Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Εφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 75 ετών, η ηθοποιός Καίτη Παπανίκα

Εφυ­γε σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι από τη ζωή, σε ηλι­κία 75 ετών, η ηθο­ποιός Καί­τη Παπα­νί­κα. Τους τελευ­ταί­ους μήνες η ηθο­ποιός, που είχε πρω­τα­γω­νι­στή­σει σε πάνω από 50 ται­νί­ες, έδι­νε μάχη με τον καρκίνο…

Η Καί­τη Παπα­νί­κα γεν­νή­θη­κε στη Νέα Φιλα­δέλ­φεια το 1942. Σπού­δα­σε στη Δρα­μα­τι­κή Σχο­λή του Εθνι­κού Θεά­τρου και απο­φοί­τη­σε με άριστα.

Διδά­χτη­κε την υπο­κρι­τι­κή από σημα­ντι­κούς δασκά­λους, όπως την Κατί­να Παξι­νού, την Άννα Συνο­δι­νού, τον Θάνο Κωτσό­που­λο, τον Δημή­τρη Μυράτ, τον Λυκούρ­γο Καλ­λέρ­γη, την Ελέ­νη Χαλ­κού­ση και τον Αλέ­ξη Σολω­μό. Παράλ­λη­λα σπού­δα­σε κλασ­σι­κό τρα­γού­δι στο Ωδείο Αθη­νών. Μαθή­τρια ακό­μη, πήρε μέρος σε φεστι­βάλ απαγ­γε­λί­ας ποί­η­σης στο Παρί­σι, βρα­βεύ­τη­κε και κηρύ­χθη­κε επί­τι­μη δημό­της. Υπήρ­ξε σύζυ­γος του γνω­στού ηθο­ποιού Θεό­δω­ρου Κατσαδράμη.

Πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε στη σκη­νή το 1964, στο έργο «Υπό­γειο της Λέλας» του Β. Ιμπρο­χώ­ρη, στο Θέα­τρο Αττι­κόν. Στη συνέ­χεια συνερ­γά­στη­κε με θιά­σους γνω­στών πρω­τα­γω­νι­στών και δια­κρί­θη­κε στην πρό­ζα και στην επιθεώρηση.

Στον κινη­μα­το­γρά­φο ξεκί­νη­σε το 1963 με την ται­νία «Μας κρύ­βουν τον ήλιο» και το 1968 ήταν σταθ­μός για την καριέ­ρα της, όταν και έγι­νε περισ­σό­τε­ρο γνω­στή παί­ζο­ντας στην ται­νία «Μια Ιτα­λί­δα από την Κυψέλη».

Η Καί­τη Παπα­νί­κα είχε λάβει μέρος σε περισ­σό­τε­ρες από 50 ται­νί­ες, δρά­μα­τα, κωμω­δί­ες και περι­πέ­τειες και είχε τιμη­θεί με το κρα­τι­κό βρα­βείο Α’ Γυναι­κεί­ου Ρόλου το 1990 για την ερμη­νεία της στην ται­νία «Άντε γεια» του Γ. Τσε­μπε­ρό­που­λου, ενώ είχε παί­ξει και σε αρκε­τές τηλε­ο­πτι­κές σειρές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο