δου­λεύ­ει 12–15 ώρες για ένα μερο­κά­μα­το πεί­νας, ο συντα­ξιού­χος λιμο­κτο­νεί, το μικρο­μά­γα­ζο κλεί­νει, και το χωρά­φι του αγρό­τη σιγά σιγά περ­νά στα χέρια των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

3.000.000 στα όρια της φτώ­χειας – 1.200.000 άνεργοι
Αθλιες εργα­σια­κές συν­θή­κες – συνε­χείς μειώ­σεις συντάξεων
υπο­κα­τό­τα­τος μισθός – η μία φορο­κα­ται­γί­δα δια­δέ­χε­ται την άλλη – άπει­ρα λου­κέ­τα — ξεπού­λη­μα της δημό­σιας περιουσίας.

Κι όλα αυτά για­τί; Για ποιον ποιον εφαρ­μό­στη­καν τα μνη­μό­νια; Για να ανα­κάμ­ψει η κερ­δο­φο­ρία του κεφαλαίο.

Τα μνη­μό­νια ενσω­μα­τώ­νουν βασι­κές κατευ­θύν­σεις της ΕΕ, αυτά εφαρ­μό­ζο­νται σε όλα τα κρά­τη — μέλη της ΕΕ με ή χωρίς μνη­μό­νια. Στό­χος τους να ανα­κάμ­ψει η κερ­δο­φο­ρία του κεφαλαίου.

Το ενδε­χό­με­νο νέων αντι­λαϊ­κών μνη­μο­νί­ων αλλά και το ενδε­χό­με­νο μιας μελ­λο­ντι­κής χρε­ο­κο­πί­ας μέσω Grexit θα είναι πάντα ανοι­χτά, όσο η ελλη­νι­κή καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία θα συνε­χί­ζει να βρί­σκε­ται στη δίνη της οικο­νο­μι­κής κρί­σης, όσο θα δυσκο­λεύ­ε­ται να περά­σει στη φάση της ανάκαμψης.

Μπο­ρεί να ανα­τρα­πεί όλο αυτό. Μπο­ρεί. Στο δρό­μο, με αίτη­μα την κρί­ση να πλη­ρώ­σει το κεφά­λαιο. Οι κυβερ­νή­σεις του ΣΥΡΙΖΑ απέ­δει­ξαν ότι το αντι­μνη­μο­νια­κό κίνη­μα ήταν μια αυτα­πά­τη. Δε γίνε­ται να υπάρ­χει φιλο­λαϊ­κή δια­χεί­ρι­ση της κρί­σης με την εξου­σία στο κεφάλαιο.

Τού­το το σύστη­μα ανθρώ­πι­νο δε γίνε­ται. Η καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα, με ή χωρίς μνη­μό­νια δεν έχει τέλος, αν δεν τη στα­μα­τή­σου­με εμείς με τη δρά­ση μας. Να πάρου­με εμείς τα κλει­διά της οικο­νο­μί­ας. Το μπορούμε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο