Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Εφυγε» ο Τριαντάφυλλος Γεροζήσης

Στις 15 του Απρί­λη «έφυ­γε» από τη ζωή ο Τρια­ντά­φυλ­λος Γερο­ζή­σης σε ηλι­κία 84 ετών. Ο Τρια­ντά­φυλ­λος, Λάκης για τους οικεί­ους, γεν­νή­θη­κε στη Λάρι­σα το 1934. Μεγα­λω­μέ­νος σε περι­βάλ­λον με δημο­κρα­τι­κές παρα­δό­σεις και δεσμούς με το κίνη­μα, συμ­με­τεί­χε νεα­ρός στην ΕΠΟΝ και ταυ­τό­χρο­να εργα­ζό­ταν και πήγαι­νε στο Γυμνά­σιο. Το 1949 κατε­τά­γη εθε­λο­ντής στον ΔΣΕ, πιά­στη­κε και κλεί­στη­κε στο στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης ανταρ­τών της Λάρι­σας. Με την απο­φυ­λά­κι­σή του συνέ­χι­σε τις σπου­δές του και τη δρά­ση του μέσα στο κίνη­μα, μέχρι την ανα­χώ­ρη­σή του για το Παρί­σι το 1974.

Τελεί­ω­σε τη Νυχτε­ρι­νή Εμπο­ρι­κή Λάρι­σας το 1964. Έχει πτυ­χίο του Οικο­νο­μι­κού Τμή­μα­τος του Οικο­νο­μι­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Αθή­νας (ΑΣΟΕΕ), πτυ­χίο της Νομι­κής Σχο­λής του Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης, Δίπλω­μα Προ­κε­χω­ρη­μέ­νων Σπου­δών (DEA) του Πανε­πι­στη­μί­ου ΙΙ της Σορ­βό­νης-Παρι­σί­ου, Διδα­κτο­ρι­κό Δίπλω­μα (Doctorat d’ Etat) του ίδιου Πανεπιστημίου.

Αγω­νι­στής, ερευ­νη­τής, ιστο­ρι­κός, συγ­γρα­φέ­ας, δικη­γό­ρος Αθη­νών, εργά­στη­κε στην Επι­στη­μο­νι­κή Υπη­ρε­σία της Βου­λής ως επι­στη­μο­νι­κός συνερ­γά­της (1987 — 2010). Την περί­ο­δο 1993 — 1999 δίδα­ξε Συνταγ­μα­τι­κό Δίκαιο στη Στρα­τιω­τι­κή Σχο­λή Ευελ­πί­δων. Εργα του: «Ο τελευ­ταί­ος», «Τέλος και Αρχή», «Αγκό­λα, το κλει­δί της Αφρι­κής», «Το Σώμα των Αξιω­μα­τι­κών 1881 — 1975» (Διδα­κτο­ρι­κή Δια­τρι­βή), «Δωδε­κά­νη­σα, 1947 — 1997», «Ανταρ­τό­που­λο στον ΔΣΕ», «Επί­λε­κτο Από­σπα­σμα της 1ης Μεραρ­χί­ας του ΔΣΕ Φλω­ρά­κη — Μπε­λο­γιάν­νη — Παπα­γε­ωρ­γί­ου (Αύγου­στος — Σεπτέμ­βρης 1949)», «Εφο­δος στον ουρα­νό», «Λόγια της κάλ­πης», «Πρό­σω­πα, μνή­μες, γεγο­νό­τα — Α’ τόμος», «Λάζα­ρος Ος, 1769 — 1797» (μετά­φρα­ση). Ακό­μα, είχε δημο­σιεύ­σει άρθρα σε περιο­δι­κά και εφη­με­ρί­δες. Ο θάνα­τος τον πρό­λα­βε πριν δημο­σιεύ­σει τον ολο­κλη­ρω­μέ­νο δεύ­τε­ρο τόμο του έργου «Πρό­σω­πα, μνή­μες, γεγονότα».

Ιδιαί­τε­ρη ήταν η συμ­βο­λή του στην προ­βο­λή του ηρω­ι­κού αγώ­να του ΔΣΕ μέσα από τα τελευ­ταία βιβλία του και στην αντι­με­τώ­πι­ση του σύγ­χρο­νου αντι­κομ­μου­νι­σμού, δίνο­ντας με τα γρα­φό­με­νά του απο­στο­μω­τι­κή απά­ντη­ση στους παρα­χα­ρά­κτες της Ιστορίας.

Η πολι­τι­κή κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρ­τη στις 5 μ.μ., στο Δημο­τι­κό Κοι­μη­τή­ριο Χαλαν­δρί­ου (οδός Αναπαύσεως).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο